Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yan Değiniler

Ludwig Wittgenstein
Zengin bir ailenin çocuğuydu. Issız bir fiyord yamacına yaptırdığı kulübede inzivaya çekildi. Toplum yaşamına dönesinin ardından babasından kalan serveti dağıttı. Çok mutsuz oldu, sık sık intiharı düşündü. Akademiz felsefe düşüncesine karşıydı. 1950'de kanser olduğunu öğrendi. Ona göre felsefede çözülecek bir problem, kanıtlanacak bir teorem, sınanacak bir varsayım yoktu ve dedi ki: "İnsanlar iyiye doğru götürülemezler; ancak şuraya buraya götürülebilirler. İyi , olgu uzamının dışında yatar... Tohumu topraktan çekip alamazsın, Yapabileceğin, yalnızca, ona ısı, nem, ışık sağlamaktır; kendi kendine yetişmek zorundadır... Çocuk kötüdür, ama kimse ona başka türlü olmayı öğretmez ki; anası-babası da gösterdikleri budalaca yakınlıkla daha da beter ederler onu... Bir insan kilitli olmayan, ama içeriye doğru açılan bir kapıyı boyuna itiyor, çekmek aklına gelmiyorsa, odada hapistir... Ancak çok mutsuz bir insanın başka bir insan için üzülmeye hakkı vardır... Kişi yalnızca en korkunç acılar içindeyken yazmalı- o zaman bambaşka bir anlamı olur yazdıklarının. Ama, bu yüzden, bu yazılanı da kimse bir doğrudur diye alıntılayamamalı; meğer ki bu söylerken kendisi de acı çekiyor ola."
Yazar:
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
Çevirmen:
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Basım Tarihi: Ağustos 1999Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
9/10 puan verdi
Modern zamanların çileci, kavgacı ve doğrucu dervişi
Ludwig Wittgenstein... Avusturya Viyana'da doğmuş filozof, matematikçi. Avusturya'nın bereketine bakın: Stefan Zweig, Sigmund Freud, Rilke, Thomas Bernhard, Elias Canetti, Robert Musil... Coğrafyanın kadere olan etkisinin en çekici hali. Peki kimdir bu adam? Onu felsefe dünyasında önemli kılan ne? Neyi savunur, neyi destekler? Öncelikle
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Wittgenstein'ın yazdığı makale ve diğer yazılarda, sayfa kenarlarına karaladığı notların derlenmesiyle oluşan güzide kitap. sonlarına doğru bir de fotoğraf albümü vardır ki, cok guzeldir. Wittgenstein'ı araştırırken ve okuduğum bu kısa kitabıyla aslında doğrunun bir varış noktası değil süreç olduğunu anlıyorum. Yani kesin bir varış noktasına değil o yolun üzerinde olmak mesele. Ona ''modern zamanların çileci, kavgacı ve doğrucu dervişi'' demelerindeki sebep ise doğruya, anlama olan yolculuğundaki izlediği metodla ilgili. Yalnız bu metodu uygularken de insanın karşısında zorlu bir düşman vardır. Kimdir o düşman? Elbette kendisi.
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
Eğer Nietzsche'nin üst-insan modelini baz alacaksak kendimize, rahatlıkla söyleyebilirim ki Ludwig Wittgenstein, bu profile en uygun insanlardan biridir. Gençlik döneminde kaleme aldığı Tractatus Logico-Philosophicus #54385600 eserine, Felsefi Soruşturmalar'dan #62328873 sonra karşı çıktığı ve kendini çürütmeye çalıştığı ikinci eseridir Yan Değiniler. Bir düşünür hayal edin ki akıllara durgunluk veren bir kitapla adını duyursun ve sonra bu zeka ürünü eseri fazla iyi bularak kendi kendini çürütmeye çalışsın karşı tezleriyle. Bunu kolay kolay kimse yapamaz. Yani kendi kendine muhalif olup kendi fikrine karşı çıkamaz. Bir yerde yorulur. Bu mücadele edilebilir bir şey değildir. Wittgenstein'ın bunu yapabilmesinin tek nedeni geliştirdiği dil bilimi ile felsefe ilişkisinde yatmaktadır. Ağzımızdan çıkan her söz bizi karşımızdakine anlatan ve ne olduğumuzun satır aralarını sunan bir eleveriştir. Kelimelere ne kadar hakim olunursa o kadar değişiverir insan. Wittgenstein da bunun farkına varmış ve değişimi kendinde başlatmıştır. Aforizmalarla dolu bu güzel eseri de bu sürecin en güzel dilimlerinden birini sunuyor bizlere. Wittgenstein savaşına hoşgeldiniz.
