Wigan İskelesi Yolu

George Orwell
Wigan İskelesi Yolu, George Orwell’in İngiltere’nin sanayi bölgelerinde bugün de fazla değişim göstermeyen ve zaman içinde siyasal etkisinden hiçbir şey yitirmemiş olan işçi sınıfı yaşamıyla ilgili deneyimlerini aktaran önemli bir inceleme. Sosyal adaletsizlik, korkunç konutlar, madenlerdeki çalışma koşulları, sefalet, açlık ve yaygın işsizlik sorunlarının müthiş bir öfke, insancıllık ve dürüstlükle aktarıldığı bu kitabı Peter Ackroyd, “Gerçek deha örneği… Orwell’in bütün öfkesi, hayal kırıklığı, umutsuzluğu ve acısı Wigan İskelesi Yolu’nda en anlamlı ifadesini buluyor,” diye tanımlıyor. “Paranın feodalizme karşı savaşı olan İçsavaş’ta, Kuzey ve Batı kraldan yanayken, Güney ve Doğu parlamentodan yanaydı. Fakat kömür kullanımındaki artışla birlikte, sanayi Kuzey'e kaydı ve orada yeni bir insan tipi, başarısını kendisine borçlu olan Kuzeyli işadamı ortaya çıktı. Nefret dolu ‘ya başarılı olursun ya defolursun’ felsefesiyle Kuzeyli işadamı, yarım kron ile yola çıkan ve sonunda elli bin sterlini olan ve her şeyden çok, para kazandıktan sonra eskisine oranla daha da nobran olmasıyla övünen tiptir. İncelendiğinde, yegâne meziyetinin para kazanma yeteneği olduğu görülür. Bizden ona hayranlık duymamız beklenir; çünkü dar kafalı, çıkarcı, cahil, açgözlü ve görgüsüz olsa da, adamda ‘cevher’ vardır, ‘başarılı olmuştur’, başka bir ifadeyle, nasıl para kazanılacağını biliyordur.”
Yazar:
George Orwell
George Orwell
Çevirmen:
Levent Konca
Levent Konca
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Mart 2019Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: The Road To Wigan Pier
ISBN: 9789750732867Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitap ismini İngilteredeki bir kasabadan alıyor. Kömür maden ocaklarının olduğu bir şehir. Kitap 4 bölümden oluşuyor demek yanlış olmaz. Yazarımız mesleğe gazetecilik olarak başladığı için bir gazetecinin haber niteliğindeki araştırması gibi olmuş. Kitabın ilk bölümü maden ocağında çalışan madenciler, maden ortamı ve çıkarılmak koşulları, zorluklarını yerinde görmüş ve çok güzel gözlemleyerek anlatmış. İkinci bölümde madencilerin ve ailelerinin yaşadığı ortamı koşulları sefaleti, yokluğu gözler önüne seriyor. Üçüncü bölümde şehri diğer bölgelerle, karşılaştırıyor. Yaşam koşulları işsizlik oranları gibi. Dördüncü bölümde sosyalizm ve onun getirisinin işsizlik, yaşam koşulları, şehirler arası sosyal adalet, sosyalist devletlerin kadın ve çocuklara sunduğu imkanlar, işçi ve çalışma koşulları nasıl olmalı, bunlar hakkında yazmış. Kitap özellikle maden ocaklarının durumu, işsizlik, yaşam koşullarını gözler önüne seriyor.
Wigan İskelesi Yolu
Wigan İskelesi YoluGeorge Orwell · Can Yayınları · 20191,625 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bu kitap da sanayi devrimi ile dünyanın değişen iktisadi düzeni sonucunda işçilerin zorlaşan hayat şartları gözler önüne seriliyor. Sanayi devriminin ardından ortaya çıkan kapitalist sistem sayesinde burjuva sınıfı zenginliğini arttırırken proletarya emeğinin karşılığını alamamakla birlikte daha da zor durumda kalmaktadır. Yazar George Orwell , bu kitabıyla maden ocakları üzerinden ağır bir sistem eleştirisi yapmaktadır. Sınıflar arasındaki gelir adaletsizliği, işçilerin çalışma süreleri ve emeğin karşılığının alınamaması gibi konulara değiniliyor.
Wigan İskelesi Yolu
Wigan İskelesi YoluGeorge Orwell · Can Yayınları · 20191,625 okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Wigan İskelesi Yolu
Hayvan Çiftliği ve 1984 başyapıtlarıyla bilinen yazarımızın diğer eserlerinin de en az bu iki eseri kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Wigan İskelesi Yolu ne kadar roman türü bir eser olmasa da, yazarın her kitap da vurguladığı sosyal adaletsizlik konusunu bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. İşçi sınıfının hayatını birebir yerinde inceleyen yazarımız bize muhteşem bir canlı belgesel ziyafeti sunuyor. İşçi sınıfının yaşadığı yer, gider gelir tablosu ve çalıştığı meslekteki zorlukları, çok samimi ve sizi derinden titretecek şekilde anlatılmış. Canlı belgesel diyorum çünkü, yazar o işçilerin çalıştığı yerlere gidip zorlukları birebir yaşamış, evlerinde ya da kiraladıkları odalarda kalmış. Bunları deneyimlemek gerçek idealleri olan bir yazarın yapacağı şeylerdir. Bunlar dışında bir konuya ayrı parantez açmak istiyorum. Kitap da maden işçilerinin anlatıldığı kısım en sevdiğim bölüm oldu. Başta ülkemizde meydana gelen SOMA faciası olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanan maden kazalarında kaybettiğimiz insanların ne zor şartlar altında çalıştığını okumak o kadar canımı acıttı ki, gerçek emekçilerin kim olduğunu bir kez daha hatırladım... Yazarların ne kadar romanlarını okusak da, onları tanımanın asıl yolunun kaleme aldıkları makale, gezi yazısı ve araştırma türündeki eserlerini okumak olduğunu bir kez daha öğrendim. George Orwell'ı daha iyi tanımanız dileğiyle...
Wigan İskelesi Yolu
Wigan İskelesi YoluGeorge Orwell · Can Yayınları · 20191,625 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.