Hiçbişey

Gökhan Özcan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
196 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Gökhan Özcan'ı köşe yazılarından tanımış biri olarak "Hiçbişey"in beklentimin çok altında kaldığını söyleyebilirim. Özcan'ın samimi,nükteli,naif üslubuna daha çok son elli sayfada rastladım diyebilirim. Kitapta yer alan yazılar 1988-91 yıllarına ait.Eserlerinin basım tarihlerine baktığımızda da "Hiçbişey"i (1991) ilk sırada görmekteyiz. Kitap, "Bi-Kanat", "Akordsuz Zamanlar" ve "Sen'sizliğe" bölümlerinden oluşuyor. Açıkçası ilk iki bölümde sıkıldığımı, bu bölümlere yoğunlaşamadığı belirtmeliyim. Bunun sebebi; bu bölümlerdeki yazıların genel olarak vermek istediği bir mesajın olmaması veya anlam kaygısı gütmemesi olabilir. Son bölümde ise Gökhan Özcan okuduğumu hissettim diyebilirim. Bu durumun alıntılarıma da yansıdığını ifade edeyim. Gökhan Özcan'a sempati ile bakan biri olarak diğer kitaplarını da okuma gayretinde olacağım. Bütünselliği yakalamak açısından "Hiçbişey"i tüm Özcan severlere tavsiye ederim.Keyifli okumalar...
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
Reklam
196 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Ayrıntı emekçisi
Gökhan ÖZCAN'ın ilk okuduğum kitabı. Yazarın 1991'de basılmış bir eseri.Bir kitap ile uslu hakkında konuşabilir miyim zannetmiyorum. Fakat ayrıntılara o kadar güzel değinilimiş ki çok sevdim. Bir cebin dilinden, cebin çektiği yalnızlığı düşündünüz mü hiç? Veya Kafka'nın Dönüşüm kitabında Gregor Samsa'nın bir böceğe dönüşmesini anlatırken, Gökhan ÖZCAN size tam tersini anlatır. Ya bir böcek bir sabah uyandıgında insan olursa? Ya da bir sabah karyolaya sıkışan ayak baş parmağınız ile sınavınızı anlatsa, kitabı okurken sürekli ayak baş parmağınıza iyi ki varsın derseniz :))) Bölüm bölüm yazılan eserde konu başlıkları ile yazıya bütüncül bakmak gibi bir algınız varsa bu kitapta olmuyor :) ayrıntılar güzel ama bütünlük tam olmadı. Bu yüzden okumalarıma özellikle son yayınlanan kitabı ile devam edebilirim. Aradaki gelişimi birebir gözlemlemek için. İyi okumalar
Hiçbişey
Hiçbişey
Gökhan Özcan
Gökhan Özcan
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
4/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Gökhan Özcan'ın ilk gençlik yıllarında kaleme almış olduğu bir eser. Eser çeşitli denemelerden oluşmakla birlikte denemeler ortak bir konu oluşturmuyor. Okuduktan sonra "bu eserden ne anladın?" Sorusuna cevap bulamıyorum arkadaşlar. Gökhan Özcan gazetedeki köşe yazılarını takip ettiğim, üslubunu sevdiğim bir yazar fakat bu kitabında o üslubu ve içeriği bulamadım. Çıkan ilk kitabı ve ilk gençlik yazılarının yer alması dolayısıyla olduğunu düşünüyorum. İncelememin sonuna gelirsek yazarın ne kadar mesafe katettiğini görmek isteyenler okuyabilir. Bunu dışında bana çok bir şey katmadığını söyleyebilirim.
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
8/10 puan verdi
Kitap Yazarımızın ilk kitabı. Dili, üslubu İçeriğe hakimiyeti ve ifade yeteneği oldukça iyi. Zaten yazarı Gerçek Hayat ve Yenișafak gazetelerinden tanıyarak gelenler asinaliktan dolayı zorlanmayacaklardir. Kendini sorgulamak, hayatı anlamak ve hayatın ayirdina küçük şeylerle varmak isteyenler için güzel ve faydalı bir kitap gibi geldi kendileri efenim. Kitabı henüz bitirdim görüşlerim değişmedi. Lakin bundan daha evvel okunacak kitaplar elbette ki var. Gökhan abiyi seviyor oluşumuz kitabını yere göğe koymayacağız anlamına gelmiyor. Diğer kitaplarından yazarı tanımak daha akıllıca olacaktır.
