Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mirze Elekber Sabir

Hophopname yazarı
Yazar
8.9/10
106 Kişi
393
Okunma
123
Beğeni
11bin
Görüntülenme

Hakkında

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade (Azerice: Mirzə Ələkbər Zeynalabdin oğlu Tahirzadə, 30 Mayıs 1862 - 12 Temmuz 1911), Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur. Tüccar olan babası oğlunu din adamı gibi görmek istiyordu ve 7 yaşında mollahaneye verildi. İlk şiirini 8 yaşında yazdı. 1874'te Seyid Ezim Şirvani'nin Şamahı'da açtığı yeni usûl-i cedid okulunda tahsil gördü. Bir süre Aşkabat, Buhara, Semerkand, Merv, Horasan şehirlerinde yaşadı. 1903'te Tiflis'te, "Şark-i Rus" gazetesinde ilk şiiri yayınlandı. Bu aynı zamanda Sabir'in yazdığı sosyal içerikli ilk şiirdi. 1906'da Celil Memmedguluzade'nin başyazarlığında Tiflis'te Molla Nasreddin mizahi dergisi çıkmaya başladı ve Sabir'in edebî başarısının ortaya çıkması da bu dergide yayınlattığı mizahî şiirleri ile gerçekleşti. "Hophop", "Ağlar güleyen", "Abunasr Şeybani", "Boynuburuk", "Sevdayi" ve diğer takma adları ile 1906-1911 yıllarda yayınlanan ve geriliği, cehaleti kamçılayan bu satirik şiirler ateş gibi yakıcıydı ve Azeri şiiri tarihinde yeni bir devrin başlangıcı oldu. 1908'de Şamahı'da "Ümid" adındaki okulu açtı, 1910'da Bakü'ye göçerek Balahanı okulunda öğretmenlik yaptı. Ağır hasta olan şair aynı yılda tedavi için Tiflis'e gitti, ancak artık tedaviye geç kalındığından Şamahı'ya getirildi ve 12 Temmuz 1911'de burada 49 yaşında yaşamını yitirdi. "Şahi Hendan" mezarlığında defnedildi. Sağlığında hiçbir kitabı basılmadı. Ölümünden sonra 1912 yılında birçok Azerbaycan aydınlarının müşterek çabalarıyla gün yüzü gören "Hophopname" adlı kitabı kısa bir süre içinde Azerbaycan'da çok popüler oldu. Sabirabad şehri ve Sabirabad Rayonu adlarını Sabir'den aldı, Bakü'de Sabirabad'da ve Şamahı'da heykelleri dikildi.
Tam adı:
Sabir, Mirza Elekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade
Unvan:
Azerbaycan şairi, yeni satrik akımın kurucusu
Doğum:
Şamahı, Azerbaycan, 30 Mayıs 1862
Ölüm:
Şamahı, Azerbaycan, 12 Temmuz 1911

