İphigenia Tauris’te

Euripides
Euripides (MÖ y.484-406): Atina’nın yetiştirdiği üç büyük tragedya şairi arasında en fazla eseri günümüze ulaşan sanatçı olarak özel bir yeri vardır. Bu özelliği şenliklerde Aiskhylos ve Sophokles kadar birincilik ödülü kazanmamış olsa da halk arasında daha çok beğenilen bir ozan olmasına bağlanır. Euripides’in oyun kahramanları insana özgü zayıflık ve kusurları taşırlar, yaşadıkları tragedyalar da bu kusurları ile vazgeçemedikleri tutkularından kaynaklanır. Euripides çağdaş tiyatroya en yakın eserler veren klasik ozan, ya da modern ozanların ilki sayılabilir. Ölümünden sonra sahnelenen İphigenia Aulis’te tragedyasının devamı olduğu halde İphigenia Tauris’te daha önce, MÖ 414-413’te sahnelenmiştir. Eser Antik Yunan toplumunda çok değer verilen bir konuyu, dostluk ve kardeş sevgisini konu eder. Aristoteles’in Poetika’da sıklıkla değindiği İphigenia Tauris’te, antik tiyatronun teknik açısından en başarılı örneklerinden biri kabul edilir. Ari Çokona (1957): İstanbul’un Fener semtinde doğdu. İTÜ’den Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra bir süre boya sanayinde çalıştı. Halen özel bir lisede kimya öğretmenidir. Antik ve çağdaş Yunancadan Türkçeye edebiyat, tarih ve felsefe çevirileri yapmaktadır. Ayrıca İstanbul ve Anadolu Rumlarının tarih ve edebiyatına ilişkin çalışmalar yürütmekte, kitaplar yazmaktadır. Türkiye ve Yunanistan’ın çeşitli edebiyat dergilerinde makale, şiir ve öyküleri yayımlanmıştır.
Yazar:
Euripides
Euripides
Çevirmen:
Ari Çokona
Ari Çokona
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Basım Tarihi: Temmuz 2017Yayınevi: İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: İphigenia in Tauris
ISBN: 9786052951200Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
8/10 puan verdi
İphigenia ne zaman bitecek çilen
Sanırım sonunda bir kadının yüzü gülecek, olacak inanıyorum olacak... "İphigenia, Aulis kıyısında Truva'ya yelken açmak isteyen babası Agamemnon tarafından tanrıça Artemis'e kurban edilecekken, yine tanrıça tarafından kurtarılarak Tauris'e getirilmiştir, ve kızın yerine bir ceylan göndermiştir. İphigenia o zamandan beri Tauris'te tanrıçanın rahibeliğini yapmakta ve tanrıçaya kurban edilecek insanları kurban töreni için hazırlamaktadır. " Reva mı bu şimdi sana... Ölsen daha mı iyiydi acaba Neyse sabrın sonu selamet olsun artık.... Bakın bakalım tanrılar karşısına sonunda kimi çıkartmış bu sefer tanrıçanın kurbanları kimmiş? Bayılıyorum tiyatro okumaya.... Yaşasın kitaplar, kütüphaneler,kütüphaneciler....
İphigenia Tauris’te
İphigenia Tauris’teEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2017302 okunma
Reklam
77 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Kutsal Görevler Ekseninde Dostluk ve Ailenin Önemi: İphigenia Tauris'te
“Tehlikeler gençleri yollarından alıkoymamalı.” -
Euripides
Euripides
1. Euripides Hakkında Kısaca:
Plutarkhos
Plutarkhos
’un aktardığı bilgiye göre Euripides, M.Ö. 480’de, Perslerle Yunanlar arasındaki Salamis Deniz Savaşı’nın yapıldığı gün, Salamis Adası’nda doğmuştur. Okumaya çok meraklı olan Euripides’in dönemin en büyük kitaplıklarından birine sahip olduğu söylenir.
İphigenia Tauris’te
İphigenia Tauris’teEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2017302 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Ay içinde önce serinin ilk kitabı Iphigenia Auris'te ile Troya savaşına gidecek gemilerin ihtiyacı olan rüzgar için kurban edilecek Iphigenia'nın hikayesini okumuştum. İkinci kitap Iphigenia Tauris’tede ise Artemis tarafından kurban edilmekten kurtarılan ve Artemis tapınağına rahibe olan Iphigenia'nın kardeşiyle kavuşması ve onu kurtarıp tapınaktan kaçmasının hikayesi anlatılıyor. Euripides'in bu tragedyası o kadar akıcıydı ki kitabı elime aldıktan yarım saat sonra resmen bitirdim. Kesinlikle çok sevdim ve ilerleyen aylarda çok daha fazla Euripides tragedyası okuyacağım için çok heyecanlıyım şimdiden.
İphigenia Tauris’te
İphigenia Tauris’teEuripides · İş Bankası Kültür Yayınları · 2017302 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.