Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
203 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın adına bakarak 'Kurtuluş Savaşı'mızın anlatıldığını düşünebilirsiniz fakat anlatılan 'Kurtuluş' vatanımızın kurtuluşu değil de toplumumuzda mayalanmış, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında en etkili faktörlerden biri olan düşünce dünyasındaki geri kalmışlıktan akla özgürlüğe veren kurtuluş ve Atatürk devrimleri anlatılmıştır. Belirli bir kronoloji ve düzen takip edilmemiş. 3. Selim'den 1960 yıllara kadar uzanan süre içinde gerçekleşen ihtilallerin sosyal- siyasi sebepleri anlatılırken; o dönemlere dair dünya düzenindeki diğer ülkelere dair çıkarımlar ve kıyaslamalar da yapılmış. Atatürk dönemi ve sonrası sosyalist - komünist ideoloji sahiplerinin ülkemizde gerçekleştirmeye çalıştığı programlar, kapitalist Amerika ile mücadeleleri ile birlikte Atatürk devrimlerinin topluma benimsetilme çabaları ve bunlara ters yönde kendi çıkarlarlarına aykırı geldiği için reaksiyon gösteren grupların çalışmaları kitapta genişçe yer tutuyor. Bu ülkede zaten Atatürk'ü ne kadar insan anlayabilmiştir ki; onun izinden gittiğini ve devrimlerinin koruyucusu olduğunu iddia edenler bile, devrimlerine karşı çıkan bazı dinci!ler kadar Atatürk'ü suistimal edip inşa ettiği yapının yanlış anlaşılmasına ve dünden ona düşman olmaya meyilli grupların eline istedikleri fırsatı vermişlerdir. İyi okumalar.
Kurtuluş
KurtuluşFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 2018266 okunma
Reklam
203 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
51 günde okudu
Falih Rıfkı Atay yaşadığı dönemi büyük bir açıklıkla ve anlaşılır bir dille anlatıyor. İlginç tespitleri var ve bunların en önemlisi ülkenin ferahlığının Atatürk’ün çizgisinden ayrılmamakla mümkün olduğunu belirtmesi. En çok etkilendiğim sözü Atatürk’ün bir 30 yıl önce doğması gerektiğini ve bir 10 yıl daha yaşaması gerektiğini söylemesi. Sanırım bunda hemfikiriz. Doğru söze ne hacet.
Kurtuluş
KurtuluşFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 2018266 okunma
203 syf.
6/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
kurtuluş
Kitap Falif Rıfkı Atay'ın 60'lı yıllardaki gazete yazılarından meydana geliyor. Yayınevi muhtemelen kitap daha çok satsın diye kitabın adını Kurtuluş (kitap içindeki yazılardan birinin başlığı) koyarken kapağa da Atatürk, Fethi Okyar ve Lenin'i koyarak kitap içeriğini Kurtuluş Savaşı ile ilişkilendirmeye çalışmış. Böyle şeyleri etik bulmuyorum. Kitap içindeki yazılara gelecek olursak çoğunlukla Falih Rıfkı'nın dönemin siyasetçilerini, siyasi hareketlerini ve toplumdaki bazı kesimleri eleştirdiģi görünüyor. Kısmen ise eleştirilerini Atatürk ve dönemine atıf yaparak veya Osmanlı'nın son döneminden örnek vererek güçlendirmeye çalışmış. Falih Rıfkı, solu da eleştirmiş sağı da ve hatta ortayı da...
Kurtuluş
KurtuluşFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 2018266 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.