Politik İnceleme

Baruch Spinoza
Tractatus Politicus, Spinoza eserleri arasında Tractatus Theologico-Politicus'tan en çok uzaklaşanıdır. Tractatus Politicus özerklik kaygısını siyasi bütünün güvenliği önüne çıkarırken, berikinde düzen ve güvenlik kaygısı özerkliğin önüne geçer. Kitabın yazıldığı dönemde Hollanda'yı saran siyasi huzursuzluk, Spinoza'ya kitlesel şiddeti önlemenin bu yolunu düşündürtmüş olabilir. Yine de, Spinoza için devletin amacı insandır. Bu amaç Tractatus Theologico-Politicus'ta bile çeşitli düzlemlerde ortaya çıkar. Devlet sırrına ilişkin söylediklerinde olduğu gibi... Spinoza'ya göre, devlet işlerini bir sır gibi yurttaşlardan saklayanlar, tıpkı savaşta düşmanlarına tuzak kurar gibi yurttaşlara da tuzaklar kurmaktadır. Devlet yönetiminin böylesine kayıtsız şartsız biçimde onlara emanet edilmesi, engellenmeye çalışan kötülük ne olursa olsun, özgürlük açısından çok zararlıdır ve bundan daha büyük bir kötülük de olamaz. Mutlak güce göz diken yöneticiler şu nakaratı dillerinden düşürmezler: "Devletin yüce çıkarları, devlet işlerinin gizli kapaklı olmasını gerektirir." Oysa, bu sav olsa olsa toplumu giderek acımasızlaşan bir köleliğe sürükleyecektir.
Yazar:
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Çevirmen:
Murat Erşen
Murat Erşen
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Basım Tarihi: Mart 2007İlk Yayın Tarihi: 2003Yayınevi: Dost Kitabevi
ISBN: 9789752982802Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Açıkçası sürekli okumakta ertelediğim bir kitaptı ve okumaya başladıktan sonra keşke daha önce okusaymışım dedirtti bana . Ama tabiki başlarda anlamakta ve yorumlamakta biraz zorlandığm oldu .Eser, yazıldığı dönem baz alındığında ifade özgürlüğü kapsamında ne kadar önemli ve seküler bir metin olsa da günümüz için çok az ölçüde güncelliğini yitirmiş bence. Eser 11 Bölümden oluşuyor .Politik incelemede spinoza sırasıyla monarşiyi, aristokrasiyi ve en son olarak da demokrasiyi inceler.Bu inceleme sırasında tüm monarşi ve aristokrasi için gerekli düzenlemeleri kaleme almıştır ve spinoza’nın siyaset felsefesinde göze ilk çarpan şey metnin tamamen erkekler için ve erkek egemen bir dünyaya yazılmış olmasıdır. Bu mesele sadece retorik bir seçim değildir tabi . spinoza açıkça kadınlar ve erkekler arasında mental bir hiyerarşi olduğuna inanarak bu yönde somut öneriler sunuyor. Politika meraklıları için tabiki çok güzel bir eser okunması gereken düşünürlerden biri Spinoza . İyi okumalar :)
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2007269 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
İLKEL TABİİYET İLİŞKİSİ
''Özgürlük, gerçekte eylemin zorunluluğunu ortadan kaldırmaz, aksine onu ortaya çıkarır.'' Spinoza'nın belirttiği gibi, bir başkasını zincire vuran veya bir direnişe mahal vermemek için karşısındakini tüm silahlarından arındırarak savunmasız bırakan yahut onun içine korku salan ya da onu ödüllendirerek kendi safına çeken kişi, onu kendi iktidarı altında tutar. Öyle ki, bu başkası kendisinden çok efendisine yaranmak ister ve kendisininkinden ziyade efendisinin arzuna göre yaşar. Fakat bahsi geçen iktidar inşasında, bir insanı fiziki haklardan mahrum bırakma ve onu engelleme yöntemleri olan birinci ve ikinci yollar sadece beden üzerinde iktidar kurulmasını sağlar. Oysaki üçüncü ve dördüncü yollar ile hem beden hem de ruh üzerinde egemenlik kurulur; ama bu yollar ile insanlar ancak korkuları ve umutları devam ettiği müddetçe hakimiyet altında tutulur. Eğer bu duygular ortadan kalkacak olursa, efendisi olan yeniden kendi efendisi haline gelir.
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2007269 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
17 saatte okudu
Panteizm felsefesine göre siyasete bakış açısı merak etdiğim bir konuydu. Spinoza'nın eserinde bu soruma cevap bulduğumu söyleyebilirim. Öncelikle Spinoza genel olarak kendi bakış açısından; en iyi yönetimi ve toplumun refahının teminini izah etmiş. Kitabı okurken Spinoza'nın yaşadığı çağı ve dönemin sosyal yapısını bilmekte fayda var. Eserde ki görüşler bugünün gelişmiş demokrasi ve özgürlük anlayışının biraz gerisinde kalan monarşi'ye uyumluluk gösteriyor. Mutlak yönetim ve mutlak otoriteye dair görüşlerinin daha iyi kavranması için, yazarın daha öncesinde yazmış olduğu "Ethica" ve "teolojik-politik inceleme" isimli eserleri okunursa açıklık kazanacaktır. Zaten Spinoza incelemesinde bu kitaplara göndermeler yapıyor ve önce bu eserlerin okunmasını mecbur kılıyor. Ayrıca Spinoza'nın eserinde bahsetdiği "doğa" kavramının tam izahı için Ethica'ya müracat edilmeli. Kısa sayılabilecek ve üzerine ara ara düşünülebilen bir kitap.
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2007269 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.