Zamyatin`in Önsözüyle

Biz

Yevgeni İvanoviç Zamyatin
Aldoux Huxley, Ayn Rand, George Orwell, Kurt Vonnegut, Ursula K. Le Guin için açık esin kaynağı olan BİZ, ilk kez özgün dilden çevirisiyle okurların karşısında. Herkesin numaralarla adlandırıldığı ve her an dinlenip gözetlendiği bir ülkede, Tek Devlet'in komşu gezegenlere yayılmak için yaptırdığı uzay gemisinin çalışmalarına katılan bir mühendis günlük tutmaktadır. Herkesin devlete yararlı ve iyi olmasının övgüsüyle başlayan günlük, yavaş yavaş mühendisin devletin başındaki İyilikçi'nin matematiksel, kusursuz düzeninin sorgulanmasına dönüşür. "Devlet kendini ve hedeflerini yaşatıyor, ama ölmeyi gönüllü olarak elbette kabul etmiyor o yüzden yeni şimşekler, fırtınalar, kasırgalar başlayacak. Böyledir bu yasa, sonsuza dek fırtına gibi bir 'd' ile taçlanan o yumuşak 'evrim' böyledir. Fırtınanın güçlü nefesi bu sayfalarda duracak." Yevgeni Zamyatin "Zamyatin belli bir ülkeyi değil sanayi uygarlığının hedeflerini değerlendiriyor. Bu kitabın konusu aslında Makine'dir, yani insanın şişesinden düşüncesizce çıkardığı ve tekrar şişesine sokamadığı o cin." George Orwell "Otomatik Piyano'yu yazarken olay örgüsünü gururla Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sından ödünç aldım, o da zaten gururla Yevgeni Zamyatin'in BİZ'inden ödünç almıştı." Kurt Vonnegut "Yazılmış en iyi bilimkurgu kitabı. İyi, zeki ve güçlü bir kitap; duygusal açıdan sarsıcı ve teknik açıdan, bilimkurgunun metafor menzilini kullanma tarzıyla, o zamandan bu yana yazılmış birçok kitaptan çok daha ilerde." Ursula K. Le Guin Ölmeden Önce Özgün Dilden Çevirisiyle Okumanız Gereken 1001 Kitap'tan biri.
Yazar:
Yevgeni İvanoviç Zamyatin
Yevgeni İvanoviç Zamyatin
Çevirmen:
Serdar Arıkan
Serdar Arıkan
Çevirmen:
Fatma Arıkan
Fatma Arıkan
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 256Basım Tarihi: Ocak 2020İlk Yayın Tarihi: 1924Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: Rusça: Мы [Mıy]
ISBN: 9786053751991Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapla ilgili çok beğendiğim ve her cümlesine katıldığım bir yazıyı küçük düzeltmelerle sizinle paylaşacağım. Hem kitabı hem de günümüze tuttuğu ışığı görebilmemiz açısından çok önemsiyorum bu cümleleri. İşte her cümlesine katıldığım o efsane tespitler: "Geçenlerde Biz adlı romanını okuyordum. Yazarın Rusya'da politik hareketten dolayı
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 20209,3bin okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
Efsane! Distopik kitapların babasıdır en nihayetinde. Bir kitaptan ne kadar verim alınabilirse o kadar almışımdır.. Daha öncesinde Cesur Yeni Dünya ve Ben Robot gibi bilim kurgu okuduğum, meraklısı olduğum için baya benzerlik gösterdiğini söyleyebilirim. Zaten Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya’yı yazarken bu kitaptan baya esinlenmiş. Keza 1984 yazarı George Orwell’da öyle. Kitapta çok nokta tespitler var bizim çağımızın dışında tabii. Matematiksel bir gerçeklik örgüsünde kurulan dünyayı anlatıyor. Şarkılar matematiksel denklemlerle yapılıyor, düşünceler kareler ve üçgenlerle ifade ediliyor, isimler bile sayılar ve rakamlarla. Günlük gibi yazılmış ama sürükleyiciliğinden pek anlaşılmıyor. Olayların günümüzle zerre alakası olmadığı için kurguda ve hayal kurma da problem yaşayabilirsiniz. Hatta distopik sevmeyenler kitabın anlatımını fazlasıyla muğlak bulabilirler, sevenlere sözüm yok şiddetle tavsiyemdir zaten. Keyifli okumalar dilerim! :)
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 20209,3bin okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
-Geç kalan inceleme-
"Biz" herkesin bildiği gibi ütopya karşıtı bir romandır. Zamyatin’in, yani yazarın yaşadığı dönemde karşılaştığı devrimlere karşı zıt tutumu, onu, ruh ve manevi dünyanın yok olacağı, insanların sayılar ve üniformalarla birbirinden ayrılarak ifade edileceği distopik dünyaların sinyallerini çağındaki insanlara bildirme zorunluluğunda bırakmıştır. Kısaca Biz romanı bu gereksinimden doğmuştur, fakat baktığımızda tek devlet ve tanrısallaşmış yönetimi, insanları kontrol altında tutan, yaşamlarını saatlerle sınırlandıran, yeme içme uyuma ve seks saatlerini belirleyen ama mutlu olan ve suç olasılığının azaldığı bir dünyayı amaçlamaktadır. Özgür olan ve bireysel olan mutlu olamaz, suç işlemeye başvurur demektedir. Kendi varlığını biz içinde eriten mutludur, tek tiptir, akılla düşünür. Akıl varsa duygu yoktur, hayal yoktur, rüya yoktur böylece düzen vardır. Kahramanımız İntegral gemisinin mühendisi D503 de birgün Mefi yeraltı direnişçisi I330 ile sıra dışı bir diyalog yaşar. Bu farklılık tek devletin ceza sisteminde karşılığını elbette bulacaktır. Gelişen olaylar, hastalık olarak nitelendirilen duygusal devinimler, roman finali, verilen mesajlar itibariyle mutlaka okunası bir kitap. Düşünmeyi, hayal kurmayı, haz duymayı ve bunların ölümcül sonuçlarını o kadar güzel anlatmış ki… 1984 öncesinde okunması gereken bir roman. Zaten 1984’e ilham olan roman... Düşünsenize, mutluluk işleminde payda 0'a indirilir ve böylece tüm işlem muhteşem bir sonsuzluğa dönüştürülmüş olur. Anlatımı ve kurgusuyla çok keyif alarak okudum. Henüz okumayanlara tavsiye ederim.
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · İthaki Yayınları · 20209,3bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.