Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Derya Esen

Emirle Gelen İdam Kararı
CHP’nın Anayasa Mahkemesine ikinci kez başvurmayacağı anlaşılma sı üzerine,Cumhuriyet Senatosunun bir kısım üyelerinin,ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin yasanın ip tali için Anayasa Mahkemesine girişimleri gündeme geldi. Milli Birlik Komitesi üyelerin tamamı, 22 üye,imza vermeyi kabul ediyor. CHP’den 6 senatör de yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru dilekçesini imzalayacaklarını açıklı yorlar.Bunların bir kısmının,daha sonra imzalarını geri çektikleri görülüyor.Cumhuriyet Senatosunda imza sayısı son gün 28’e ulaşıyor.3 imza daha bulunamadığı için,yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine dava açılması yoluna gidilemiyor.
Sayfa 101 - AykKitabı okuyor
Reklam
Emirle Gelen İdam Kararı
6 Mayıs sabaha karşı,Ankara Merkez Kapalı Cezaevi avlusunda kurulan darağaçlarından “kahrolsun emperya lizm”,”kahrolsun faşizm” sloganları Ankara’nın sessiz karanlığından bugüne ulaşırken ve Yusuf Aslan’ın dilinden”halkımın bağımsızlığı ve mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum,sizler şerefsizliğinizle Hergün öleceksiniz.” haykırışları yükselirken,aynı saatlerde Anadolu Kulübünde bazı AP milletvekilleri tarafından şerefe kadehler kaldırılıyor du.
Sayfa 100 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
Anayasa Mahkemesi CHP’nın başvu rusunu;17 Mart 1972 tarih ve 1576 Sayılı Ölüm Cezalarının yerine getirilmesine İlişkin Yasanın, TMMM’deki görüşmeler sırasında ive dilik önergelerinde gerekçe gösteril mediğini gerekçesiyle, 6 Nisan 1972 tarihinde 7’ye karşı 8 oyla, biçim yönünden iptaline karar veriyor. Anayasa Mahkemesi,CHP’nin iptal istemini esas yönünden bir değerlen dirmeye tabi tutma gereğini duymu yor.TBMM’de iptal edilen yasa yeniden ele alınıyor. millet Meclisinde birleşime katılan 323 üyenin 273’ü idamların lehinde,48’ı aleyhinde oy kullanıyor,2üye de çekimser kalıyor Cumhuriyet Senatosunda ise oylama ya katılan 145 senatörün 111’i idamlar için oy kullanıyor.,34 senatör red oyu veriyor. 3Mayıs 1972 tarihinde Cumhurbaşka nı Cevdet Sunay tarafından ikinci kez imzalanan İnfaz Yasası,5Mayıs 1972 tarih ve 14178 Sayılı Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe giriyor.
Sayfa 100 - AykKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Emirle Gelen İdam Kararı
Ölüm cezasının yerine getirilmesi bir “kanun “ ile olmaktadır.Bu nedenle. a)CHP’nin Mahkemesine iptal için başvurmasında bir usulsüzlük yoktur b) Cumhurbaşkanımızın yetkileri ise iki bakımdan mütalaa olunmalıdır. aa)Cumhurbaşkanımızın yetkiler cezaların affı bakımından üç belli sebeple bağlı olduğu Anayasamızda açıklanmış bulunduğundan,bu yol ka kapalı bulunmaktadır. bb)Cumhurbaşkanımızın bahis konusu tasarının usulüne uygun. hazırlanmadığı,ivedilik ve öncelik ka tatlarının isabetli görülmediği, böylesi ne önemli bir tasarrufta bütün düşüncelerin ortaya atılmasına olanak sağlanmasındaki zaruret ve uygun mütalaa buyuracakları sair gerekçelerle tekrar görüşme istemin de bulunmaları mümkün görülmektedir.
Sayfa 99 - AykKitabı okuyor
Emirle gelen idam kararları
Ölüm cezalarının yerine getirilip getirilmemesi kararı diğer bütün devletlerde Devlet Başkanına verilmiş bir yetkidir.Zira Devlet Başkanı taraf sızdır.Bizde bu yetki Meclise verilmiş. tir.Çok partılı döneme geçince çoğunluk partisinin oy fazlalığı ile tarafsız tasdik makamı olmak niteliği kalmıyor.Ölüm cezaların verilmesine sebep olan olayların,kendi partilerine daha fazla zararlı olduğu kanısını taşıyan bir kuruluşun oylamada üstünlüğü tasdik eyleminin toplumca isabetli kabulünü imkansız kılabilir. İvedilik ve öncelikle başlayan taraflı tutum,bu cezalar hakkında her türlü mülahazalar ve parti disiplini dışında vicdani kanaate göre sonuca varılması kuralına bağlı kalınmadığını göstermektedir.
Sayfa 97 - AykKitabı okuyor
Reklam
Emirle Gelen İdam Kararı
Bir kimsenin hayatına son vermede ivedilik ve öncelik mantılı değildir. Hukuka aykırıdır.Anayasa;meclisin cezayı tekrar incelemesini ister.Ama dosyaların çokluğunda bu dosya öne alınması nedeniyle iyi incelenmemiş tir.
