kerzey35

Bir yetişkine yüzme öğretmekten bir çocuk sorumlu olmamalı. Hiç kimse, çocuklardan medet umacak kadar çaresiz duruma düşmemeli. "Yüzme bilmiyorsanız havuza girmeyin," diyen Sami amcam haklı. Ama haklıysa eğer, bir çocuğa yüzme öğretmenin de ebeveyninin, o çocuğun etrafındaki yetişkinlerin sorumluluğu olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Çocukluğunda yüzme öğrenememiş ve yüzme dersi alabilecek imkânı olmayan yetişkinin durumu ne olacak? Bu yetişkin artık kimden, nerede, nasıl öğrenecek yüzmeyi? "Ama anne baba ..." derken, çocuğun/yetişkinin bu çaresizliğini gözden kaçırıyoruz. Çok daha kolay çözülebilecek bir meseleyken bir insana bunu yaşatmak neden?
Reklam
13 Nisan 2022'de gece 11'de birkaç tweet atmıştım yüzmekle ilgili. İlgi görmesini ummuyordum. Gördü. O gün havuzda olan çocuklardan biri, 3. dereceden kuzenim, bana şunları yazmış Instagram'dan, değiştirmeden paylaşıyorum: "Abla hatırlıyorum da eskiden benden yüzmeye başlamakla ilgili yardım isterdin görüştüğümüz bazı yazlarda. Ben ciddi olduğunu hiç düşünmemiştim dün attığın flood'a kadar. Belki bir yetişkinin bir çocuktan yardım istemesine çok aşina olmadığımdan. Bilsem zaman ayırırdım."
Psikolog Rick Hanson da beynimizin, bir başkasının bize şefkat göstermesiyle bizim kendimize şefkat göstermemiz arasında ayrım yapmadığını anlatıyor. Yani, "Şefkate ihtiyaç mı duyuyorsunuz? Kendinize şefkat gösterin. Beyniniz, size bir başkası şefkat gösterdiğinde değiştiği gibi değişecek." diyor, mealen.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kişiler yalnızlık hissettiklerinde etraflarını daha soğuk olarak algılıyorlar sahiden de. Toronto Üniversitesinde yapılan bir araştırma, sosyal olarak izole edilmiş kimselerin gerçekten de daha çok üşüdüğünü, sıcak/soğuk algısının yalnızlıkla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bir kulüpten atıldıklarını hatırladıklarında vücut ısıları düşüyordu mesela katılımcıların. Duygusal anlamda üşüdüğümüzde fiziken de üşüyoruz. Bir insan tarafından duygusal olarak anlaşılmadığımızı hissettiğimizde o insanı "soğuk" diye nitelememiz de bundan. "Sıcak biri", "ona hemen ısındım", "kanım kaynadı" gibi ısıya dayalı tabirlerimizin nedeni duygusal.
Yüksek lisansta bir rapor yazmamız istenmişti ve gözlem sonucunda, yaşlı insanların sıcak, gençlerin ise soğuk içecekleri tercih ettiğini sunmuştum raporumda. Yaşlıların sıcak içeceklere meylini yalnızlık ve şefkat ihtiyacı olarak yorumlamıştım. Fazla üşümemi ve gece gündüz sıcak şeyler içmemi, sadece sıcak şeyler içmemi de buna bağlıyorum
Reklam
Reklam
30,9bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.