Eski bir İtalyan kasabası olan Fontamara, faşizmin yeniden iktidarda vücut bulduğu dönemi, içinde yaşayan yoksul köylüler ve küçük toprak sahipleri üzerinden anlatıyor. Fontamara’da ilk olarak elektrikler gider, sonra da en önemli kaynakları olan suları tehlikeye girer. Köylüler, yaşamda değişmeyenin değişen parçalarıdır. Bu insanların tek istedikleri de daha refah bir hayat sürmek ve sorunları karşısında seslerini yetkili birilerine duyurmak. Fakat hangi yolu denerlerse denesinler köylülerin karşısına kulağı sağır, gözü kör muhataplar çıkar. Hiçbiri yetmezmiş gibi hayatları boyunca duymadıkları o kelimelerle suçlanırlar: “Komünist, Asi, Anarşist ve Serkeş!” İtalyan yazar Ignazio Silone’un gençlik yıllarında şahit olduğu olayları, gerçekliğinden koparmadan ve alaylı bir dille anlattığı Fontamara, faşist bir yönetime maruz kalmış insanların çaresizlik ve umutsuzluğa karşı başkaldırış hikâyelerini bizlere sunar. ‘Peki ama, neden korkuyorlar?’ ‘Neden olduğunu kimse bilmiyor. Sadece korkudan…’ “Faşizmi bizlere sergilemek için Sabahattin Bey’in cıvıl cıvıl gözleriyle, sekmez sezgisiyle seçtiği bu kitap, zaten mütegallibe sultası altında inleyen bir köylülüğün faşizmden de nasibini alınca nasıl direnç bilincini devşirdiğini anlatır. Sabahattin Bey örnek bir çeviri çıkarmıştır ortaya, her yapıtında olduğu gibi Fontamara’da da tam bir usta vardır önümüzde. Ey sevgili usta, toprağın memleket topraklarınca bol olsun…” - Can Yücel
Yazar:
Ignazio Silone
Ignazio Silone
Çevirmen:
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Nisan 2019İlk Yayın Tarihi: 1933Yayınevi: Kor KitapOrijinal Adı: Fontamara
ISBN: 9786052283622Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Yazar bu kitabında bizi, yirminci yüzyılın ilk yarısına, Faşizm yönetimi altındaki İtalya'ya götürüyor. Fontamara, İtalya'nın güneyinde deyim yerindeyse, dünyadan haberi olmayan , her şeyden uzak kendi dünyalarında yaşayan fakir ve cahil insanların yaşam sürdüğü bir köy. Ülkede olan rejim değişikliğinin bile farkına varılmadığı bir yerleşim yeri. Ama onların da Faşizmle karşılaşmamaları tabii ki mümkün değil. İşte kitapta bu köy halkının Faşizmle tanışmasından sonraki yaşanan olaylar, onların bakış açısıyla ve onların ağzından, trajikomik bir şekilde anlatılmaktadır. Faşizme bir de bu zavallı insanların gözünden bakmaya ne dersiniz? Faşizm en basit bir şekilde daha nasıl anlatılır bilemiyorum. Olabilecek en basit olaylarla ve herkesin anlayacağı bir dille mükemmel bir Faşizm profili daha nasıl çizilebilir ki ? Müthiş bir akıcılığa sahip olan bu kitabı ben büyük beğeniyle ve büyük keyif alarak okudum, okunmasını da herkese tavsiye ediyorum.
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019340 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
İtalyan yazar Ignazio Silone’nin kendi çocukluğunun geçtiği köyün yaşantısını anlattığı kısa romanı Fontamara, Sabahattin Ali tarafından dilimize kazandırılmış ve Türkiye’de ilk defa 1943 yılında basılmış. 1930’lar İtalya’sında küçük ve yoksul bir köyde geçen eser, zengin toprak sahipleri tarafından emeği sömürülen köyülülerin verdikleri yaşam mücadelesi anlatılıyor. Suyu ve elektriği kesilen, ekip biçtiği toprak için kira ödemek zorunda bırakılan köylülerin, toprak sahipleri ve bu egemen sınıfı koruyan adaletsiz düzen ve yasalar karşısında verdikleri mücadele çok gerçekçi bir şekilde aktarılıyor. Mussolini’nin iktidara gelişi ve faşizmin devlet politikalarından küçücük bir köydeki günlük hayata sızışını çok güzel, trajikomik ve nahif bir şekilde kurgulaştırmış Silone; faşist bir yönetime maruz kalan köylülerin dünyalarının çaresizlik ve umutsuzlukla yıkımını tüm gerçekliği ve sarsıcılığıyla yansıtmış. Kitabı çok büyük bir beğeniyle okudum. Coğrafyalar ve tarihler ne kadar farklı da olsa insanlığın sorunları ve acıları aslında nasıl da aynı! Toplumcu gerçekçi eserlerden hoşlananlara mutlaka ama mutlaka tavsiye ederim.
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019340 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Bir
Mahir Ünsal Eriş
Mahir Ünsal Eriş
tavsiyesiydi bu kitap. Çevirmeni iki gözümün çiçeği
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
Önsözü de
Can Yücel
Can Yücel
Yazarını daha önce hiç duymasam da okumak için üç harika neden vardı. Birinci Dünya Savaşı yılları, faşist Mussolini yönetimi altında ezilen köylülerin başkaldırı çabaları.. Her gün adım adım kaybettiği toprağına, elektriği, suyu, emeğine sahip çıkmaya çalışan bir köy, Fontamara’nın öyküsü..
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019340 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.