Yenişehirli Avni

Mir'at-ı Cünun yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
5
Okunma
16
Beğeni
2.578
Görüntülenme

Hakkında

Türk şiirinin Batı'ya açıldığı bir dönemde divan şiiri tarzını devam ettirmiş bir şairdir. Tanzimat şairlerinden Namık Kemâl, ve Ziya Paşa'nın hayranlığını kazanan bir şiir ustasıdır.
Unvan:
Divan Şairi
Doğum:
Yenişehir, 1826
Ölüm:
İstanbul, 1884

Okurlar

16 okur beğendi.
5 okur okudu.
1 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Biz âleme bir yâr için âh etmeye geldik."
Tembel Deli:
Nefes almaktan bile yorulan bu şahıs, bir gün bir hamaldan kendisini taşımasını ister. Hamal ise ona acıyarak onu ömrü boyunca rahat edeceği bir yere yerleştirir. Fakat bir sorun daha vardır: Tembelin ağzına kim ekmek koyacaktır! Bu yüzden tembel, hamaldan kendisini denize atmasını ister. Bir lokma ekmek için gece gündüz çalışmak onun için bir zulümdür.
Reklam
Hased Deli:
Kendinden başka hiç kimsenin rahat olmasını istemeyen bu deli tiplemesi ise, Hindistan'da biri kâr etse kendisi Sudan'da zarara uğramış gibi hisseder. Başkasının mutluluğu onun için katlanılmaz bir kâbustur.
Nasihat Delisi:
Göbeğine kadar bir kucak sakalı olan bu şahıs, üzerinde bir sürü muska bulundurur. Halk onun bir şeyler bildiğini zanneder fakat o cahildir. O kadar cahildir ki dengine Cahiliye döneminde bile rastlanmamıştır. Bu deli tipi, kıyamet kopacak yaygarası ile sürekli insanları tahrik eder. İnsanların manevi duyguları ile oynayıp onlara muska yazar. Evlenmek isteyen, çocuğu olmayan vs. insanlar da bu tiplere itibar etmekten geri durmazlar.
Kuruntulu Deli:
Ağlamış suratlı olan bu kişilik, ne Lokman Hekim'in ilaçlarına güvenir, ne de Cebrail'in yanında kendini güvende hisseder. Cennet'e girse dahi gülmez. Rüzgârdan bile rahatsız olmaktadır.
Sanman taleb-i devlet ü câh etmeye geldik Biz âleme bir yâr için âh etmeye geldik
Yenişehirli Avni
Yenişehirli Avni
Cehlimi bilmeyecek mertebe câhil değilim Bilirim rütbe-i noksânımı kâmil değilim.
Yenişehirli Avni
Yenişehirli Avni
Reklam
"Cehlimi bilmeyecek mertebe câhil değilim Bilirim rütbe-i noksânımı kâmil değilim." (Bilgisizliğimi bilmeyecek kadar cahil değilim; olgun bir kimse olmadığımı, eksikliklerimin derecesini de bilirim.)
Yenişehirli Avni
Yenişehirli Avni

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
·
Puan vermedi
 YENİŞEHİRLİ AVNÎ Hayatı: 19. Y. Y yaşamıştır. Kaynakların hakkında fazla bilgi vermedikleri Avnî Yenişehir'de doğmuştur. Adı Hüseyin'dir. İyi bir aileden geldiği bilinen Yenişehirli Avnî, doğum yerinden ayrılıp İstanbul'a geldikten sonra çeşitli devlet görevlerinde bulunmuş; bir ara divan katibi olarak Bağdat'a gitmiştir.  Kaynaklar, Avnî'nin, İstanbul'a döndükten sonra eşini ve oğlunu arka arkaya kaybetmesi üzerine ömrünün geri kalan kısmını derbeder ve maddî sıkıntı içerisinde geçirdiğini yazarlar. Bu bilgilerin yanı sıra, Avnî'nin Mevlevîlik'i benimsediği, derviş yaradılışlı olduğu için eserlerini düzenleyip yaşarken yayımlayamadığı onunla ilgili söylenenler arasındadır. Bu kitap icin Divan şiirinin son temsilcisi olarak kabul edilen Yenişehirli Avni'nin divanında bir divanda bulunması gereken nazım sekillerinin hepsini kullandığı görülmektedir. Fakat mesnevi nazım sekli ile yazdığı Mirat-ı Cunun'da aynı hassasiyeti göstermemiştir, bu eseri yarım kalmıştır. Mirat-ı Cunun mesnevi nazım şekli ile yazılmış olup, toplam 637 beyitten oluşmaktadır. Aruz vezninde fe'ilâtün, fe'ilâtün, feilün kalıbıyla yazılmıştır. Eserde mesnevi nazım sekli dışında başka bir nazım sekli yoktur. Tevhit, na't, methiye türü şiirlere yer verilmemiştir. Diğer taraftan eser Sehli Müntenidir. Içeriği ise; şair ele aldığı konularda, cinnet nevilerini bunlarla ilgili bir çok deyimleri, ata sözleri, cinas ve istiare edebi sanatlar yoluyla kullanmıştır.... Kitaptan Gönül süsleyen çimen ülkesinde sürekli afiyetle çadırlarımızı dikeriz. Eğer savaşmak lazım gelirse hepimiz anında kılıç kullanır gideriz. Okunması gereken bir eser
Mir'at-ı Cünun
Mir'at-ı CünunYenişehirli Avni · Büyüyen Ay Yayınları · 20145 okunma