Sayfa 97 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
17/3/1972 tarihinde Cumhuriyet Senatosunca da onaylanması üzerine,CHP Genel Başkanı İsmet İnönü,yasanın iptalı için CHP’nin Anayasa Mahkemesine başvuracağı na kamuoyuna açıklama yapıyor. Aynı gün Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a İnönü tarafından yazılan mektupla yasanın onaylanmaması isteniyor. Ama yasa 24 Mart 1972 tarihinde Cumhurbaşkanınca onaylanıyor.CHP, yasanın usul ve esas yönünden iptal edilmesine ilişkin dilekçeyi,Genel Başkan İnönü’nün imzası ile Anayasa Mahkemesine iletiyor.İnfaz Savcılı. ğına,Anayasa Mahkemesine açılan iptal davası sonuçlanıncaya kadar,infazın ertelenmesinin uygun görüldüğü açıklanıyor.
Sayfa 91 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
1972’de idam yasası açık oya sunulu yor. Açık oylamaya katılım 297 millet vekilinden 238’i kabul,53’ü red,6’si ise çekimser oy kullanılıyor. Aynı gün idam kararları için katılan 141 senatörden 105’i evet oyu verir. ken 36 senatör reddediyor.
Sayfa 91 - AykKitabı okuyor
Emirle gelen idam kararları
Mecliste idam görüşmeleri AP,DP ve GP milletvekillerinin işgal ettiği sıralardan ‘koministlere ölüm çığlıkla ruhla oy kullanıldı.
Sayfa 89 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
SHP Ankara Milletvekili Salman Kaya’nın,1586 Sayılı Yasasın kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa teklifi Meclis’ den geçmedi.7 Mayıs. 1992 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısı ile komu oyuna açıklaması da, yani suskunluk dalgası ile örtül. mek istendi.Bu somut olgular ve gelişmeler partilerin seçim hazırlığı içindi.
Sayfa 89 - AykKitabı okuyor
Reklam
Emirle Gelen İdam Kararı
Süleyman Demirelin 1972 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşların idam edilmesi için Genelkurmay Başkanlığı nın sıkıyönetim komutanlıklarına emir verip vermediğini mecliste önerge çeliyor ve geçiştiriliyor.
Sayfa 88 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
Sonuç olarak AP ve CHP politik-pratik tutumlarıyla, Eylül Rejiminin fiili destek güçleri arasında yer alıyor. TCK’nin 26. maddesin idam cezasını öngördüğünü dahi gündeme getirmi yor.Demokrasi artık hep bir consensus rejimi olarak tanımlanıyor. Potansiyel bir tehdit ve şiddet politika sı unsuru olarak idam cezalarının varlığının korunması gerektiği konusunda iktidar ve muhalefet odaklarıyla sistemin kendi iç bünyesinde bir’consensus’sağladığı gözleniyor.Consensus rejimi çözümsüzlük üretiyor.
Sayfa 88 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
Ecevit sonra fikir değiştiriyor.Darbecileri kusursuz buluyor.Mücadelecileri gözdağı veriyor.Orduyu karşına almak istemiyor.Kusuru eski siyasetçilerde buluyor.Eylülcülerin gündeminde olan Pişmanlık yasasının,daha önce çıkarılmamış olmasını sorumjuğunun Demirel Hükümetine ait olduğunu açıklıyor. Demirel Hükümetini,daha sonra Anarşi Paketinden pişmanlık Yasa Tasarımı MHP’nın baskısıyla çı. rılmış olduğunu söylüyor.Ecevit,hem pişmanlık yasasının öncülüğünün kendilerine ait olduğunu dile getiriyor, Hemde cuntaya akıl hocalığı yapıyor. Eylül rejimi,Ecevitlerin-Demirellerin görüntüsünü çıkarıyor.
Sayfa 87 - AykKitabı okuyor
Emirle Gelen İdam Kararı
Demirel istikrarsızlık yarattığı gerekçesiyle 61 Anayasasına karşı bayrak açıyor.82 Anayasasına destek veriyor.CHP’sinin Mart Rejimine gösterdikleri desteğin eksikliklerini, Eylül Rejiminin arkasında yer alarak tamamlamaya çalışıyorlar. Ecevit, en çok parlamenter düzeni ve demokrasiyi savunmakla lanse ediliyor.İdamlar karşısında tavrı biliniyor.Ecevit 24 Ocak kararlarının uygulanacağını daha önceden söylüyor.Bunları eleştirmeliyiz dedi.
Sayfa 86 - AykKitabı okuyor
Emirle gelen idam kararları
Tüm parti siyasetçileri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslanın idamından sonra oy uğruna kendileri ni demokrasiye inanmış insan göstermek için ben böyle demedim benim haberim yok demişlerdir.Kenan Evren ‘Asmayalım da besleyelim mi ‘ demiştir.
Sayfa 84 - AykKitabı okuyor
1.261 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.