Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Popular Science Türkiye Dergisi

Stephen Hawking yazarı
Yazar
Dergi
8.5/10
1.311 Kişi
6,4bin
Okunma
838
Beğeni
15,6bin
Görüntülenme

Popular Science Türkiye Dergisi Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye Dergisi sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye Dergisi kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye Dergisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dünya dijitalleştikçe şurası kesin ki hepimizin birden fazla karakteri, avatarı ve kişiliği olacak."
- ZİNDE KALIN- Çengel bulmaca çözüp klasik müzik dinlemek insanı daha zeki yapmasa da, beynimizin potansiyelini ömrümüzün sonuna kadar zirvede tutmak için kullanabileceğiniz, geçerliliği kanıtlanmış üç strateji var. *KAN AKIŞINI ARTIRIN 2014'te Kanada'daki British Colombia Üniversitesi’nin bir araştırması altı ay boyunca haftada iki kez birer saat tempolu yürüyüş yapan (fakat ağırlık kaldırmayan ya da egzersiz yapmayan) kadınların beyninin düşünme ve hafıza kontrol alanlarında hacim atışı olduğunu ortaya koydu. *YEŞİLLİK YİYİN Hemşireler Sağlık Araştırması'nda bir ekip 13.388 kadını onlarca yıl boyunca takip etti ve yapraklı yeşil sebze tüketimi arttıkça, öğrenme ve bellek testlerindeki performansın da arttığını ortaya çıkardı. Bunun bir sebebi sebzelerde ki folik asit olabilir. Minnesota' da 60 afet Roma Katolik rahibesi üzerine yapılan araştırma da, folik asidin bunamayı geciktirmekte kilit rol oynadığını gösterdi. * İNSANLARLA KONUŞUN 2004’te Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanları sosyal etkileşim arttıkça, 50 yaş üstünde bilişsel gerilemenin azaldığını keşfettiler. Ayrıca yaşlılarda ölümün önde gelen risk faktörlerinden biri sosyal izolasyon. Yani yalnızlık insanı gerçekten öldürebiliyor.
Sayfa 49
Reklam
Üniversite seçme ve yerleştirme sistemi gençlerin mesleklerini hayalleri veya yetenekleri doğrultusunda değil, sınavdaki doğru cevap sayısına belirlediği için, milyonlarca genç diplomasına uygun iş bulamıyor veya o alanda çalışmak istemiyor. Gençlere kapasitelerini kullanmayı, düşünmeyi, sorgulamayı öğretecek okullara ihtiyacımız var.
Sayfa 18 - meyıs 2022 / sayı 121
Sıtma Aşısı
Sıtma etkeni olan Plasmodium Falciparum, dünyamızda milyonlarca yıldır bulunuyor. Yakın zamana kadar sıtmaya karşı bir aşımız yoktu. 2021 yılı Ekim ayında Dünya Sağlık Örgütü ilk malarya (sıtma) aşısını onayladı. Şimdi COVID-19 konusunda bu kadar çabuk aşı bulundu da neden çok daha eski olan Plasmodium Falciparum için etkisi %72 yani COVID-19 aşısı kadar etkili olmayan bir aşı yeni bulundu sorusu aklınıza takılabilir. Sıtma bir virüsün değil hücre içi parazitin yaptığı bir hastalık. ...
İnsanlar üzerinde yapılan hafıza deneylerindeyse çok çarpıcı iki sonuç elde edildi. Birincisi şu; beynimiz bir anıyı tek parça halinde kaydetmektense, ilişkili çağrışımlarla kullanılabilecek şekilde, parçalarına bölerek saklıyor. Ve gerektiğinde hepsini derleyerek (üstüne bu olaydan sonra kazanılmış deneyimleri de ekleyip, bu esnada anıyı değişime uğratıyor) en etkili biçimde kullanılmasını sağlıyor. İkincisiyse, hafızadan sorumlu hipokampusun sadece anıların hatırlandığı esnada değil, geleceği zihnimizde canlandırıp plan yaparken de aktif hale geldiğinin görülmüş olması. Yani önsezi, hayaller ve deneyimleri bir arada kullanıyoruz. Çağlar öncesindeki ilkel atalarımızın böyle bir yetenek geliştirmiş olmasının yaşamsal bir önemi vardı. Sözgelimi, zaten zor ulaşabildikleri besin kaynakları ya da suyun yerini beyinlerinde haritalamış olmak yeterli değildi. Tehlikeli hayvanlarla karşılaşmadan, karşılaşsalar bile onlara yem olmadan, doğru planlarla harekete geçerek ilerlemeleri gerekiyordu da
Sayfa 64 - Editör:Tuna Emren
Ay'da veya çevresinde kalıcı olarak yaşamanın önündeki en büyük engellerden biri, radyasyon. Dünya'daki gibi bir manyetik alanı ve atmosferi olmadığı için Ay sakinleri, Güneş'ten ve genel olarak evrenden gelen yüksek enerjili parçacıklara karşı korunmasız olacaklar.