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
Reklam
196 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Gökhan ÖZCAN’ın ilk kitabı. 26 yaşında yazmış bu kitabı üstad, çıraklık eseri diyebiliriz. Diğer kitaplarındaki ve köşe yazılarındaki tadı alamadım. Gri ceket yazısı ilgi çekiciydi ve eğlenceliydi ama. Konudan konuya atlıyor kitap boyunca bu atlamaları beğendim, çok güzel bağlamış. 'hiçbişey' anlatmıyormuş gibi geliyor ama çok şeyden bahsediyor. Kitaptaki beni en çok etkileyen paragraf şu oldu; “"Dünyada ne işi vardı?" bu soruya verilecek mantıklı hiçbir cevabım olmadı bugüne kadar. Ben biraz absürd bir kulum galiba. Yani hayatım, çoğunuzun anlam veremeyeceği basit ayrıntılarda geçiyor. Bir tür ayrıntı emekçisi olduğum söylenebilir belki.” Bu melankolik abimizi çok seviyorum, yazılarını ilgiyle takip ediyorum. Kitapla kalın, keyifli okumalar…
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
10/10 puan verdi
Hiçbişey
Gökhan Özcan
Gökhan Özcan
Gökhan Özcan’ın “Sağlığınızda nasıl bilirdiniz kendinizi?” (s.84) sorusuyla karşılaştığımda kendime soru sormadığımı fark etmiştim. Bilmese de Özcan, soruları kendime yöneltmeye başlama nedenimdir. “Bugün kendin için ne yaptın?” sorusu bende böyle ortaya çıktı. Yazarın ilk yazdığı, benim de okuduğum ilk kitabıdır “Hiçbişey.” Çok sıradan günler yaşadığım bir dönemde, hiçbir şeyin sıradan olmadığını bana göstermiş yazardır o. Bakın kendisini nasıl anlatır: “Her gün erken kalkmayıp, tıraş da olmayıp, işe de gitmem. Çünkü benim bir işim var değil. Yani yok. O zaman biyografimin en çarpıcı cümlesi şu olmalı: “Dünyada ne işi vardı?” Soru sormayı bilmek de bir yetenektir bana göre. Her zaman cevaba ulaşmak da zorunlu değil. Onun kaleminden çıkan, her şeyin çok şey ve aynı zamanda hiçbir şey olabildiğini anlamamı sağlayan sorulardan bazıları: “Söyle ölmekten nereye kaçabilirim?” (s.120) “İnsanı leylekler getiriyor da niçin götürmesin kırlangıçlar?” (s.98) “Gitmeyebilsek, kalabilecek miyiz?” (s.92) “Neredeydin dünya?” (s.113) “Büyüdüm de kaç kelime ettim?” (s.117)
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
3/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Gökhan Özcan ismini görünce hiç düşünmeden aldığım bir kitaptı kendisi . Ama okuyunca sükut-u hayale uğradığımı söylemek zorundayım . Yer yer beni güzel yerlere götürmedi değil . Ancak maalesef sevgili Gökhan abimizin o naif üslubunu bulamadım . Bunu da henüz genç bir yazarken yazmış olmasına bağlıyorum. Zira fazlasıyla kafa karışıklığıyla yazılmış bir eser . Fakat bu, Gökhan Özcan okumaktan vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor tabiki. Ancak bir yazarın kendisini ne kadar geliştirip ne kadar güzel bir üslup yakaladığına şahit olmak isterseniz , yazarın son çıkan kitaplarıyla beraber bu kitabı da okuyun derim ;)
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
7/10 puan verdi
