Teolojik - Politik İnceleme

Baruch Spinoza
Teolojik-Politik İnceleme, üç yüz yıldan fazla bir süre önce yazıldığında, "dinini inkar eden Yahudi'nin cehennemde şeytanla birlikte yazdığı kitap" diye adlandırılmıştı. Bugün, yine, farklı sözcüklerle de olsa benzer eleştirilerle karşılaşabilir. Belki de, manidar olan, düşünce tarihinin en çok tepki almış kitabının, ilk satırından son satırına dek, tavizsiz bir ifade özgürlüğü ve demokrasi savunusu olmasıdır. Spinoza, ifade özgürlüğüne din adına ya da devlet adına getirilen sınırlar kaldırılmadan demokrasiden sözedilemeyeceğini, demokrasinin insan doğasına en uygun rejim, demokratik bir siyasi bütünün gerçek amacının da özgürlük olduğunu yüzyıllar önce söylemişti. Modern zihniyeti sorgulamanın, insanı bir kölelikten kurtarırken, bu kez dinsel köleliğin kucağına düşürmek anlamına gelmediğini de… Teolojik-Politik İnceleme, Latince Fokke Akkerman edisyonunu temel alan Jacqueline Lagrée ve Pierre-François Moreau'nun yaptıkları Fransızca çeviriye (1999) dayanmaktadır. Ayrıca, Charles Appuhn'ün artık klasikleşmiş Fransızca çevirisine de karşılaştırma için başvurulmuştur. Metnin redaksiyonu Atilano Dominguez'in İspanyolca, Carl Gebhardt'ın Günter Gawlick tarafından gözden geçirilmiş Almanca ve Michael Silverthorne ile Jonathan Israel'in İngilizce çevirileriyle karşılaştırılarak yapılmıştır. Spinoza'nın kullandığı kavramları tutarlı ve bütünlüklü bir şekilde karşılayabilmek için Latince özgün metinden de yararlanılmıştır.
Yazar:
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Çevirmen:
Cemal Bâli Akal
Cemal Bâli Akal
Çevirmen:
Reyda Ergün
Reyda Ergün
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 303Basım Tarihi: Ekim 2008İlk Yayın Tarihi: 1670Yayınevi: Dost KitabeviOrijinal Adı: Latince: Tractatus Theologico-Politicus
ISBN: 9789752983717Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
303 syf.
10/10 puan verdi
Mutlaka Ethica'dan sonra okunması gereken başyapıt. Ethica'da anlattığı kavramları bu eserinde kullandığı için sürekli sözlük açıp bakmak yerine Ethica ile sorunu çözebilirsiniz. Spinoza, siyaset-politika ve teoloji üzerine kaleme aldığı bu eserinde çok ağır ve çok da gerçekçi eleştiriler getirir siyasete ve dine. Bu yüzden yaşadığı zaman ve mekanda şeytanlaştırılmış ve afaroz dahi edilmiştir. Bu can alıcı kitabının ilk bölümü siyaset üzerinedir. ideolojilerin ne kadar güzel şeylerden bahsetse de uygulamada ne kadar yetersiz kaldıklarını ve aslında hiç de öyle bir dertlerinin olmadığını (-ki bence de öyle) çok ince detaylarla işler. ikinci bölüm ise tanrının adaleti - doğanın kanunu - insan doğası bağlamında getirdiği su götürmez gerçekçi eleştiri ve analizlerle doludur. Tepki çektiği nokta da ikinci bölümde. üçüncü bölümünde devlet hiyerarşisi ve yapısı üzerine bir inceleme yapmış, olan ile olması gereken ve öyle olduğu iddia edilen arasında devletin misyonunu işlemiştir. bir yandan siyasi erkin tanrılaştırılması konusunu ele alır ki terörist kavramı o gün kullanılıyor muydu bilmem ancak spinoza'nın azılı bir terörist ilan edilmesi için yeterli analizler barındırıyor. geri kalan bölümler ise bu saydıklarımın alt metinlerini işleyen yardımcı bölümler olarak karşımıza çıkıyor. ''kutsal kitaplardan felsefe çıkmaz olsa olsa basit bir zihnin bulabileceği ahlak kuralları çıkar'' diyerek zaman ayarlı bombayı şehrin en kalabalık meydanına bırakmıştır. Sorunlara çözüm yolları da sunmuş olması dönemin devlet-din ve ekonomik güçleri tarafından lanetlenmesine sebep olmuştur. okuyun, anlayın ve okutun.
Teolojik - Politik İnceleme
Teolojik - Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2008477 okunma
Reklam
303 syf.
8/10 puan verdi
Keyifli okumalar...
Bu kitabı okumaya başlarken bile insanın gözünde çok büyüdüğünü söylersem yanlış olmaz.Öncelikle kitap yahudi kitabı. Ama kitapta kızım sana söylüyorum e gelinim sen de salak değilsen anla durumu tabi ki var. Ancak yahudiliği bir köşeye koymak da pek mümkün olmuyor. Eserde işin politik kısmından çok teolojik kısmı daha yoğun işlenmiş. Her dinde
Teolojik - Politik İnceleme
Teolojik - Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2008477 okunma
303 syf.
10/10 puan verdi
Kendisi de bir Yahudi olan Spinoza'nın aforoz edilmesine sebebiyet veren muazzam bir Tevrat eleştirisi.Spinoza'ya göre Tevrat'ın 10 Emir bölümü harcindekiler hahamların uydurmasıdır.Mucize denilen şeylerin bir aldatmacadan ibaret olduğunu ısrarla vurgulayan Spinoza kıssaları tarihsel boyutları ve felsefi boyutlarıyla ele almakta ve Tevrattaki çelişkileri ve mantıksızlıkları bir bir gözler önüne sermektedir.
Teolojik - Politik İnceleme
Teolojik - Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2008477 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.