Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Popular Science Türkiye Dergisi

Stephen Hawking yazarı
Yazar
Dergi
8.5/10
1.311 Kişi
6,4bin
Okunma
838
Beğeni
15,6bin
Görüntülenme

Popular Science Türkiye Dergisi İletileri

Popular Science Türkiye Dergisi iletilerini, Popular Science Türkiye Dergisi okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hugh Herr
On yedi yaşında yaptığı bir dağ tırmanışı sırasında kar fırtınasına yalanan Herr, soğuktan donan iki bacağını kaybetti. Buna rağmen hız kesmedi. Bir daha tırmanamayacak oluşunu kabul etmeyen Herr, bir sene sonra protez bacaklarıyla tekrar dağlardaydı. Kazadan sonra ona sunulan protezlerin ne kadar yetersiz olduğuna şaşıran Herr, protezlerini kendi yapmaya karar verdi. Bunun üzerine kendi çabalarıyla ürettiği protezlerle denemeler yaptı. Normal dağcıların ayaklarını basamayacağı kadar küçük yerlere basmasını sağlayan küçük ayaklı ve en dik buzlu alanlara bile tırmanmasını sağlayacak çivili iki adet model üretti. Bazen ulaşamayacağı noktalara yetişmek için protezinin boyunu da uzatabiliyordu. Artık kazadan önce olduğundan daha da başarılı bir dağcıya dönüşmüştü.
Popular Science Türkiye - Sayı 43
Popular Science Türkiye - Sayı 43
Ss:31
Reklam
***FARKLI TÜRLERİ KEŞFET ETKİNLİĞİ BAŞLADI!!!***
Sevgili 1k ailesi bugün itibariyle 'Farklı Türleri Keşfet' etkinliğimiz başlamış bulunmaktadır. * Bu iletinin altına yaptığımız okumalardan bize kalan okuma deneyimlerini, alıntı, yorum ve incelemeleri paylaşabilirsiniz. * Etkinliğe katılmak, etkinlikle ilgili soru sormak ve katılımcı ile tür listesini takip etmek için LÜTFEN
Zamanı Tersine Çevirmek
Zamanı tersine çevirmek için evrendeki bütün parçacıkların, tıpkı bir filmi geri sarar gibi kendiliğinden geri dönmesi; başlangıç noktası ve başlangıçtaki enerji değerlerine geri dönmesi gerekiyor. Bunun için de 10 üzeri 5000 ile 10 üzeri 50.000 yıl beklemeniz lazım. Pratikte imkansız olduğundan zaman ileri akıyor.
Popular Science Türkiye - Sayı 122 (Haziran 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 122 (Haziran 2022)
Reklam
mRNA
Alanında bir atılım olan ve hücrelere başkalarına virüs bulaştırma riski olmadan kendi korumalarını üretmelerini sağlayan mRNA aşısının geliştirilmesi hızlı genom dizilimi sayesinde mümkün oldu. Aşının kökenleri Kati Kariko’nun hücrelere mRNA (m burada “messenger” yani “haberci” anlamına geliyor) ekleyip onlara daha önce üretemedikleri proteinleri üretir hala getirdiği laboratuvar deneylerine dayanıyor. Böylece hücrelerin, bir bağışıklık saldırısını tetiklemeden protein üretmek için kullanılabileceği ortaya çıktı.
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
Asteroidin hediyesi
Dünyamıza çarpan dev bir asteroidin gezegeni bir felaket sürüklemiş olduğunu biliyoruz. Ancak aynı zamanda günümüz dünyasını şekillendiren çevresel değişiklikleri de tetiklemiş olabilir. Yani asteroitler dünyaya çarptığında dinozorların neslinin tükenmesine neden olurken bir taraftanda amozondakiler gibi yeni tropik yağmur ormanlarının ortaya çıkmasını sağlamış olabilirler.
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
İklim Değişikliği Geri Dönülmez Noktada
Dünyanın her noktasında binlerce, hatta yüzbinlerce yıldır görülmemiş iklim değişiklikleri yaşanıyor. Atmosferdeki karbondioksit oranı, son iki milyon yılın en yüksek seviyesinde. Gezegenimizin sıcaklık seviyesinin artmaya devam etmesi, buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte daha fazla sıcaklık dalgası, kuraklık ve sel felaketi yaşamız muhtemel. Yüzyılın ortasına kadar sera gazı emisyonlarını hızla azaltıp küresel ısınmayı 1.5 derecede tutmayı başarsak bile, “benzer görülmemiş” bir aşırı olaylar silsilesi ile karşılaşmayı beklemeliyiz. Bu rakama ulaşmamıza sadece sadece 0,4 derece kaldı.
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 118 (Şubat 2022)
139 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.