Murasaki Shikibu

Murasaki Shikibu'nun Günlüğü yazarı
Yazar
7.3/10
71 Kişi
312
Okunma
32
Beğeni
4.861
Görüntülenme

Hakkında

Murasaki Şikibu (紫 式部, Türkçe: Murasaki Hanım), 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara Takako'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikayesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür. Heian döneminde kadınların devletin yazılı dili olan Çinceyi öğrenmelerine izin verilmiyordu. Ancak kültürlü bir aileden gelen Murasaki Çince klasiklere ilgiliydi ve Çinceyi akıcı şekilde öğrendi. 20'li yaşlarında evlendi ve bir kız çocuğu sahibi oldu ancak evlendikten 2 sene sonra eşi vefat etti. Muhtemelen tanınmış bir şair olduğu için saraya davet edildi. Genji'nin Hikayesi Şikibu Genji'nin Hikayesi'ni, 1010 yılı civarında, Japon sarayındaki nedimelerden biriyken tamamladı. Japon sarayının akademik dili Çinceydi ve saraydaki kadınlar tarafından gündelik kayıtlar tutmakta kullanılan Japonca ciddiye alınmıyordu. Ancak Genji'nin Hikayesi, Çince ve Japonca nazıma hakim olduğu anlaşılan bir yazarın, zarif ve yaratıcı hayal gücünün ürünü olduğu için farklı muamele gördü. 54 bölümden meydana gelen eser, kahramanın efsanesini akıcı bir dille anlatır. Ana karakterin ağzından aktarılan ve saray dili ile yazılmış 800 şiir (waka) içerir. Murasaki 5-6 yıllık saray hizmeti sonrasında emekli oldu ve Biwa Gölü civarında yaşamaya başladı. 1014 veya 1025 yılında vefat etti.
Tam adı:
Murasaki Shikibu
Unvan:
Japon şair ve romancı
Doğum:
Heian-kyō, Japonya, 978
Ölüm:
Kyoto, Kyoto, Japonya, 1014

Okurlar

32 okur beğendi.
312 okur okudu.
6 okur okuyor.
340 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Insanların arasına karışıp söylemek istediğim çok şey birikti. Ama, söyleyeceklerimi nasılsa anlamayacak insanlara bir şeyler anlatmaya çalışmak nafile. Başkalarını yargılayarak, sadece kendini düşünen insanların önünde, bir şeyler söylemek sadece sorun yaratır. Anlayışlı birilerini bulmak çok zor. Her şeyi sadece kendilerine göre yargılayıp diğerlerini yok sayıyorlar.
Sayfa 62 - İş b.Kitabı okudu
"Sadece biz kıymete şayanız; diğer insanların gözleri bakmayı bilmiyor, zarafet nedir duymamışlar herhalde." diye düşünüp başkalarına tepeden bakmak saçma. İnsanları eleştirmek kolay ama kalbini doğru kullanmak zor. Bu gerçeği unutup en akıllı benim diye düşünmek, insanları hakir görmek insanlar hakkında kötü sözler sarf etmek o insanın kendi seviyesini ortaya çıkarır.
Sayfa 59 - İş b.Kitabı okudu
Reklam
Reklam