Okurlar

123 okur beğendi.
393 okur okudu.
21 okur okuyor.
261 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aynı ben bu
Ne yiyip içmen var, ne de uykun, İşin gücün okumak, budur bütün duygun.
Sayfa 61 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
O kadar kırdık ki birbirimizi, yorulduk, Kırdıkça yorulduk, yoruldukça kırıldık...
Sayfa 66 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bütün param kitaplara gidiyordur:
Para kalmadı baktıydım hesaba, Gitti kaleme, kağıda, kitaba...
Sayfa 60 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Oku, öğrenimle hürriyete kavuşur insan... Bu söz pek doğrudur, ama hani mektep, hani irfan?
Sayfa 160 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ademi adem eyliyen paradır, Parasız ademin yüzü garadır. Goy ne eslin, necabetin olsun, Ne necibane haletin olsun, Baş ayag eyb içinde olsan da, Tek bu alemde dövletin olsun. Ademi adem eyleyen paradır. Parasiz ademin yüzü garadır. Olmasın fehmin, eglin, idrakin Var ne gem ta ki vardır emlakin Ateşi lianezsuzi millet iken Herkesin secdegahıdır hakın; Ademi adem eyleyen paradır, Parasız ademin yüzü garadır. Olmayır, olmasın da insafın, Tut ganın şişe işre esnafın, Ta ki, var elde beş puçug guruşun Mö’tebersen gözünde eşrafın; Ademi adem eyleyen paradır, Parasız ademin yüzü garadır.
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam
Azerbaycan Edebiyatı Muhteşem Kitap Önerileri!
Azerbaycan edebiyatından hiç kitap okudunuz mu? O zaman çok şey kaçırıyorsunuz diyebilirim!
Mirze Elekber Sabir
Mirze Elekber Sabir
,
Anar Rzayev
Anar Rzayev
,
Hüseyn Cavid
Hüseyn Cavid
,
Celil Memmedguluzade
Celil Memmedguluzade
,
Fuzuli
Fuzuli
,
Nizami Gəncəvi
Nizami Gəncəvi
ve
İsmail Şıhlı
İsmail Şıhlı
gibi isimlerin harika kitaplarının bulunduğu bir ülke edebiyatına konuk oluyoruz bugün YouTube'da: Azerbaycan edebiyatı! youtu.be/FM7RoOXGSok Bu kitapların daha çok okura ulaşması için bu iletiyi paylaşabilirsiniz. 🤓

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
480 syf.
·
Puan vermedi
Bir çoxumuz Mirzə Ələkbər Sabir'in satirik şeirləri ilə uşaq vaxtından tanışıq. O vaxtdan bu yana ..pis yaxşı ilə əvəz olunubsa, yaxşıda pislə əvəz olunub. Dəyişiklik var ama yenə hər şey oxşar, eyni səviyyədə qalıb. Təəssüf ki bir çox şeiri bugünümüzə də aid etmək olar. Kitabda əsasən təhsil üzərində durulub, sonra cahil mollalar, xalqın avamlığı və Təbriz-İran münasibətləri. (kitabda 322 səhifədən sonra izahlar başlanır)
Hophopnamə 1. Cilt
Hophopnamə 1. CiltMirze Elekber Sabir · Şərq-Qərb Nəşriyyatı · 2004354 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mirze Elekber Sabir çok güzel yazar.Çok beyniyorum çok güzel satiraları var.Haphop nemede ıı cildedn oluşuyor.Hophopname Mirze Elekber Sabir öldükten sonra onun güzel şiirlerini topladılar ve hophopnamede birleştirdiler.
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016354 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Mirza Elekber Sabir, İslam dünyasında halkın topladığı bağış ile heykeli dikilen ilk kişidir. Bu heralde halka yakınlığını ve ne kadar halktan birisi olduğunu açıklamaya mahal bırakmıyor.Azerbaycanın tüm ünlü şairleri onu Fuzuliden sonda gelen ikinci büyük Azeri şairi sayar.O eserlerinde o kadar müstehzi ve ironik bir dil kullanır ki bazen okurken gerçekten halkı küçümseyen bir şair olduğunu bile düşünebilirsiniz.Mirzanın kaleminden nerdeyse herkes payını almış. Hophopname tamamen satirizmin zirve yaptığı bir eser. Eserinde sahte dindarları,sermayesi din olanları,bürokratları,aydınları,milliyetçileri,sunnileri,şiileri,zenginleri,mollaları,zahitleri yani davasından işinden uzaklaşıp halkı aldatan,toplumun damarlarına sülük gibi yapışıp,sosyal değerlerden beslenen herkesi ciddi şekilde eleştirir.Bizim edebiyatımızda Şair Eşref,Neyzen Tevfik ve Sünbülzede Vehbi’nin başını çektiği Hicviye türünü o kadar güzel işlemiş ki eser her hecesinde yoğun bir istihza kokuyor. Eserin sürekli aynı konulara vurgu yapması ve hacim olarak yoğun olması biraz sıkıcı kılıyor.
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016354 okunma