James F. Masterson

Kişilik Bozuklukları yazarı
Yazar
8.3/10
44 Kişi
282
Okunma
50
Beğeni
4.526
Görüntülenme

Hakkında

Nesne ilişkileri kuramını geliştiren öncülerden biri olan James F. Masterson, 25 Mart 1926'da doğdu. İlerleyen yaşına rağmen uzun yıllar kendi kuramını geliştirmeye ve psikoterapist yetiştirmeye devam etmiştir. Psikiyatrist olarak araştırmalar yaptığı Cornell Üniversitesi'nde Otto Kernberg'in Cornell'e geldiği yıla kadar çalışmıştır. James F. Masterson, Otto Kernberg ile birlikte nesne ilişkileri teorisi iki Amerikalı öncüsü olarak kabul edilirler. Masterson'ın nesne ilişkileri teorisine önemli katkılar sağlayan kitapları çok sayıda dile tercüme edilmiştir. Gerçek kendilik alanında yazdığı ilk kitapları borderline ve narsisistik bozuklukların tedavisindeki önemli dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Psikanalitik psikoterapiler alanında en önemli kuramcılardandır. Ödülleri 2003 Amerikan Psikiyatri Birliği: Ömür boyu seçkin üye statüsü 2003 California Psikoloji Birliği: Psikolojiye seçkin katkılar 1996 Ulusal Psikanalitik Hekimler Birliği: Sigmund Freud Ödülü 1989 Amerikan Adolesan Psikiyatrisi Derneği Schonfeld Üstün Başarı Ödülü: 1989 Jefferson Tıp Fakültesi: Yılın Mezunu Kitapları Psychotherapy of the Borderline Adult: A Developmental Approach. (Brunner/Mazel, 1976) The Search for the Real Self: Unmasking the Personality Disorders of Our Age. (Collier Macmillan, 1988) The Emerging Self: A Developmental Self & Object Relations Approach to the Treatment of the Closet Narcissistic Disorder of the Self (Routledge, 1993) The Personality Disorders Through The Lens of Attachment Theory and the Neurobiologic Development of the Self (Zeig, Tucker & Theisen, 2005) The Search for the Real Self: Unmasking the Personality Disorders of Our Age (Free Press, Simon & Schuster, 1988) The Narcissistic and Borderline Disorders (Brunner/Mazel, 1981) The Psychiatric Dilemma of Adolescence (Little, Brown, 1967)
Tam adı:
James Francis Masterson
Unvan:
Amerikalı Psikiyatrist, Yazar
Doğum:
25 Mart 1926
Ölüm:
12 Nisan 2010

