Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 628 (Mart 2020) dergisi
Dergi
8.3/10
889 Kişi
8bin
Okunma
751
Beğeni
14bin
Görüntülenme

Hakkında

Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir. Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir. Bilim ve Teknik, 1967'den 1994 yılına kadar dergi formatında basılmıştı ve ciltleri TÜBİTAK'ta satılmıştı. 1994'ten itibaren de boyutu büyütülerek A4 (21x29,7 cm)ölçülerinde basılmaya başlandı. 2001 yılında İrfan Sayar'ın çizdiği Zihni Sinir'in "procelerini" yayınlamaya başladı. Bu yılda 400. sayısında (Mart 2001) birlikte ek olarak "İnsan Genomu" verildi. Bundan sonraki yıldan itibaren,2002 yılında ek olarak "Yeni Ufuklara" adlı küçük bir dergi verilmeye başlandı. Şimdiler de ise "Yıldız Takımı" eki dergiyle birlikte verilmektedir. Bu ekte güncel ve ilginç bilimsel konuların daha basit şekilde anlatımları bulunmaktadır. Ayrıca dergiyle birlikte her ay Bilim CD'leri Serisi adıyla belgesel CD'leri verilmekteydi. 2005 yılında Formula-G adı verilen yarışları düzenlenmesinde rol alan Bilim ve Teknik dergisi, 2007 yılında da Hidromobil yarışlarını düzenleyerek Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları konusunda farkındalığın oluşturulmasında öncülük etmiştir. Ocak 2009'dan itibaren dergide kalıcı değişiklikler olmuştur: Dergi boyutu biraz küçülmüş 21x27,5 cm olmuştur. "Yıldız Takımı" adlı ek bölüm 4 ayda 1 yayımlanmaya başlanmıştır. Bilim ve Teknik Dergisi, Temmuz 2009 sayısında ise 1967'den 2008'e dek bilgi birikimini döktüğü bir DVD'yi okurlarına armağan etmiştir. Bu arşivdeki dosyalar PDF dosyası şeklindedir.
Tam adı:
ISSN: 1300-3380
Doğum:
Ankara, Türkiye, Ekim 1967

Okurlar

751 okur beğendi.
8bin okur okudu.
154 okur okuyor.
1.464 okur okuyacak.
62 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
DEHB’nin bir de az bilinen iyi yanları var. Örneğin DEHB’li kişilerde ortalamanın üzerinde görülen ve konudan konuya atlayan , başkalarının yapamayacağı bağlantıları kurabilen bir beynin doğrudan sonucu olabilecek özgün ve yenilikçi düşünme yeteneği bulunuyor. Ayrıca , DEHB’li kişilerin ilgilerini çeken görevlere saatlerce aşırı odaklandıkları da gözlemleniyor. Aslında bazı araştırmacılar , DEHB’de dikkat eksikliği olmadığını , daha çok dikkati yönlendirmenin kontrolüyle ilgili bir sorun olduğunu yansıtmak için durumu yeniden tamamen adlandırmak gerektiğini savunuyor.
ChatGPT’yi geliştiren OpenAl şirketi, metin formatındaki “prompt”lara yani istemlere göre gerçekçi videolar oluşturabilen yapay zeka uygulaması Sora’yı tanıttı. Sora , kullanıcılar tarafından verilen yönergeleri takip ederek, bir dakika uzunluğunda videolar oluşturabiliyor. Uygulama gerçekçi görüntülerden animasyona farklı formatlarda videolar üretebiliyor. Ayrıca farklı kamera açılarının bir arada kullanıldığı karmaşık görüntüler oluşturabiliyor. Sora, metinden video oluşturmanın yanı sıra sabit bir görüntüdeki ögeleri hareketlendirerek videoya dönüştürebiliyor.
Reklam
Reklam