Cehennemdeki Üniversiteliler

Celal Şengör
Bu kapkara tabloya rağmen neden Türkiye'de yaşamaya devam ediyorum ve elinizdeki gibi yayınlar yapıyorum? Bunun cevabı benim bilim tarihine olan sevgimde ve o sevginin bana sağladığı yararlarda yatmaktadır. Ne kadar bedbin olursam olayım, bilim insanlarının yaşamlarını okuduğum, tavsiyelerini öğrendiğim zaman, bana bir iyimserlik ve güç geldiğini hissediyorum. Belki bu yazılar onları okuyacak bazı vatandaşlarıma da benzer hisler verir ve belki, bir gün, hep birlikte, bu kapkara tabloyu yırtacak gücü bir araya toplayabiliriz. Üstelik, dünyada "kaçacak" yer de pek kalmadı. 20. Yüzyıl, ABD'nin Başkan Franklin Delano Roosevelt zamanında 1929 ekonomik çöküşünün yaralarını sarmak için uygulamaya koyduğu New Deal tedbirlerinin mimarı başkan yardımcısı Henry Agard Wallace'ın tabiriyle, "sıradan insanın" yüzyılı olmuştur. Sıradan insanın yüzyılı, tüm bilim ve teknoloji tarihinde görülen ilerlemelerin toplamından daha çok ilerlemeye şahit olduğu halde (ki bu ilerlemelerin temel nedeni, Wilhelm von Humboldt'un yarattığı elitist araştırma üniversitesi kavramının kazanımlarıdır), toplumun ilerlemesini sağlayamamış, bil'akis gerilemeye, cehaletin ve bâtıl inançların yaygınlaşmasına, özellikle insanlığın lideri durumundaki Batı toplumları içinde insanlar arasındaki refah uçurumunun açılmasına neden olmuştur. Bilgi düşmanlığı, Orta Çağ'daki gibi yine hortlamıştır. Bilimi, onu 19. Yüzyıl'ın oturttuğu tahtından indirmek için pek çok sapık, elitizm karşıtı ideoloji türemiştir. Bu sapık ideolojiler bilhassa post-modern denilen düşünceler yumağı içinde iyice ayyuka çıkmış, aklı selim ile zırvalık arasında seçim adeta yapılamaz hale gelmiştir. Bunu gerçekleştirenlerin pek çoğu da üniversitelerde öğretmenlik yapan kişilerdir ki, ben bunları cehennemdeki üniversitelilerin zebanileri olarak görüyorum. Bu hem kapitalist/demokratik Batı ülkelerinde hem de sosyalist/totaliter Doğu blokunda böyle olmuştur. Dolayısıyla Türkiye'yi beğenmeyip nereye gidebilirim? Nereye gitsem, manzara üç aşağı beş yukarı aynıdır. Kirlenen evimi terk edip başka bir eve taşınmaktansa, şimdilik evimi temizlemeye yardımcı olmak bana daha akılcı bir davranış şekli gibi geliyor.
Yazar:
Celal Şengör
Celal Şengör
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 250Basım Tarihi: Mayıs 2016Yayınevi: KA Kitap
ISBN: 9786058314962Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
250 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Celal Şengör çok kıymetli bir insan. Çok kıymetli bir bilim insanı. Bazı fikirlerine katılmasam da söylediği, yazdığı diğer pek çok şeyi kıymetli buluyorum. Cehennemdeki Üniversiteliler kitabı 2004 ila 2009 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Bilim Teknik (daha sonra Bilim Teknoloji) ekindeki bazı yazılarından oluşuyor. Bu yazılarda Şengör Hocanın gündemdeki olaylardan bahsederken, bilim, insanlık, gelişim, kültür, coğrafya ve tarih gibi konularla ilgili engin tecrübelerine de hayran oluyoruz. En azından beni hayran bıraktı. Kitaptaki her bir başlık 3 sayfadan oluşuyor ama "Osmanlı Neden Bir Deniz Devleti Olamadı?" başlıklı yazısı 52 sayfayı kapsıyor. Bu yazının neredeyse her dipnotu 1 sayfa. Celal Hoca yazsın, ben okuyayım. Bir not da Hocanın kütüphanesi için. Meraklıları için buraya bir video ekleyeyim. Pelin Batu'nun Yazarlar ve Kütüphaneleri programının 10. Bölümü'nün konuğu Celal Şengör'ün kütüphanesiydi. Bu kütüphaneye hayran olmamak elde değil. Kitap aşığı herkesin sahibi olmayı isteyebileceği türden bir kütüphane. İlgili video şu adreste: (23 dk) youtube.com/watch?v=65u_sdN...
Cehennemdeki Üniversiteliler
Cehennemdeki ÜniversitelilerCelal Şengör · KA Kitap · 2016211 okunma
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
Celal Şengör tartışmalı bir figür. Dünyanın sayılı yerbilimcilerinden biri olmanın yanısıra belirli dönemler kamuoyunun gündemine geliş şekli asıl tartışma konusu. Kenan Evren'e olan aşkıyla mesela, militarizm güzellemeleriyle mesela. Ya da "12 Eylül'de insanlara işkencelerde dışkı yedirildi, nasıl hala 12 Eylül'ü savunabiliyorsunuz?"
Cehennemdeki Üniversiteliler
Cehennemdeki ÜniversitelilerCelal Şengör · KA Kitap · 2016211 okunma
250 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Prof.Dr Celal Şengör, ülkemizin en entelektüelleri arasında yer alan ve en elit kuşaklarından olan ve elitizmi sürekli öven, ilmi bilgileri ve düşünceleriyle okudukça ve dinledikçe ufkumuzu genişleten ve aydınlatan bir bilim insanıdır.Kitapta Celal Hocanın daha önce dinlediğimiz birçok konuşmalarında da olduğu gibi bu konulardan bahsediyor.Eski gazete köşe yazılarından oluşan ve Osmanlının Dağılışı ve Denizciliğiyle ilgili 50 sayfalık resimli ve birçok dipnotlu makalesi de bulunur.Ben severek hemen iki günde okudum.Anlatımın tarzının ne kadar ilgi çekici olduğunu zaten okuyucular biliyordur.Neden Amerika veya başka bir avrupa ülkesinde yaşamadığını ve hala ülkemizde bilim yapmaya devam eden bir entelektüel olduğununda cevabını kitapta veriyor.Hukuk üzerine anlatımları benim çok ilgimi çekti,amerika ve diğer avrupa ülkeleri üzerine eleştirileri ve ülkemizin malum durumunu,eğitim ve türkiye de uzay araştırmaları nasıl yapılmasıyla ilgili tecrübe ettiği yazıları da mevcuttur.Ben seve seve okudum, okurken ufkunuzun genişleyeceği ve farkındalığınızı arttırarak düşündüreceği kesindir.
Cehennemdeki Üniversiteliler
Cehennemdeki ÜniversitelilerCelal Şengör · KA Kitap · 2016211 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.