Okurlar

50 okur beğendi.
282 okur okudu.
32 okur okuyor.
560 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...yalnız kalmaya karşı tahammülsüzlüğün, bütün borderline hastaların en temel özelliği olduğuna vurgu yapar ve bu da yatıştırıcı nesnenin içselleştirilmesini destekleyecek çeşitli parametrelerin terapötik kullanımına işaret eder.
Sayfa 71
Ağır derece borderline'ların kliniksel görünümü genellikle nevrotiğe benzer. O, ikili terk veya yok edilme korkusuna sahip olduğu halde en önemli korkusu terk edilmedir ve en önemli savunma biçimi uzaklaşma değil yapışmadır. Bunun aksi hafif derece borderline için söylenebilir ki bu tür borderline'lar, hem yutulma hem de terk edilme korkularına sahiptirler ve fakat en önemli korkuları yutulma, en önemli savunmaları ise uzaklaşmadır. Hafif derecede hasta, ayrılma stresi altında geçici psikotik ataklara aynı zamanda kendine yabancılaşma (depersonalizasyon) ve gerçek-olmayan paranoyak yansıtmalara da eğilimlidir.
Reklam
Bi salın yaa şu anaları
Günümüzde evli kadınların yüzde altmışının çalışan kadınlar olduğu göz önünde bulundurulursa, gerekli olan maternal ulaşılabilirlik miktarı sorununun dikkate alınması gereken ciddi bir sorun olduğu ortaya çıkmaktadır. Burada, çalışan annelerin çocuklarında borderline kişilik bozukluğuna yol açtıklarını mı söylüyorum? Kesinlikle hayır. Mesele annenin "her an" ulaşılabilir olması değildir. Esas önemli olan, annenin, psikolojik işlevi açısından "yeteri kadar iyi" ulaşılabilirliğidir. Çalışan anneler sabah ve akşamları çocuk için ulaşılabilir durumdadır ve ayrıca çocuğa karşı gösterilecek maternal davranışlar annenin kendisi tarafından seçilen, kendisinin yerine geçecek bir bakıcı tarafından da nakledilebilir. Annenin sağlamak zorunda olduğu ulaşılabilirlik, diğer şeylerin yanında, çocuğun bireyleşme dürtüsünün gücüne bağlıdır.
Sayfa 58
Allahım, 5 tane saya yazıyorum ;) Narsisistik miyim neyim
Narsisistik Kişilik Bozuklukları Teşhis Kriterleri DSM-IV Büyüklenmenin yayılmacı kalıbı (fantezi ya da davranışta), erken yetişkinlikle başlayan ve çeşitli bağlamlarda ortaya çıkan takdir edilme ihtiyacı ve empati eksikliği, aşağıdakilerin beşinin (ya da daha fazlasının) görülmesi: 1. Kendilik öneminin büyüklenmeci algısına sahip olma (başarıları ve yetenekleri abartma, dengeli başarılar olmadan üstün bir şekilde tanınmayı beklemek) 2. Sınırsız başarı, güç, göz alıcılık, güzellik ya da ideal aşk fantezileriyle meşgul olma 3. Kendisinin "özel" ve eşsiz olduğuna, sadece diğer özel ve yüksek düzey insanlarla anlaşı labildiğine ya da ilişki kurabildiğine inanma 4. Aşırı beğenilme ihtiyacı 5. Yetkinlik duygusuna sahip olma. Yani mantıksız beklentiler, özellikle tercih edilen tedavi ya da kendi beklentilerine otomatik boyun eğme 6. Kişiler arası istismar gösterme yani kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarının avantajlarını kullanma 7. Empati eksikliği; başkalarının ihtiyaçları ve hisleriyle özdeşleşmede ya da onları kabul etmede isteksizlik duyma 8. Sık sık başkalarını kıskanma ya da başkalarının onu kıskandığına inanma 9. Küstah, kibirli davranışlar ya da tavırlar gösterme
Sayfa 103
''Bireylerde narsisizmin oluşumu bebeklik dönemlerine rastlar. Normal şartlar altında bebek doğduktan bir süre sonra kendisinin anneden ya da bakıcısından ayrı bir varlık olduğunu giderek ayırt etmeye başlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde aşılabilmesi için annenin bebeğine yeterli sevgi ve güveni vermesi gerekir.''
Yaratıcı Yazarlık Üzerine Okuma Listesi:
1.Emin Özdemir-Eleştirel Okuma 2.Dorethe Brande-Yazar Olmak 3.Edgar Allen Poe-Yazının Felsefesi 4.Hakan Bıçakçı-Uydurmanın İncelikleri 5.Ursula K. Le Guin-Dümeni Yaratıcılığa Kırmak 6.Okunması Gereken 501 Kitap 7.Virginia Woolf-Bir Okur Olarak I-II 8.Danell Jones-Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri 9.Guiseppe Culicchia-Demek Yazar Olmak
Reklam
Narsistik ve Borderline Kişilik Bozuklukları
Narsistik ve Borderline Kişilik Bozuklukları
Senin bu acı kaybına müsait oldugumda uzulecegim ancak şuan kahkaha atmam gerekiyor. Aslına bakarsak bu kayıp olayları senin de sıkışınca acite ettiğin vaka haline geldi. Psikologa anlatacak yeni bir 'hassas noktam' bahanesi uydurman lazım.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
10/10 puan verdi
Oldukça kuramsal, teknik bir dil ve içeriğe sahip bu kitapta, çağımızın kişilik bozuklukları olarak adalandırılan narsistik ve bordeline kişilik bozukluklarının doktor kontrolünde yapılan tedavi, teşhis ve gözlemlere dayalı veriler ışığında incelendiği, narsistik ve bordeline kişiliklerin kendi dünyalarında olup bitenler kadar sosyal çevreleriyle olan ilişkileri de değerlendirilmiş. Oldukça kapsamlı bir araştırma inceleme kitabı diyebilirim. Bu iki hastalığın ortaya çıkış şekli, özellikleri, farkları noktasında oldukça faydalı sınıflandırmaları mevcut. Çünkü genel hatlarıyla birbirine karıştırılan, terapi süreçlerinde işlemi zorlaştıran kompleks birer hastalıktır narsistik ve bordeline kişilik bozuklukları. Bu anlamda oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum terapistler için. Kitap her ne kadar teknik bir içeriğe sahip olsa da ilgilisi için aşılamayacak bir şey değil. Keza ders çıkarma, çocuğunuzu, eşinizi, arkadaşınızı yani sosyal çevrenizdeki insanları tanımak açısından da faydalı olabilir. Davranışsal durumunuzu değiştirebilme gücü var bu kitabın. Onu öngördüm diyebilirim. Sonuç olarak tavsiye edebileceğim kitaplar arasında. Keyifli okumalar.
Narsistik ve Borderline Kişilik Bozuklukları
Narsistik ve Borderline Kişilik BozukluklarıJames F. Masterson · Psikoterapi Enstitüsü · 201412 okunma
286 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Alıntılara bakıp da kitabı almaya kalkacaklar için zorunlu inceleme: Kitap, bir ders kitabı. Narsistik ve Borderline kişilik bozukluklarına bütüncül bir gelişimsel yaklaşım sunuyor. Yani bilişsel kuramların yanında, gelişimsel, analitik kuramlara dair analizler de yer alıyor. İçeriğin yarıdan fazlası yıllar süren terapilerin notlarının detaylı yorumunun aktarımından oluşuyor. WORU (geri çekilen nesne ilişki ünitesi), RORU (ödüllendirici nesne ilişki ünitesi), Ego sintonik, Ego distonik gibi teknik terimlerin yanında hadım edilme anksiyetesi ve penis kıskançlığı gibi analitik saçmalıklara hazır olun. Alan dışı okuyucuya önermem.
Narsistik ve Borderline Kişilik Bozuklukları
Narsistik ve Borderline Kişilik BozukluklarıJames F. Masterson · Litera Yayıncılık · 200623 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Ne harika bir kitaptın sen benim için. Herkese tavsiye edebileceğim çok çok iyi bir kitap . İnsanın gerçek kendiliğine ulaşmasında büyük bir farkındalık oluşturacak nitelikte nadir eserlerden biri .
Gerçek Kendillik
Gerçek KendillikJames F. Masterson · Litera Yayıncılık · 201057 okunma