Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

duygu

Sabitlenmiş gönderi
Kitap sevmenin zekâya koşut geliştiği anlaşılıyor.
Reklam
İlkçağda Bilim/Düşünce Karşıtlığı
“Siyasal ya da inanç nedeniyle bilim karşıtlığı ilkçağdan günümüze kadar gelen bir durumdur. "Sayılar evreni yönetiyor" diyen ve sayıların babası olarak bilinen, İlkçağın en önemli filozof ve matematikçilerinden Pisagor, politik baskılar nedeniyle Batı Sisam'dan İtalya'ya kaçmıştır. Orada açtığı ve kadınlara eşit davrandığı okul, onun yenilik ve buluşlarını istemeyenlerin kışkırttığı halk tarafından ateşe verilmiştir. Felsefenin kurucularından Yunalı filozof Sokrates, Atinalı gençlerin aklını karıştırmak ve devletin tanrılarına inanmamakla suçlanarak mahkemeye çıkarılmıştır. Kendisinden suçlarını kabul etmesi ve özür dilemesi beklenirken o savunmasını yaparak düşüncelerinin arkasında durunca, 399'da baldıran otu zehri içirilerek öldürülmüştür.”
“Ortaçağda, Hıristiyan toplumlarda ve 7. yüzyıldan itibaren de Müslümanlığı kabul eden toplumlarda, eğitim ağırlıklı olarak dini öğretime kaymıştır. Romalı Kayser Justinian, Hıristiyanlığın etkisiyle puta tapanların son kalıntısı olarak gördüğü ve eski Yunan kültürünün öğretildiği Atina okullarını 529 yılında kapatmıştır.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
duygu

duygu

, bir kitabı okumaya başladı
Reklam
“Mektup, yazılı türlerin en çok hayallerle doldurulmuş biçimi.”
Sayfa 110 - adnan özyalçınerKitabı okuyor
144 syf.
·
Puan vermedi
·
125 günde okudu
Resim ve Heykelin Öyküsü
Resim ve Heykelin ÖyküsüMısra Öncel
6/10 · 5 okunma
Sürrealizm
“Henri Rousseau akımın babası olarak bilinir. Akımın doğmasının önemli sebeplerinden biri Freud'un bilinçaltı sorunlarını ve düşlerini irdelemesi ve açıklamaya çalışmasıdır.”
Sayfa 124 - boyut yayınKitabı okudu
“1910-1912 yılları arasındaki dönem analitik (çözümsel) kübizm olarak adlandırılır. Biçimler önce parçalanmış sonra çözümlenmiştir. Tek renkliliğe kadar giden bir süreç yaşanmıştır.”
Sayfa 104 - boyut yayınKitabı okudu
Reklam
Kübizm
“Pablo Picasso ve George Braque'ın 1907 ve 1914 yılları arasında gerçekleştirdikleri resimlerle ortaya çıkan bu akım 20. yüzyılın en etkili akımlarından biri olarak anılır. Cezanne'ın Picasso'ya yazdığı bir mektupta doğayı küre, koni ve silindir olarak algılaması öğütlenir. Picasso ve arkadaşları bu öğüde harfi harfine uymaya karar verdiler. Resimlenecek nesne dokunulduğunda hissedilen tüm hacmiyle resmedilmeliydi. Örneğin bir kemanı önden görmenin yanı sıra, sağdan ve soldan da bakıyormuşçasına diğer kenarlarını tuval yüzeyinde göstermek gerekiyordu.”
Sayfa 102 - boyut yayınKitabı okudu
“Fransa'daki romantik ressamlardan en önemlisi ise Eugene Delacroix'dır. Dinamik fırça darbeleri, zengin anlatımı ve hareketli kompozisyonlarıyla döneme damgasını vurmuştur. Diğer bir önemli sanatçı da Theodore Gericault'dur. Almanya'daki Romantik akım ise Caspar David Friedrich ile hayat bulmuştur.”
Sayfa 70 - boyut yayınKitabı okudu
“Sanat tarihçileri 16. yüzyılın sonunda ün kazanan Caravaggio'yu Barok resmin babası olarak kabul ederler. Kısa yaşamında çok sayıda resim üretmiştir. Resimlerinde aziz ve azizeleri halktan insanlar gibi resmetmiştir. Çirkini resmetmekten korkmamış, kendini, güzeli resmetmek zorunda hissetmemiştir. Etkileyici yüz ifadeleri ve başarılı gölge-ışık kullanımıyla resimlerinde güçlü bir dramatik anlatım yakalamayı başarmıştır. Başarısı kısa zamanda tüm Avrupa'da yayılmıştı. İtalya'da onun yolundan giden sanatçılara "Caravaggistler" denir.”
Sayfa 48 - boyut yayınKitabı okudu
Leonardo da Vinci
“Keşif yapmaya meraklı, araştırma yapmaktan asla sıkılmayan, deneyci, sorgulayıcı bir kişilikti. İncelemelerini mutlaka kaleme alırdı. Solaktı ve yazılarını sağdan sola yazmaya çalışıyordu. Bu sebeple yazdıkları sadece bir ayna yardımıyla okunabiliyordu. Hedefleri arasında uçan bir araç yaratabilmek de vardı. Bunun için uçan hayvanları ve kanat yapılarını inceliyordu. Galileo'nun başına dert olacak Kopernik kuramları üzerinde çalıştı.”
Sayfa 32 - boyut yayınKitabı okudu
cumhuriyet gazetesi 100 yaşında!
atatürk’ün kurduğu ve bizzat adını koyduğu cumhuriyet gazetesi ilk sayısını 7 mayıs 1924’te çıkarmıştı. bugün 100 yaşına bastı. kutlu olsun! 🫶🏻 öldürülen cumhuriyet gazetesi yazarları: uğur mumcu ahmet taner kışlalı muammer aksoy bahriye üçok cavit orhan tütengil onat kutlar
18,8bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.