Elimde kendi isteğim ve hür irademle yazarına imzalatılmış iki tane kitabım var ve ikisi de Gökhan Özcan'a ait. Yaşayan yazarlar arasında muhakkakki en sevdiğim ilk üçte var. Ama ben de diğer inceleme yazan dostlar gibi "meczup"lu köşe yazılarının tadını alamadım. Yine de okunmaya değer mi? Gökhan Özcan yazdıysa tabi ki değer... Kimi zaman kafamı allak bullak eden, kimi zaman tebessümlerimi tutamadığım bir okuma oldu. Toplumdaki diğer deneme kitaplarından bir eksiği yoktu. Tek eksiği Gökhan Özcan'ın diğer müthiş yazılarıyla yarışamayacak seviyede olmasıydı ki o da onların kabahati. O kadar güzel olmasalardı :)
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
Reklam
196 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Gökhan Özcan'ın gençliğinin baharında yazdığı yazıların bir araya getirilmiş halidir bu kitap.Yazıların sonuna yazıldığı tarihin konulması benim için çok önemlidir. Kitabın 88 - 90 yılları arasındaki yazdığı yazılardan oluştuğunu görüyoruz böylelikle. Tarihler önemlidir.Her hangi bir şeyi not alırken bile tarihiyle hatta saatiyle not etmek sonraki yıllara hatıra olarak kalıyor ve karşınıza çıktığında o âna gidiyor ve derinliklerine dalıyorsunuz.. Kitaba dönecek olursak, bir kere okuyup kenara koyabileceğiniz bir kitap değil bana göre. Ara ara açıp okuma lüzumu hissedersiniz. Bazen kitaplıkta gözünüze çarpar ve gayrı ihtiyarî bir tebessüm ettirir size. Bazı cümleleri var ki önce gülümsetir sizi sonra hüzne gark eder. İroniktir. Saçmadır. Karışıktır. Beynimizin içi gibi. Konudan konuya geçer. Neyden bahsediyor dersiniz. Bazı yerlerde 'hiçbişey' anlatmıyormuş gibi gelir ama çok şey hissettirir. Kitabın ilk sayfasında da belirttiği gibi 'bir tür ayrıntı emekçisi olduğu söylenebilir' Ve yine ilk sayfada şöyle bir cümle kurar ki diğer sayfalara geçemeden öylece kalırsınız bir süre: 'Çünkü ben, ayakları hiç bir zaman yere basmadığı halde, ayakkabıları sürekli delinen biriyim.'
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
196 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
"Tarih, yalnızca bir zabıt katibidir; Asıl insandır, bir tekerrürden ibaret olan.." ¹ Benim için kitaptaki en can alıcı alıntılardan biriydi diyebilirim. Peki ne bu "hiçbişey"in içeriği? "
Hiçbişey
Hiçbişey
" denecek kadar küçükmüş gibi görünen olay, eşya, ayrıntı kısaca şeylerin, Gökhan Özcan bakış açısı ve üslubuyla edebiyata yansımalarının toplamı diyebiliriz "hiçbişey" için. Ama "hiçbişey" olduğunu da söyleyemeyiz. Bazen "Gri kruvaze bir ceket cebi"nin Seranat'ına kulak misafiri olurken buluyorsunuz kendinizi, bazen de Karyola Demirindeki Delik ile Salvatore'un hikayesinde takılı kalırken, Rucû'da ise Kafka'nın Dönüşüm'üne nazire niteliğinde; fakat tam tersi olarak, bir sabah, bir böceğin Gregor Samsa'ya dönüşmesi hikayesi karşılıyor sizi ve tabi daha niceleri.
Gökhan Özcan
Gökhan Özcan
'ın okuduğum ilk eseriydi, açıkçası ne sıktı ne de yordu beni. Kendine has üslubu olan yazarlardan ve okumaya devam etmek istediklerimden de. Kitapla kalın her dem. ____________ ¹ s. 148
Hiçbişey
HiçbişeyGökhan Özcan · Vadi Yayınları · 2018485 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.