Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer

Heinrich Böll

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
#HeinrichBöllKülliyatı~~~
Yazarla tanışma kitabım Katharina Blum un Çiğnenen Onuru olup seçtiği evrensel konuya bayılmıştım ama bu konuyu çok duygusuz soğuk 1şekilde anlatmış olmasına çok kızmıştım ama tabi nezaman medya ile alakalı 1 haber görsem aklıma bu kitap gelir... Külliyatini bitirmeye karar verdiğim Heinrich Böll hikayelerinin olduğu "Yolcu, Sparta ya Varırsan Eğer", 25 kısa hikayeden oluşup yazarı daha çok tanımak adına okuduğum ama beklentimin üstünde, savaş yılları ve sonrasının atmosferini yalın 1dille süslemeden anlatan hikayelerdi, hepsiyle ayrı 1bağ kurdum... Hayatı vereceği cevaba bağlı olan yaraların kaynadığı sürece savaşın asla bitmeyeceği hayat boyu hapse mahkum edilmiş insanlar, nereye gideceği bilinmezlik içinde yabancı olan heryerde 1nefesle 1likte olmak, yokoluş içinde bile en garip şeyleri kurtarıp hayatımızın mesleğine sahip olmak, göz göze gelmeyi dilediği süpürgeciyle sahip olunan tek yetenegin oluşması, hep ölüm sırası bende oluyor diyen çocuğun sırasının değişmesini istemesi, bacağının değerini hesaplarken ölümden kurtulan insanlarin yaşadığı durum, Fuhrerin görev anlayışı kısmında görev anlayışının manidarliğı yaralanmış olursa bile 1yerlere gitme zorunluluğu, tek kelime söylemeden çok şey anlatılan vedalar, köprüden geçenlerin görmeden artık bilinmesi ve siramizin toprağın altında gözden kaybolmamiz gibi 1cok hikaye çok güzel anlatılmış çok severek okudum, yazarı tanımak adına iyi 1baslangıç kesinlikle tavsiyemdir...
Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer
Yolcu, Sparta'ya Varırsan EğerHeinrich Böll · Can Yayınları · 201172 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
DİPÇE : " Yolcu, Sparta'ya varırsan eğer, oradakilere şunu söyle: Kanunun emrettiği gibi burada yatan bizleri gördün. "  Bu beyit yurdunu savunan, ölmüş erlerin ruhunu yüceltmek için  Spartalıların bir dikili taşın üzerine yazdırdıkları ünlü beyittir. Anlatıcının savaştan evvel;  öğrenciyken tahtaya sığdıramadığı için azar işitmesine neden olan  bu söz; bir belleği, hatırayı ve bütünlüğü imgelerken, beyitin muhtevasına pek de yakın durmaz. Tam tersi savaşa gönülsüzce katılan gençlerin, neyin uğruna kaybettiklerini bilmedikleri uzuvlarına ve  tamamen yiten yaşamlarına bir ağıt görünümündedir artık. Böll'ün romanlarında gördüğümüz büyük savaşın yıktığı, yok saydığı küçük adamların dünyası, hikayelerinde de aynı yalınlıkla ifade ediliyor. Savaşın küçük adama çizdiği kader,  günlük yaşamlarında nefret ve yoklukla büyüyor. Yıkıntı edebiyatın önemli isimlerinden Böll,  hikayelerinin özüne yaralı dünyaları sığdırmış.
Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer
Yolcu, Sparta'ya Varırsan EğerHeinrich Böll · Can Yayınları · 201172 okunma
·
Puan vermedi
Bağıran öyküler, sadece kulak tırmalamakla kalmaz okuyucuyu bir süre sonra bıktırır da. Tam da bu noktada asıl ustalık; usul usul anlatırken okuyucuyu sımsıkı yakalamak noktasında düğümlenmekte. Bu kitabın yazarı, savaşın dehşetini, nasıl bir zulüm olduğunu öyle bağıra çağıra anlatmıyor, hayır, boşluklar ve suskunlukları da kullanarak okuyan her yüreğin burkulmasına yol açıyor. Atmosfer yaratmada da oldukça başarılı. Buna yaratıcı kurgu tekniklerini de eklemek gerekiyor. Fazlasıyla vurucu olan öyküler bitirildiğinde ise, ete gömülen kurşunun arkasında bıraktığı o sızı hissediliyor. ‘’Öykü nasıl yazılmalı” sorusuna verilecek en iyi cevaplardan biri de bu kitaptaki öyküler olmakta…
Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer
Yolcu, Sparta'ya Varırsan EğerHeinrich Böll · Can Yayınları · 201172 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.