Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eugenio Borgna

Şu Bizim Kırılganlığımız yazarı
Yazar
8.0/10
264 Kişi
1.287
Okunma
149
Beğeni
8,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Novara, Mag-giore Hastanesi’nde Psikiyatri Başhekimi, Milano Üniversitesi Sinir Hastalıkları ve Zihinsel Hastalıklar Kliniği’nde öğretim üyesi olarak hizmet vermiştir.
Unvan:
İtalyan Psikiyatr ve Akademisyen
Doğum:
Borgomanero, 22 Temmuz 1930

Okurlar

149 okur beğendi.
1.287 okur okudu.
55 okur okuyor.
1.426 okur okuyacak.
30 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Elbette ki, acı geçer ama acı çekmiş olmak geçmez.
Sayfa 65 - YKY
Rainer Maria Rilke
''...sevinç kalbin üzerindeki güzel bir mevsimdir...''
Sayfa 82
Reklam
Emily Dickinson
Başka bir kalp gidemez Kırık bir kalbe Aynı yüksek imtiyazdan Mustarip olmadıkça kendi de
Sayfa 65
Depresyon, her birimizin içinde oturan bir yabancıdır...
Söylenen sözler, dinlenen sözler; paylaşılan sözler, birleştiren, rahatlatan ya da yaralayan sözler... Sözcükler engin bir güce sahiptir: Kelimeler, ıstırabın girdabına kapılmış, duygulanımlarına ve gerek bedensel acı gerekse de ruh acısı olan acılarına ses vermeye inanılmaz derecede ihtiyaç duyan hastalara yardımcı olabilir, yol gösterebilir, onların yüreklerine umut ya da umutsuzluk serpebilir.
Sayfa 12 - YKY Çeviren: Meryem Mine ÇilingiroğluKitabı okuyor
Eğer bütün bu acı, ufuklarımızı genişletmez, bizi daha insan kılmaz ve bu hayatın küçük ve gereksiz şeylerinden kurtarmazsa boşa çekilmiş demektir.
Eugenio Borgna
Eugenio Borgna
Günaydın...
"Sözcükler sessizlikten doğar ve sessizlik içinde ölür; bununla birlikte sözcükler hiçbir zaman sadece çehrenin, bakışların ve gözyaşlarının, tebessümün diliyle konuşan sessizlik kadar kırılgan değildir”
Eugenio Borgna
Eugenio Borgna
youtube.com/watch?v=VmVnwm1...
Reklam
Huzurlu akşamlar
Belki karanlık bir gecede yeşerir umutlar. Belki ağaçlarda asılı dileklerin zamanıdır. Hep rüzgar esecek hep ağaçlar çatırdayacak değil ya. Belki bir kelebeğin kanat çırpması serinletir yanan hayatları.
Ruhun Yalnızlığı
Ruhun Yalnızlığı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
76 syf.
8/10 puan verdi
Kitabın yazarı Eugenio Borgna aynı zamanda bir psikiatrist olup, hastalarının ve hastanedeki diğer hasta-doktor ilişkilerinden hareketle kaleme almış bu kitabı. Kitap okurdan çok meslektaşı olan diğer doktorlara ithafen yazılmış gibi. Hastaların kırılganlıklarının boyutlarını anlatmaya çalışırken, sarf edilen düz bir sözün bile hastadaki yıkıcılığına özellikle değinmiş. Fazlasıyla insancıl bir yaklaşımla hasta doktor ilişkisi ele alınmış ancak kitabın kesik kesik ilerlemesi hayli dikkat dağıtıcı. Bu yüzden sıkıcı gelebilir. Bu kitabı edebi bir ürün olarak değil de yazarın günlüğü gibi düşünmek çok daha doğru olacaktır. Bolca alıntının bulunması da ayrıca günlük tadı katmış kitaba. Sadece hasta doktor ilişkisinde değil, hayatta da böyledir bu. İletişimde olduğumuz her anda elimizden geldiğince ve kapasitemizin yettiğince ince olmak önemli diye düşünüyorum. Keza karşımızdaki insanın ne derdi olduğunu, ne yaşadığını asla bilemeyiz. Bu adı konmamış bir teşekkürdür bu yüzden. Keyifli okumalar efendim.
Şu Bizim Kırılganlığımız
Şu Bizim KırılganlığımızEugenio Borgna · Yapı Kredi Yayınları · 2018668 okunma
76 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
kırılganlığın fenomenolojisi
“Suçluluk hissinin ve hastalığın, kaygının ve yiyip yutan hüznün, paramparça olmuş bekleyişlerin, düşüncenin kanatlanmasına izin vermeyen duygulanımların, otistik bir tecrit durumuna dek varan yalnızlığın…” bunların ne kadarı, hangi dozda tanıdık size?
Eugenio Borgna
Eugenio Borgna
bir psikiyatrist olarak kırılganlığın fenomenolojisini çiziyor, bunu yaparken
Şu Bizim Kırılganlığımız
Şu Bizim KırılganlığımızEugenio Borgna · Yapı Kredi Yayınları · 2018668 okunma
76 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Kırım kırım kırıldığım bir dönemde okuduğum Şu Bizim Kırılganlığımız kitabı yaralarıma bir nebze olsun ilaç oldu.Ne öğrendim bu kitaptan? Kırılgan olmanın o kadar da kötü bir kişilik özelliği olmadığını öğrendim.Kırılganlığın hayatın bir parçası olduğunu, sadece kalbimizin itkileri, yaşama nedenlerimizin, duygulanımlarımız değil sözcüklerin de kırılgan olabildiğini öğrendim.Sessizliğin de kırılgan olabileceğini, hasta bedenlerin kırılganlığını, delilikte yatan kırılganlığı gördüm. Sanırım beni en çok etkileyen bölüm, kadın kırılganlığının erkek kırılganlığından farklı olduğunun ortaya konulduğu kitabın son bölümleriydi. "Kadın, içe dönme, içsel hayatında kesintisiz olarak olup bitenleri inceleme tutumu sayesinde ruhunun yaralarını, kendi kırılganlıklarını daha kolay tanır ve onları görmezden gelip reddetmez, cesaret ve kararlılıkla kabul eder.Ancak bu yaralara ve onlara eşlik eden acılı deneyimlere adını koymak kolay değildir ve kadın bunda, bunda da daha başarılıdır:Ne hissettiğini sözcüklerin, sesin ve çehrenin, bakışların ve gözyaşlarının, tebessümün ve sessizliğin dili olan yaşayan bedenin diliyle ifade etmekte daha ustadır.Aynı şekilde, kadın kendi ruhunun yaralarını göstermekten, yardım istemekten ve de gerekli olduğu takdirde, tedaviyi kabul etmekten utanmaz.Ayırdına varılan kırgınlıkların, insani anlamı üzerinden kavranan kırgınlıkların yükü, bilinmeyen ya da reddedilen kırılganlıklardan çok daha hafiftir; bilinmeyen ya da reddedilen kırılganlıklar, taşa döner ve onlardan kurtulmak her zaman mümkün olmaz." syf 61
Şu Bizim Kırılganlığımız
Şu Bizim KırılganlığımızEugenio Borgna · Yapı Kredi Yayınları · 2018668 okunma