Elif Uçar

Bölge yöneticilerinin yerli halktan olduğu ve bir takım yerel karmaşık sorunlarla haşır neşir bulunduğu böl­geler soyguna en elverişli yerlerdir. Böyle yerlerde soygunu yapan kimse bir kaç kilometre uzaklaşarak izini kaybettirebilir. Ve yö­neticilerinin başkalarının topraklarında olup bitenle ilgilenmediği bir haşka bölgeye geçerek kurtulabilir.
Sayfa 15
Reklam
19. yüzyılda Avusturya­ Macaristan İmparatorluğu'nun eşkiya sorununu yıkılınaya yüz tutan ve merkezi otoritesi zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu'ndan daha başarılı bir şekilde halletmesi bir rastlantı değildir. Aynı şe­kilde Orta Almanya'nın ve İngilizlerle çeşitli prenslikler arasında paylaşılmış Hindistan'ın bazı bölgeleri sonu gelmez eşkiya prob­lemleriyle yüz yüzeydi.
Sayfa 15
Eşkiyaların dağlar, yüksek ovalar, ormanlar ve dar geçilli en­gebeli yöreler gibi ırak ve ulaşılmaz bölgelerde görüldüğü, en­düstrileşme öncesinin gelişmemiş yollarında kol gezdiği bilinen bir gerçektir. Düzgün ve modern yolların yapımı çoğunlukla eş­kiyalığın fark edilir ölçüde azalmasına yol açar. Yönetimin bozuk ve yetersiz olması eşkiyanın işine yarar.
Sayfa 15

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tarihsel gelişmenin zorunlu bir sonucu olarak ortaya çıkan mo­dem tarım sistemlerinin hakim olduğu kapitalist ve sosyalist top­lumlarda sosyal eşkiyalık görülmez. Dünyaya sosyal eşkiyalığın evrensel örneği olan Robin Hood'u kazandıran ülkede halk adi eş­kiyalar gibi başka türden suçluları sosyal eşkiyalarla öz­deşleştirmeye çalışmışsa da 17. yüzyılın başlarından sonra bu ülkede sosyal eşkiya görülmemiştir.
Sayfa 13
Sosyal eşkiyalık coğrafik olarak Kuzey ve Güney Amerika'da, Avrupa'da, İslam dünyasında, Güney ve Batı Asya'da hatta Avustralya'da görülür. Toplumsal olarak da kapitalist ve endüstriyel toplum biçimleri ve akrabalık bağlarının çö­zülerek tarımsal kapitalizme geçiş aşamasında bulunan bütün top­lumlarda görülür.
Sayfa 12
Reklam
Reklam
9,9bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.