Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Cahit Zarifoğlu'nun mektup yazma konusunda ayrı bir hassasiyeti olduğunu, hayatı boyunca çok fazla mektup yazdığını daha önceden okumuştum. Bu kitapta çoğunluğu Mavera dergisinin çıktığı yıllara ait olan mektuplar oluşturuyor. Mektupların bir bölümü beraber yola çıktığı dava arkadaşları olan yazarlara, bir bölümü yazarlığa hevesli dergiye şiir, hikâye gönderen gençlere, bir bölümü davaları için uğraşan dergiye abone toplamaya çalışan dostlarına, az bir miktarı da ailesine yazılmış. Zarifoğlu dergiye gönderilen eserleri inceliyor, değerlendiriyor ve karşısındaki gençleri kırmadan onları yüreklendirerek kalemleriyle ilgili fikirlerini beyân ediyor. Bu mektuplar onun sanata, edebiyata bakışını anlamak noktasında bizlere yardımcı oluyor. Aynı zamanda dönemin imkansızlıkları, zor koşulları altında Mavera dergisini ayakta tutabilmek, okuyuculara ulaşabilmek, kaliteli içerikler çıkartabilmek adına çektiği sıkıntılara ve çabalarına şahit oluyoruz. Zarifoğlu yalnızca bir şair-yazar değil, ülkesi, inancı ve davası adına sorumluluk yüklenmiş bir yürek. Mektuplarında da bu konudaki hassasiyeti görülüyor. Genç şairlerin ya da dostlarının eserlerini değerlendirirken aynı zamanda onlara müslümanlığın gerektirdiği gibi yaşamayı, o bilinçle hareket etmeyi, iyiliği, güzelliği anlatmayı, kusurları örtmeyi tavsiye ediyor. Eşi Berat Hanım'a yazdığı mektup ve şiirde de onun kaleminin, yüreğinin zarifliğine şahit oluyoruz. Şiirlerinde olduğu gibi, mektuplarındaki o nahiflik de yüreğinize işliyor. Okumanızı tavsiye ederim.
Mektuplar
MektuplarCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 2012999 okunma
Reklam
192 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Eserde Cahit Zarifoğlu'nun yazdığı mektupların bir kısmı bulunuyor.Sayfaları çevirdikçe Zarifoğlu'nun samimiyetini en derinden hissedebiliyorsunuz.Özellikle beni en etkileyen kısmı eşi Berat Hanım'a yazdığı mektup oldu.Tavsiye ederim.
Mektuplar
MektuplarCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 2012999 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Edebiyat'a gönül vermek, onunla hemhâl olmak bu işte...Bir şair düşünün ki, bir derginin kimlik kazanabilmesi için olağanüstü bir gayret gösteriyor, öyle bir aşkla yapıyor ki bunu, yazdığı her satırda evlâdını sırtında taşıyan bir babanın teri hissediliyor.Maddi ve manevi bütün kazanımlarını bu uğurda sarfediyor ve dünyevi bütün lezzetlerinden feragât ediyor... Karşınızda ruhuyla konuşan bir adam var, asla nefsi mülahazaları bu konuşmaya dahil etmiyor, kimsenin hukukunu ve izzeti nefsini çiğnemiyor, bunu yaparken de öngördüğü hiçbir fikri yok saymıyor, eleştirilerinde ki netliği ve ûslubu, sadeliğin zarafeti bu olsa gerek dedirdiyor insana... Eserde mektuplar belli bir kronolojiye riayet edilerek yayımlansaymış okuyucu afallamazmış diye düşündüm, bir anda kendinizi Cahit Zarifoğlu'nun askerlik günlerinde, bir anda Mavera Dergisi'nin iyice olgunluk kazandığı yıllarda bulabiliyorsunuz. Günümüzde edebiyat dergilerinde ki gedikleri, rekabetin sıradanlığa sürüklediği, finansal kaygıların çizgiden ciddi sapmalara sebebiyet verdiği, bu günün hangi ıslahatlara gereksinim içerisinde olduğunu gözlemleyebileceğimiz, 'dergicilik nasıl olur?' bir dergi 'hakikî bir kimliği nasıl edinir? Sorularına sağlam cevaplar bulabileceğimiz önemli bir eser...
Mektuplar
MektuplarCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 2012999 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.