Spinoza Mucizesi

Frederic Lenoir

Spinoza Mucizesi Gönderileri

Spinoza Mucizesi kitaplarını, Spinoza Mucizesi sözleri ve alıntılarını, Spinoza Mucizesi yazarlarını, Spinoza Mucizesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
.. nefreti, ıstırabı ya da korkuyu, bir sevgi, sevinç, umut yeşerterek ortadan kaldırabilirsiniz.
...bizim için üstün "iyi" ve ebedi saadet, Tanrı'yı tanımak ve sevmektir. Tabiatıyla, zihnimize ve yüreğimize nakşolmuş ilahi kanun Tanrı' yı ceza korkusundan değil, bu bilgi ve sevgi "tüm insan davranışlarının nihai amacı ve hedefi" olduğu için sevmektir...
Sayfa 32 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Gerçek din, Tanrı eliyle insanın kalbine yazılmıştır
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Ente­lektüel sevgiye ulaşarak felsefi hikmetle tüm dinleri aşma
"Dışsal itaat" "içsel manevi faaliyetten" daha güçlüyse, demokrasilerimiz zayıflama tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Yurtaş eğitiminin hayati olduğunu hatırlatması bundandır. Bu eğitim genel bilgilerin öğrenilmesiyle sınırlı kalmamalı; birlikte yaşama­yı, yurttaşlığı, kendini tanımayı ve akla başvuruyu kuvvet­lendirmeyi de
Spinoza Mucizesi
Spinoza MucizesiFrederic Lenoir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020335 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Bu eser sayesinde Baruch Spinoza’yı tanıyabilir ve bu büyük düşünürün fikirleriyle tanışabilirsiniz. 17. yüzyıl felsefesinin önde gelenlerinden olan Spinoza ‘deizm’ fikrinin öncülerinden olabilir. Eserlerinde Tanrı’nın varlığını kabul eder fakat dinin Tanrı tasvirine , betimlemelerine de itirazı vardır. Spinoza’nın ,Tanrı’nın varlığına ulaşmak için aklı ve sevgiyi birleştirip bunu bireyin iç dünyası üzerinden sevgiye sararak işlemesi onu farklı kılıyor. Velhasıl bu büyük insanı tanımak isteyen bu kitaba sarılabilir.
Spinoza Mucizesi
Spinoza MucizesiFrederic Lenoir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020335 okunma
Spinoza bu bakımdan protestanlara daha yakındır
Spinoza için hakiki ilahi yasa inancın gereklerini ve ibadet­leri yerine getirmek değil, Tanrı'nın bilgisine sahip olmak ve onu sevmekle elde edilebilecek olan en üstün iyi, yani ebedi saadet arayışıdır. Spinoza "Bizim için üstün 'iyi' ve ebedi saadet, Tanrı'yı tanımak ve sevmektir" demiştir bunun için. Kutsal metinleri yorumlama me­todunun daha derin bir analizine girişir Spinoza. Bu son bölümler, kutsal metinleri iktidarlarını pekiştirmek ve in­sanlar üzerindeki hakimiyetlerini artırmak için kullanan din adamlarına, ilahiyatçılara ve dini otoritelere karşı sert bir suçlamayla başlar: "Dini, Kutsal Ruh'un öğretilerine ri­ayet etmekten ziyade insan icadı şeylerin savunulması hali­ ne getiren ve hatta insanlar arasında sevgiyi değil ateşli bir Tanrı coşkusu kisvesi altında kavgayı ve nefretin en zalimini yaymakta kullanan; ancak küstah bir hırs olabilir." Dini tutkuların ve Tanrı adına masumları katletmenin yeni bir dalga halinde sökün ettiği çağımızda, Spinoza'nın bu sözü son derece çarpıcıdır. Yani kutsal metinlerin yorumlanma­sı kesinlikle, kendinde bu konuda tekel olma hakkını gören bir zümreye bırakılmamalıdır. Spinoza bu bakımdan Pro­testanlara Katoliklerden daha yakın durur. Zira Reform'un temellerinden biri tam da, kutsal metinleri yorumlama işini Katolik din adamlarının tekeli olmaktan çıkartıp, manevi bir ortaklık içinde yorumlayacak olan tüm inananlara teş­mil etmektir.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.