Sürgün ve Krallık

Albert Camus

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Albert Camus'nün okuduğum 7. kitabı oldu. Şu ana kadar okuduğum eserleri arasında beni en çok zorlayan ve yıpratan kitabı bu oldu. "Sürgün ve Krallık" adındaki bu kitap, Albert Camus'nün 6 adet öyküsünden oluşuyor. Öykülerin isimleri şu şekilde: Aldatan Kadın, Dönme ya da Karışık Bir Kafa, Dilsizler, Konuk, Jonas ya da Resim Yapan Ressam ve Büyüyen Taş... Yazarın daha önce okuduğum kitapları roman, deneme, inceleme ve felsefe-düşünce türünde eserlerdi. Öyküye benzer birkaç yazısını okumuştum aslında; ama hiçbiri tam olarak öykü kitabı değildi. Bu eserle birlikte, açıkçası Albert Camus'nün öykülerinin pek bana göre olmadığını fark ettim. Çok sevdiğim bir yazar olduğu için de okurken birçok defa kendime kızdım, konsantre mi olamıyorum acaba diyerek kendimi sorguladım; fakat vardığım neticede öykülerinin bana hitap etmediğine karar verdim. Ayrıca kitabın150 sayfa olmasına bakmayın. Öyküler hiç de öyle kolay okunabilen türden öyküler değil. Hepsi büyük dikkat ve çaba istiyor. Yazarın diline aşina olan okurları bile zorlayacağını düşünüyorum. Genellikle Albert Camus'ye hangi kitabıyla başlanılması gerektiği yönünde okurların kafasında soru işareti oluyor. En azından bana çokça sorulan bir soru bu... Albert Camus'ye kesinlikle bu kitapla başlanılmasını önermiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Sürgün ve Krallık
Sürgün ve KrallıkAlbert Camus · Can Yayınları · 20181,350 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
Felsefi edebiyat, okuyabildiğim ve hayal etmekten ziyade düşündürdüğü ve daha farklı bir bakış açıları sunduğu için çok sevdiğim bir dal. Bu dalda en iyi kitapların bir çoğu Albert Camus'ye ait. Camus, kalemini felsefi bir çizgide oluşturmuşken diğer taraftan psikolojik tahliller de sunuyor olması eserlerini çok daha özel bir noktaya taşıyor. Bu felsefi öykü kitabında Camus çizgisinden şaşmayarak okuyucuya varoluşçu ve ontolojik felsefesini, öykülerdeki kahramanlar aracılığıyla da psikolojik yansımaları sunarak oldukça etkili bir eser ortaya çıkarmış. Güçlülük-güçsüzlük, iyilik-kötülük, yalnızlık-güvensizlik gibi hem felsefi hem psikolojik tartışma konuları üzerinden kaleme aldığı 6 güzel öykü ile karşımızda. Tabi bunların dışında Krallık despotizmine karşı Cumhuriyetçi bir tavır da var kitapta. Bu anlamda felsefesini ve kahramanların içinde bulundukları psikolojik durumlar da buna istinaden şekillenmiş. Reel hayata en gerçekçi şekilde atıfta bulunarak hazırlanmış sanki her öyküsü. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Sürgün ve Krallık
Sürgün ve KrallıkAlbert Camus · Can Yayınları · 20181,350 okunma
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Albert Camus kalemini çok seviyorum. Epey ağdalı, ağır bir dili var, okurken yoruyor biraz ama psikolojik tasvirleri, yazdıklarının bütününe bakınca muazzamlığı okurken yorulduğunuza değiyor. Bu bir öykü kitabı yazarın Nobel Edebiyat Ödülünü almasına kısa bir süre kala tamamladığı 6 öyküden oluşan bir kitap. Öykülerin konuları tamamen birbirinden bağımsız, yazar konulara göre psikolojik açıdan ele almış öyküleri.. Örneğin Resim Yapan Ressam isimli öyküde başarılı bir ressamın çöküşünü, onun psikolojisini anlatmış. Bu öyküyü ojurkrn Wirginia Wolf'un Kendine Ait Bir oda kitabını anımsattı bana. Konuk isimli öykğde bir öğretmenin çaresizliği vardı mesela.. Kitabın genelinde Zweig havası hissettim ara ara. Psikolojik tahlilerde birbirinden başarılı 2 adam. Zweig severlerin Camus seveceğinden şüphem yok..Yazar öykülerin de kısaca Sürgğn ve Krallığın insanın kendi elinde olduğunu anlatmaya çalışmış İlk defa Camus okuyacaksınız kesinlikle bu kitapla başlamayım ama biraz ağır kaçabilir. İlk defa Zweig okuyacaklara Tersi ve Yüzü isimli kitabı önerebilirim. Yazarlar tanışmak için ideal bir eser bence..
Sürgün ve Krallık
Sürgün ve KrallıkAlbert Camus · Can Yayınları · 20181,350 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.