Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enes

Her halûkarda ithal etme durumunda olduğumuz jelatin, (menşei itibariyle hayvanî bir madde olduğu için) domuz dışındaki hayvanlardan elde edilmiş olsa dahi, bu hayvanların kesimi sırasında gösterilmesi gereken hassasiyetin olmaması sebebiyle de sakınılması gereken bir maddedir.
Reklam
İlaç Kapsullerinde Jelatin
"İlaç kapsullerinin (vitaminler vs.) jelatinlerinin hepsi domuz derisinden yapılır." -"Peki bunun alternatifi yok mu? Başka bir maddeden yapılamaz mı?" sorusuna karşı ise; "Maalesef üretimine 1876'lı yıllarda başlanılan jelatinin (Sene 1988) hâlâ memleketimizde bunu imal edecek fabrika yok. İlk defa Kem-San yapacaktı (Kayseri'de) durdurdular" cevabını veriyordu.
Jelatin
Kimya mühendisi Ahmet Ulug jelatin hakkında mülahazalarına şöyle devam ediyor: "Bütün bunların üzerinde 'sığır ke- miğinden yazılıyor ama Avrupa'da sığır kemiği nereden bulunur? Sığırı Avrupalı hiç domuzdan ayırt eder mi? (ki memleketimizde dahi ayırdedilmediğini bizzat müşahede ettik. Diğer aksamı kullanılan domuzun kemikleri bir kenara yığılmış ve bunların ne yapılacağını sorduğumuzda 'gelip topluyorlar' cevabını almıştık. Sonra domuzun derisinden elde edilen ve sepace jelatin denilen yemeklik jelatin (fiyat itibariyle) sığır derisinden düşüktür. Bundan başka kosher jelatin var ki en azından % 30 - 40 normal jelatinden pahalıdır. Bunun sebebi de hem kaliteli hem de haham sertifikalı olmasıdır."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
c) Jelatin
- Jelatinin yapımı nasıl, izah edebilir misiniz? Jelatin, yapılış itibariyle farklı bir maddedir; ya domuz derisinden ya sığır kemiklerinden veyahutta sığır-domuz karışık kemiklerinden elde edilir. Avrupa'da en ucuzu domuz derisinden elde edilenidir. Bu da jöle, puding, bazı dondurmaların içerisinde, jelibonlar vs. yapımlarında kullanılır.
lucce

lucce

@luccei_bisahil
·
29 Mayıs 08:29
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
kitabında yer alan görseller;
Reklam
Enes

Enes

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kudüs Fatihi Selahaddin EyyubiNamık Kemal
9.1/10 · 146 okunma
Jambon
Evet, hakkında kaynak eserler sayılabilen bazı ansiklopedilerde söylenilenler bunlar jambonun... Halkımız ise büyük çoğunluğu itibariyle jambonu herhangi bir et ürünü olarak değerlendirmekte ve çekinmeden, sormadan evine götürüp farkına varmadan domuz but, kol veya kaba eti yemektedir.
b) Jambon
Jambon, saklamak için tuzlanmış, bazen de iste tutulmuş domuz, yaban domuzu veya bir başka hayvan budu veya kolu, veyahutta özel olarak çiğ veya pişmiş halde domuz buduna verilen isimdir. Jambondan tereyağı, jambon, kornişon, kapari, pancar turşusu, zeytin ezmesi veya anguez de kullanılarak jambon rulo yapılır ve uzun müddet de saklanabilir.⁹
9) Meydan Larousse, 6/651
Bilindiği gibi sucuk, salam ve sosisten farklı olarak yağ dokusu yerine et ağırlıklı yapıldığı için bu sektörde evcil domuzlardan daha ziyade yabanî domuzlar tercih edilmektedir. Bunun için memleketimizin değişik bölgelerinde avlanan yaban domuzları kesimhaneye getirilerek veteriner hekimlerce damgalanmakta ve sucuk yapımı için siparişi olan firmalara gönderilmektedir.
Enes

Enes

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Yeni Hayat Ansiklopedisi (6+1 Cilt Takım)
Yeni Hayat Ansiklopedisi (6+1 Cilt Takım)Komisyon
0/10 · 4 okunma
Reklam
Apikoğlu salam
O gün için çalıştığı firmaya gelen "Apikoğlu Salam, Sosis ve Sucuk İmalathanesi" sahibi, sözkonusu firmadan domuz et ve yağının makinaları çabuk aşındırarak bıçaklarını kısa zamanda körelttiğini dile getiriyor ve daha dayanıklı kıyma makinalarının imal edilip edilemeyeceğini sorarak dayanıklı mamullerin Üretilmesini talep etmekteydi...
"Şu gördüklerimizin hepsi salamdır. Bu, sığır etinden, bu tavuk etinden, şu mantarlı, bu da zeytinli salamdır... Ama hepsinde de domuz var." - Yani sığır, tavuk, mantar veya zeytin karışımlı domuz mu demek istiyorsunuz? - Evet, zaten sadece mantardan, sadece tavuktan veya sadece başka bir şeyden istenilen kıvamda salam olmaz.
1. Gıda Maddeleri
Domuzun beslenmesi ve çiftliklerle ilgili aktarmaya çalıştığımız bilgileri kesimhane ve imalathanelerle genişlettikten sonra şimdi de içine domuz katkı maddesi katılabilen veya katılma ihtimali olan ve katıp-katmamanın üreticinin insafına bağlı olduğu yiyecek ve diğer maddelerini, ulaşabildiğimiz kadarıyla izah etmeye çalışalım.
Zira imalat ve dağıtımında sadece kâr gözetildiği için satışlarda herhangi bir ayırım yapılmıyor ve halkımızın ihtimal bile vermediği bu nokta değerlendirilerek birileri köşeyi dönerken bir nesil farkına bile varmadan domuz yiyor.
9,5bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.