Arafat'ta Bir Çocuk

Zülfü Livaneli
"Boynuna nenesinin astığı mavi gözboncuğuna eliyle dokundu. Mavi gözlere karşı koruyacaktı onu. Unutmamıştı nerede olduğunu, ama çevresinde olup bitenlerden kopmuştu. Aydınlık bir gülümseme yayılmıştı yüzüne. Neredeyse kaşlarının üstünden başlıyordu saçları. Kıvrım kıvrım, güçlü, kapkara saçlardı. Gözleri de her şeye, her zaman şaşarak bakıyormuş gibi kocaman ve parlaktılar. Çoğu zaman, hele soğukta nemli gibi dururlardı." Bazı insanlar bütün hayatlarını sınırları aşma mücadelesi olarak geçirir. Bu konuda tartışmasız en deneyimli kişilerden biri olan Zülfü Livaneli'nin yıllara yayılan, yıllarla beslenen, zenginleşen deneyim ve gözlemlerinden, Almanya'da, İsveç'te, Danimarka'da, Türkiye'de... sınırlar, sınır aşanlar, sürgünler, gurbetçiler üzerine, değerleri yıllarla sınanmış öyküler... Zülfü Livaneli'nin edebiyat alanındaki ilk verimleri olan öykülerini bir araya getiren Arafat'ta Bir Çocuk, yayımlandığı 1978 yılından beri hem Türkiye'de hem de dünyada olağanüstü bir ilgi gördü. Türkiye'de defalarca basıldığı gibi Almanca ve Farsçaya da çevrildi. Kitaba adını veren öykü İsveç ve Alman televizyonlarında film yapıldı. Arafat'ta Bir Çocuk'un ana konusu, edebiyatın en eski temalarından "sürgün" ve bütün anlamlarıyla "sınır". Kitapta yer alan öykülerde, Türkiye'nin Avrupa macerasının başladığı 1960'lardan ve 12 Mart 1971'den bu yana işçi ya da siyasi mülteci olarak Avrupa ülkelerine savrulan Türklerin özellikle kültürel çatışmalar bağlamında yaşadığı sıkıntılar işleniyor. (Arka Kapak)
Yazar:
Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 25 dk.Sayfa Sayısı: 156Basım Tarihi: Kasım 2012İlk Yayın Tarihi: Ocak 1978Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786050905434Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
156 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Zülfü Livanelinin kaleminden sekiz ayrı hayat ve hikayelerinin bir araya gelip derlenmesiyle ortaya çıkan bu kitap gayet akıcı ve hızla ilerlenilen tarzda(her zaman ki gibi). Kısa öykülerden oluşan kitapta daha çok gurbetçiler ve onların yaşadığı travmatik olaylar anlatılmış ayrıca insanların iç hesaplaşmaları da çok güzel işlenmiş. Özellikle en çok ilk hikayeyi beğendim hikaye de küçük bir çocuğun hiç bilmediği bir yerde yaşamak ve oranın diliyle konuşmak zorunda kalması anlatılıyor. Okulda o kadar çok zorluk çekiyor ki bana mesleğimin ilk yılında çalıştığım yeri hatırlattı, orada da çocuklar türkçe bilmiyordu ve biz bir şekilde ders işliyorduk. Çocukların ne kadar zorlandıklarını biliyordum ama bu hikaye içimi daha çok acıttı. Ama söylemek gerekirse diğer hikayelerden bu kadar etkilenmedim ve açıkcası bitsin bir an önce diye okudum. Eğer hiç Livaneli okumadıysanız ilk kitabınız bu olmasın, diğer romanlarını okuyup bunu da araya sıkıştırın derim.
Arafat'ta Bir Çocuk
Arafat'ta Bir ÇocukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 20128bin okunma
Reklam
156 syf.
6/10 puan verdi
·
35 saatte okudu
Kitap; insanların gurbette, sınır aştıklarında yaşadıkları farklı kesitleri anlattığı sekiz hikâyeden oluşuyor. En sevdiğim kitaba da adını veren ilk öyküydü. Hemen bitebilecek, sizi yormayacak hafif bir kitap. Genel olarak baktığımda ise çok sevdim diyemem. Benim için nötr bir kitap oldu. Sınırların yalnızca mesafe aştığında olmadığını bazen insanın kendi düşüncelerinde de sınırlar aşabileceğini anlatan öykülerde var içinde. Livaneli'nin dili her türlü akıcı zaten kitap size kendini okutturur, okuyabilirsiniz :)
Arafat'ta Bir Çocuk
Arafat'ta Bir ÇocukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 20128bin okunma
156 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
-FARK-SÜREGELEN-
Normalde Livaneli nin romanlarında kahramanların geçmişine dönük yaşantıları anlatılır sonrasında hepsi sona bağlanırdı... Ama bu romanı öyle değilmiş gibi bir hikaye anlatılıyor daha tam gelişmedeyken bitiyor... Sonunu merak ediyorum bakalım tahmin ettiğim gibi mi yoksa farklı bir teknik mi görücez
Arafat'ta Bir Çocuk
Arafat'ta Bir ÇocukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 20128bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.