Zoran Zivkoviç

Başka Zaman Kütüphaneleri yazarı
Yazar
7.9/10
202 Kişi
963
Okunma
18
Beğeni
3.443
Görüntülenme

Hakkında

1973 yılında Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde edebiyat kuramlı genel edebiyat bölümünden mezun oldu. Yine aynı okulda 1979 yılında yüksek lisansını ve 1982 yılında da doktorasını tamamladı. 2003'te, "Başka Zaman Kütüphaneleri" adlı yapıtıyla Dünya Fantezi Ödülü'nü aldı. Živković, Başka Zaman Kütüphaneleri (The Library, 2002; Çeviri: Cumhur Orancı, İstiklal Kitabevi, 2006) Armağan Zamanlar (Time Gifts; 1997; Çeviri: Banu Irmak, İstiklal Kitabevi, 2006), dışında, Contemprories of Future (1983; Geleceğin Çağdaşları), First Contact (1985; İlk Temas), Starry Screen (1984; Pırıltılı Ekran), Encyclopedia of Science Fiction (1990, Bilimkurgu Ansiklopedisi), The Fourth Circle (1993; Dördüncü Halka), Essays on Science Fiction (1995; Bilimkurgu Üstüne Denemeler), The Writer (1998; Yazar), The Book (1999; Kitap), İmkansız Karşılaşmalar (Impossible Encounters, 2000: Çeviri: Serpil Çağlayan, İstiklal Kitabevi, 2007) Seven Touches of Music (2001; Müziğin Yedi Dokunuşu), Steps Through the Mist (2003; Sislerin İçindeki Adımlar), Hidden Camera (2003; Gizli Kamera), Compartments (2004; Kompartımanlar), Four Stories Till The End (2004; En Sonuna Kadar Dört Öykü), Twelve Collections And The Teashop (2005; On İki Koleksiyon ve Çayhane) adlı kitapların yazarıdır.
Tam adı:
Zoran Živković
Unvan:
Sırp Araştırmacı ve Yazar
Doğum:
Belgrad, Sırbistan, 5 Ekim 1948

Okurlar

18 okur beğendi.
963 okur okudu.
15 okur okuyor.
416 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kitapların işgalinden nasibini almaya­cak tek köşe evin tavanlarıdır. Yeni kitaplar eve gelmeyi sürdürürler ve siz tek bir eski kitabı bile atma fikrine tahammül edemezsiniz. Bir de bu arada, yavaş yavaş ve hiç çaktırmadan yeni ciltler kendilerinden öncekileri itelerler. Aynı buzullar gibi..
Uzun yıllar önce, bı dünyanın açıklanamayan mucizelerle dolu olduğunu fark etmiştim. Bu tür şeyleri açıklamaya çalışmanın hiçbir yararı olmazdı. Açıklamaya çalışanı da büyük bir mutsuzluk beklerdi. Ayrıca bir insan neden gereksiz yere mutsuz olsun ki? Olağandışı şeyler, hiçbir açıklamaya gidilmeksizin, oldukları gibi kabul edilmelidir.
Reklam
“İnsanlar genelde olup biteni unutma veya zihinlerinde bastırma eğilimindedir.”
"Kitaplara ne kadar çok yer verirseniz verin, asla yetinmezler. Önce duvarları işgal ederler. Evin kitapların işgalinden nasibini almaya­cak tek köşesi tavanıdır. Yeni kitaplar eve gelmeyi sürdürürler ve siz tek bir eski kitabı bile başınızdan atma fikrine tahammül edemezsiniz. Bir de bu arada, yavaş yavaş ve hiç sezdirmeden yeni ciltler kendilerinden öncekileri itelerler. Aynı buzullar gibi."
Sayfa 29 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
HEDİYE KİTAP ÇEKİLİŞİ-5
Gustave Flaubert
Gustave Flaubert
-
Madam Bovary
Madam Bovary
Honore de Balzac
Honore de Balzac
-
Vadideki Zambak
Vadideki Zambak
Natsume Soseki
Natsume Soseki
-
Ben Bir Kediyim
Ben Bir Kediyim
Zoran Zivkoviç
Zoran Zivkoviç
-
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman Kütüphaneleri
Ralph Fox
Ralph Fox
-
Roman ve Halk
Roman ve Halk
Mine Söğüt
Mine Söğüt
-
Deli Kadın Hikayeleri
Deli Kadın Hikayeleri
Mine Söğüt
Mine Söğüt
-
Beş Sevim Apartmanı
Beş Sevim Apartmanı
Bu kitapların tümünü bir kişiye hediye etmek istiyorum. Çekilişe katılmak için yorum kısmına “Katılıyorum” diye belirtmeniz ve bu iletiyi paylaşmanız yeterli olacaktır. Kazanan talihli 15 Şubat Çarşamba günü açıklanacaktır. ÇEKİLİŞ SONUÇLANMIŞTIR : Kazanan : Seda
Reklam
Sanki beni anlatmış :) canım kitaplar <3
Kitapların çok yer kapladıkları bilinen bir gerçektir. Bu yasayı tersine işletemezsiniz. Kitaplara ne kadar çok yer verirseniz verin , asla yetinmezler. Önce duvarları ve ardından da adım attıkları her yeri işgal etmeye başlarlar. Kitapların işgalinden nasibini almayacak tek köşe evin tavanlarıdır. Yeni kitaplar eve gelmeyi sürdürürler ve siz tek bir eski kitabı bile atma fikrine tahammül edemezsiniz.
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman Kütüphaneleri