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
İlk defa bir Wittgenstein eseri inceleyeceğim için önce yazar hakkında biraz bilgi verip daha sonra kitaba geçeceğim çünkü bundan sonra Wittgenstein eseri iceleyeceksem derli toplu birer yazılarım olsun istiyorum. Benim incelemelerimin neredeyse tamamı kendim için aslında, unutmamak adına. Kendisini ilk defa lise yıllarımda felsefe dersinde
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
Reklam
112 syf.
7/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Bu kitaptan Gökhan ÖZCAN'ın köşe yazısı sayesinde haberdar oldum. Bir arkadaşım da aynı köşe yazısını okumuş ve köşe yazısında geçen bu kitabı indirmiş, sağolsun benimle de paylaştı. teşekkür ediyorum ona bir kez daha buradan, o bu teşekkürü görmeyecek ama bu teşekkür etmememi gerektirmez :) Kitaba gelecek olursak aforizmalardan oluşmuş tek oturuşta bitirilecek tatlı bir kitap. Toplam 116 sayfa yarısı Almanca zaten ve fotoğraflarda mevcut kitabın içerisinde. Yazarın farklı bakış açısı kazandıracak tespitleri var. En beğendiğim ve Gökhan ÖZCAN'ın köşe yazısında yer verdiği aforizmayı aşağıda paylaşıyorum: " Zor olan, zorluğu derinliğinden kavramaktır. Çünkü sığlığından kavranınca, işte, zorluk olarak kalır. Kökleriyle sökülüp çıkarılması gerekir; bu da şu demek: bu şeyler üzerine yeni bir biçimde düşünmeye başlamak gerek ..." Yazar varlıklı bir aileden geliyor. Babası öldükten sonra bütün servetini dağıtıp sade bir hayat yaşamaya başlıyor. Öğretmenlik, bahçıvanlık, hademelik, laboratuar asistanlığı vs birçok işte çalışıyor sonrasında. Hayatı bu tarz yaşayan insanları seviyorum. Kitapla kalın, keyifli okumalar...
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Buradaki seçmede daha çok 'genel' konulardaki; ve, Türk­çe'ye iyi oturabilen tümceler yeğlenmiştir - ama, önemli bir düşünceyi aktarmak için (kimi zaman) Türkçe'yi zorlamaktan da kaçınılmamıştır. Değinilerin sıra numaraları aslında yoktur; ancak bunlar konurken kronolojik sıra büyük çapta gözetilmiş­tir. Sayfa altlarındaki 'Notlar'da, değinilerin yazılış yılı; kul­lanılan yayımda bulundukları sayfa ve bazı kısa açıklamalar, bu numaralara göre, verilmektedir.
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Mevzu bahis ettiğimiz kitap, Wittgenstein kozmozuna giriş rehberi olarak öngürülebilir. Haliyle, çeviren Aruoba olunca, kitabın çekiciliği de bir kat daha artıyor. Kitap, filozofun hayata ilişkin kurduğu derinlikli beislerden ( Beis sözcüğü metafizik gelebilir ) ya da kısa tümcelerden diyelim, oluşuyor ve ayrıca Wittgenstein'ın, yaşamı boyunca kendi seçtiği fotoğrafların kronolojik birer matbu sergisini de içinde barındırıyor. Bittabi şahsım için, delilikle -dahilik arasında gidip giden Wittgenstein ve benzeri filozof ve bilim adamlarının hayatları hep ilgimi celbetmiştir. Böyle insanlar, Wittgenstein'ın kendi deyişinden manipüleyle: ''Filozofların ve bilim adamlarının dili, çok dar pabuçların biçimsizleştirdiği bir dildir.'' şeklinde düşünüp, onlara ait okuyacağınız her şey, yapısöken ve anlaşılması muazzam çabalar gerektiren birer beyin emeği işi olacaktır. Keyifli ve derinlikli okumalar dilerim.
Yan Değiniler
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999176 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.