Engereğin Gözü

Zülfü Livaneli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Livaneli'den bu kadar iyi bir kitap beklemiyordum. Gerçekten çok beğendim, dört dörtlük bir eser olduğunu düşünüyorum. Yazarın Kardeşimin Hikâyesini ilginç bulduysam da abartılı bir eser olduğunu da düşünmeden edememiştim. Engereğin Gözü, üslûbunun anlatılan olaylara çok uygun düştüğü, hem ışıklı hem karanlık bir roman. Hırs ve iktidar
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,4bin okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
34 saatte okudu
NOT : Her ne kadar Osmanlı döneminde anlatılsa da olaylar tarihi roman değildir. Livaneli'nin güzel eserlerinden birini daha bitirdim. Sürekliliğin en güzel örneğinin kanıtıdır Zülfü Livaneli... Bu eserinde de anlatımı çok güzeldi. Yalın ve akıcı olması kitabı rahat şekilde okumaya yetiyor. Ancak kitabı okurken iyi ki padişahın olduğu bir dönemde yaşamıyoruz diyebilirsiniz. Tabi ki her padişah aynı değil ancak kitapta anlatılanların çoğu elem ve azap veren duygulardı. İşin güzel yanı ana karakterlerin isimleri yok. Yani padişahın isminin belirtilmemiş olması bence mantıklı bir hareketti. Aslında kitapta karakterlerin ruh haline odaklandığınız zaman daha yoğun bir şekilde geçiyor duyguyu hissediyorsunuz. Psikolojik olarak harikaydı. Kullanılan dilin eski zamana uyarlanması gerekliliğinden dolayı bazı yabancı kelimeler görebilirsiniz ancak konu bütünlüğünün ve verilmek istenen mesajın akışını bozmuyor. Okumak isteyenlere tavsiye ederim. Daha fazla lafı uzatmayayım. Zülfü Livaneli'ye yazdığı eserlerden ve memnuniyetimden dolayı ufak bir not : Padişahım çok yaşa :)
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,4bin okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Roman, Habeşistan Çöllerinden getirilip, yolculuğu esnasında acımasızca hadım edilen saraydaki bir zenci kölenin ağzından anlatılıyor. Engereğin gözü; osmanlı taht kavgasını, haremi, entrikaları, cellatları, iktidar hırsını ve dönem padişahı Deli İbrahim'i eşsiz bir üslupla anlatan Livaneli kitabıdır. Arka plan olarak osmanlı sarayı kullanılsada tarihi değil psikolojik bir roman okuyoruz. Her dönemin içinde farklı farklı hesaplaşmalarin ölümlerin dayatmalarin despotça yer aldığı zamanlar olduğu gibi bu kitapta da osmanlı döneminde işlenen kardeş katilliği üzerine pek çok cümle okuyacaksınız. Kitap güzeldi hayranlıkla anlatılan osmanlı saraylarının içine bir bakış gibiydi öve öve bitirilemeyen haremlere bir de bu kitaptan bakın derim…
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,4bin okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Roman, Topkapı Sarayı’nda geçiyor ve Osmanlı İmparatorluğu’nun en karışık ve acılı dönemlerinden birini anlatıyor. Ne var ki, hiç kimsenin adı yok. Herhangi bir padişahın ya da vezirin adı verilmiyor. Tabi konuyla ilgili olanlar anlayacaktır ama ben araştırmadan öğrenemedim… Osmanlı tarihçilerini okuduğumuz zaman, padişaha yakın olmanın, devlet sorumluluğu üstlenmenin korkunç tehlikeli bir iş olduğunu anlıyoruz. Fakat buna rağmen insanlar o tehlikeli makamlara gelebilmek için çırpınıp duruyorlar. Bu normal bir davranış değil ama siyasetin öyle bir büyüsü var ki insanın aklını başından alabiliyor. Bu belki de insan denilen canlının topluluk halinde yaşama ve hiyerarşik olarak yükselme içgüdüleriyle açıklanabilir. Ama bana yine de normal gelmiyor. Yazar romanını tarihi bir roman olarak betimlemek istememiş. Daha çok birey-iktidar ilişkisi vurgulanmış. Ne var ki insanlar ilk bakışta dekora takılıyor ve romanı da “tarihsel roman” kategorisine sokuyorlar. Benim en sevdiğimi kitaplar arasına girdi bile, son derece zevkli bir okumaydı…
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,4bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.