Reklam
Tekrar kullanılabilen roketlerin üretimi, uzaya gidişin maliyetini büyük ölçüde düşürdü.
Problem çözmeye ince ayar
* Kendinizi giderek zorlaşan problemlerle test edin. Beyniniz nihayet basit problemlerde kullanılan sabit dikkat stratejisini bırakıp problemlere farklı açılardan bakmaya başlayacaktır. * Eğer bir yapbozda takıldıysanız dikkatinizi başka yere verin ve daha sonra tekrar deneyin. Bu, beyni başarısız bir yaklaşıma mahkûm eden nöral etkinlik desenlerini kapatır ve beynin sorun üstünde düşünmesini sağlar, bilinçsizce de olsa işe, yarayacak bilgileri düşünmemize olanak verir. Probleme geri döndüğünüzde bu yeni bilgi muhtemelen problem çözme girişimine dâhil edilecektir. * Problem çözmeyi yürüme ya da hafif koşu gibi düşük düzey etkinliklerle birleştirin. Bu, odaklı dikkati azaltmanıza izin verir çünkü bilinçli kaynaklarınızdan bir kısmını, yapmakta olduğunuz etkinliğe ayırırsınız. Aynı zamanda kan akışını ve endorfin salgılanmasını artırır ve bu da vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi, beyin hücrelerini de harekete geçirir. * Kendi başınıza beyin fırtınası yapın. Karmaşık problemler genelde beynin sol yarısının çözümlerini gerektirir. O yüzden,hemen ilgili görünmeyen alanlara geniş ve genel bir bakış, perspektifinizi genişletebilir. Beyninizin ne kadar saçma fikirler üretmesine izin verirseniz,gelişigüzel dolaşırken bir çözüme rastlama olasılığı da o kadar artar.
Sayfa 69
"Alev Çağı" mı Geliyor?
Yeni bir çalışmaya göre, gezegenimizi çok sıcak bir gelecek bekliyor. Bilim insanının "sera çağı" olarak adlandırıdığı bu yeni evre, insanların gezegeni doğrudan etkilediği Antroposen evresinin bir sonucu olarak, yani iklim değişikliği nedeniyle yaşanacak. Hatta başladı bile. Küresel sıcaklık değerinin 2 derece yükselmesinin geri dönülemez çevresel felaketlere yol açacağını defalarca duymuşuzdur. Uluslararası araştırmacıların imza attığı bu çalışmaya göre, şu anda sera gazı salınımına bir son versek bile bugüne dek sebep olduğumuz çevresel hasarın etkileri çoktan yayılmaya başladığı için bu ısınma kaçınılmaz olabilir. Araştırmaya katkıda bulunan, Avustralya Üniversitesi’nden Will Steffen konuyu şöyle özetliyor ;"Araştırmamıza göre, insan kaynaklı küresel ısınmanın 2 derece sınırına varması, Dünya'nın sistemini olumsuz etkileyen geribildirimlerin ortaya çıkmasına sebep olup, bu etkiyi sonlandırsak bile gezegeni ısıtmaya devam ediyor." Şu andaki artış 1 derece civarında. Fakat her on yılda 0,17 derece yükselmekte.
Sayfa 10 - Editör:Tuna Emren
"Çocukların anlayışlı ve adil bireyler olmaları için iyi bir eğitim şart"
Sayfa 18 - meyıs 2022 / sayı 121
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.