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
6/10 puan verdi
yalandan incelemeler / Bölüm XIII
Kitabı okumam pek keyifli geçmedi. Açıkçası 7 puan da vermem sizi pek şaşırtmasın. O da fazla gibi :) Kurgunun Fantezisi güzel ama yazarın diline ısınamadım. Özellikle kitaptaki problemi bariz bir şekilde her yerde kullanması canımı çok sıktı. Nedir o? Yazarın çok fazla soru sorması. Ve hiçbirini beğenmesi ve bundan dolayı da tribe girmesi. Beni aşırı derecede bunalttı. Aslında kütüphaneye ve kitaba farklılık getirmesi açısından sevilmesi anlaşılır ama üslup bakımından yeterli olduğu kanaatinde değilim. Kitap kendini okutuyor yalnız. Soru olayı haricinde pek sıkılacağınız yerler yok. Zaten farklı olduğu içinde merak hep yüksekte. Bir de öykünün birinden sıkılsanız diğeri sizi bekliyor. O yüzden sorunda olmaz. Kitap altı öyküden ve altı farklı kütüphaneden oluşuyor. Her kütüphanenin kendisine özgü farklılığı var. Ama hepsinin olayı edebiyat. Okuyucu ya da yazarlar her bir öyküden kendilerine bir ders alabilir. (bana bir şey katmadı :) En sevdiğim hangisiydi pek emin değilim. :) hiçbirini sevmemişim hissi var üstümde :) bak şimdi 7 puandan da süphelendim. Demek ki kitabın bir tesiri olmamış üzerimde. Dediğim gibi çok rahatsız olduğumu bir sorunla karşılaştım bu kitapta.. Ve o da haliyle yordu beni... Kitabın fantezisi güzel ve sadece bunun için okunur. Başka bir amaca gerek. Büyük puntolarla da yazıldığı için 50 sayfa gibi bir şey :) o yüzden de hemen bitiyor. Eğer vaktiniz yoksa okumasanızda olur.
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman KütüphaneleriZoran Zivkoviç · Zepros Kitabevi · 2016843 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
·
21 saatte okudu
Victor Hugo'nun güzel bir sözü vardır. "Kitaplık kurmak, ibadethane kurmak kadar kutsaldır" der. Bir cümle ama idrak edebilen için son derece manidar. Tarihte bir yolculuğa çıkarsak eğer geçmiş dönemlerden bu yana kütüphanelerin gelişmiş milletlerin en önemli unsurlarından biri olduğunu görürüz. Tarihte pek çok şehir; içinde yer alan
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman KütüphaneleriZoran Zivkoviç · Zepros Kitabevi · 2016843 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
‘Soylu bir kütüphane hemen hemen mideyi andırır. İçine neyin girip çıktığına çok dikkat etmek gerekir. Soylu bir kütüphaneye sadece münasip şeylerin girmesine izin vermek gerekir. Böyle bir kütüphaneye kendisine ait olmayan bir kitap bir yolunu bulup girmişse, hazmedilemeyecek bir şeyi dikkatsizce yutmak gibi bir durum çıkar ortaya. Sonuç mide bulantısı ve kusma olacaktır.’ . Kütüphaneler hakkında, gerçeküstü, akıcı bir kitap ister misin diye sorulsa ‘Evet bir tane alayım lütfen’ derdim. Tam da bu sorudaki kitaba uygun ‘Başka Zaman Kütüphaneleri’. Zoran Zivkoviç birbirinden ayrı ama birbirini tamlayan 6 öykü anlatıyor, yavaş ve kısmen durağan hikayeler ise sonda kocaman bir gülümseme bırakıyor okurun yüzünde. . Velhasıl kütüphanem soylu mu yeterince bilemem ancak bu kitabın kütüphaneme yakıştığı, kütüphanemin onu severek diğer arkadaşlarının arasına aldığı bir gerçek.. . Cumhur Orancı çevirisi, Harun Tan kapak tasarımıyla ~
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman KütüphaneleriZoran Zivkoviç · Ketebe Yayınları · 2022843 okunma