İçsel Çatışmalarımız

Karen Horney
"Ben insanın var olan potansiyellerini geliştirmek ve ‘iyi’ biri olmak için hem becerisi hem de arzusu olduğunu düşünüyorum; bunlar bozulduğunda başkalarıyla ve dolayısıyla kendisiyle ilişkisinin de bozulacağını düşünüyorum. İnsan değişebilir ve hayatta olduğu sürece değişmeye devam edebilir." Horney’nin nevroz teorisi kendinden öncekilerin aksine "yapıcı"dır. Freud’un insanı harekete geçiren dürtülerin ancak denetim altına alınabileceği, en iyi ihtimalle "yüceltilebileceği" teorisini ters köşeye yatırır ve insanın içinde bulunduğu koşullar değiştirilerek kendisinin de değişebileceğini söyler. Nevrozların altında yatan çatışmalar hafifletilebilir, hatta fiilî bir biçimde çözümlenebilir ve böylece kişiliğin gerçek anlamda bütünleşmesi sağlanabilir. Freud’dan sonraki kuşakların en özgün psikanalistlerinden biri olan Karen Horney, kültürün ve çevrenin önemini vurgulayan ve yabancılaşma sorununu, kendini gerçekleştirme ve özgürleşmeyi merkezine alan bir yaklaşım geliştirdi. Yeni ve dinamik bir nevroz teorisi ortaya koyan Horney, İçsel Çatışmalarımız’da, "insanlara yaklaşma", "insanların aksine gitme" ve "insanlardan uzaklaşma" durumlarındaki temel çatışmaları ele alıyor.
Yazar:
Karen Horney
Karen Horney
Çevirmen:
Zeynep Koçak
Zeynep Koçak
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Mayıs 2012İlk Yayın Tarihi: 1945Yayınevi: Sel YayıncılıkOrijinal Adı: Our İnner Conflicts
ISBN: 9789755705729Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
Öncelikle şunları eklemek istiyorum. 1) Kitabın tamamı nevrotiklerin içsel çatışmalarıyla ilgili ve "normal" insanların içsel çatışmalarına nevrotiklerden farkını anlatmak istediğinde "sadece değiniyor". Bu yüzden de eğer "normal" insan olduğunuzu düşünüyor ve kendi içsel çatışmalarınızla ilgileniyorsanız,
İçsel Çatışmalarımız
İçsel ÇatışmalarımızKaren Horney · Sel Yayıncılık · 2012332 okunma
Reklam
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
"Psikanalizin ilerlemesine adanmış bir kitap." Evet yazar daha doğrusu psikanalist Horney, kitabı psikanalistlere yardımcı olması amacıyla hazırlamış. Bu yüzden kişisel gelişim tarzı bir kitap değil. Ya da "hadi içsel çatışmaları çözeyim" mantığıyla alınabilecek bir kitap da değil. Yıne de alınır mi? Evet alınıp, okunabilir. Belki tam verim alınamaz ama yine de bazı konularda bilgilendirici hatta yapıcı olabilir. Peki hangi konularda; Kitap iki kısım, ilk kısımda nevrozlara yer verilmiş. Nevrozlar bilindiği gibi, iç çatışmaların toplumsal hayata uymayı engellediği durumlardır. Aslında toplumsal hayata uymak daha büyük bir problem ama neyse, politik mizah yapmayacağım. Ilk kısımdan devam edersek, nevrotik çatışmaların yakıcılığından bahsederek başlanmış. Devamında ise insanlara yaklaşma, insanların aksıne gitme, insanlardan uzaklaşma gibi nevrotik durumları konu almış. Bu 3 konu da belki nevrotik düzeyde olmasa dahi bir çoğumuza hitap ediyor. O yüzden insan, problem yaşadığında bunun olası sebeplerini ya da sonuçlarını öngörmek için okuyabilir. Bu yüzden de fazlasıyla alıntı yaptım. Ikinci kısım ise "Çözümlenmemiş Çatışmaların Sonucları" üzerine odaklanmış ve burada da korkulara, kişiliğin fakirlesmesine, umutsuzluğa ve sadizme değinilmiş. Kitabı okursanız şayet, semptomlardan ya da verilen örneklemlerden ötürü kendinizi bir şekilde özdeşleştirebilirsiniz. Ancak bu durum çoğu zaman yanılgıdan ibarettir. Bir hastalık ya da olumsuzluk olduğunda, "aaa aynı ben" diyerek otomotik özdeşim kurmaktan sakının. Evet, dünyada nevrotik binlerce insan vardır ancak bu siz olmak zorunda değilsiniz :)
İçsel Çatışmalarımız
İçsel ÇatışmalarımızKaren Horney · Sel Yayıncılık · 2012332 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu kitap, kişisel gelişim kitabı değildir. Hatta insanı ve iç dünyasını bilimsel bir yaklaşımla ele alan hiçbir kitap kişisel gelişim kitabı değildir. Karen Horney bu eserinde her insanın yaşadığı ve içinde barındırdığı nevrotik çatışmaların detaylarına inerek insanı biraz daha anlamaya, anlatmaya çalışmaktadır. Nevrozların insan kişiliğine ne denli etki ettiğini yapmış olduğu sınıflandırmalar ve bu sınıflandırmalar içi disiplinler aracılığıyla görmek mümkün olacaktır. Horney, insanı üç ana kategoride değerlendirmekte bu eserinde. Karşı olma, uzaklaşma ve yönelme sınıfları içerisinde karşı olma ile düşmanlık besleyen dinamikleri, uzaklaşma ile kendini insanlardan izole etmesine neden olan dinamikleri ve yönelme ile de insanlara olan bağımlılık dinamiklerini tek tek ele alıyor. Bu değerlendirme ile de insanın ortaya çıkan/oluşan kişiliğinde nevrozların ne denli etki ettiğini, yaşanan karakteristik bozulmaların da, gelişimlerin de, nötrdurumların da kaynağını burada aramakta... Bu bağlamda Horney'nin yaklaşımı çağdaş psikanalizin üzerine katması anlamına gelir. Ancak yöntemi biraz değiştirmiştir. Çünkü Horney, hem bilinçaltı veya bilinçdışı alandan hareket etmek yerine kişiliğin o andaki (son durumu) üzerinden genel bir işlev analizine odaklanarak sonuca ulaşmayı önemser. Kitabında da bu yaklaşımın yazınsal altyapısını okumak mümkün. Oldukça güzel bir kitap tabi şu çeviri ve imla hataları olmasa... Keyifli okumalar dilerim.
İçsel Çatışmalarımız
İçsel ÇatışmalarımızKaren Horney · Sel Yayıncılık · 2012332 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.