Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

René Descartes

Yöntem Üzerine Konuşma yazarı
Yazar
7.9/10
1.143 Kişi
7,4bin
Okunma
990
Beğeni
31,7bin
Görüntülenme

Hakkında

René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir. Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu. Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı. Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır. Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.
Tam adı:
Renatus Descartes, Renatus Cartesius
Unvan:
Fransız Matematikçi, Bilimadamı, Filozof, Yazar
Doğum:
La Haye En Touraine, İndre-et-Loire, Fransa, 31 Mart 1596
Ölüm:
Stokholm, İsveç, 11 Şubat 1650

Okurlar

990 okur beğendi.
7,4bin okur okudu.
230 okur okuyor.
4.796 okur okuyacak.
193 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bazen de korkudan dindarlık, umutsuzluktan cesaret doğabilir.
Sayfa 28 - SaY Yayıncılık Çeviri: Mesut Akın
Mutsuzluğumuzun sebebi;
"Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar."
Sayfa 53 - KAPRA YAYINCILIKKitabı okudu
Reklam
"Bizde kendimize değer vermek için bize haklı bir sebep verebilecek tek bir şey görüyorum, o da özgür irademizi kullanmamız ve isteklerimiz üzerinde sahip olduğumuz hâkimiyettir."
Bizi bir kez aldatanlara bir daha asla itimat etmemek, tedbirdendir.
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
"En iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en büyük insanlarıyla konuşmak gibidir."
René Descartes
René Descartes
Reklam
Hasan Âli Yücel Klasikleri Sıralı Tam Listesi;
"Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Âli Yücel Klasikleri Sıralı Tam Listesi" (14.01.2021 Güncel) Bu liste sürekli güncellenecek, yeni basılan her kitap yoruma ve konuya eklenecektir. Kitap ve yazar adları kolay ulaşım sağlanması adına yavaş yavaş link haline getirilecektir.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
9/10 puan verdi
Kanlı kitap:))
Bu kitabı okurken bir sivri sinek ilk önce benim kulağıma kondu sonra ben sivrisineği kovunca kitabın üzerine kondu. Bende onu öldürdüm ama istemsizce bir hareketle ve kitap benim için sivrisineğin kanının bulasmasıyla kanlı kitap sıfatını aldı. Kitapla alakasız bir olay gibi görünse de aslında sineğin kanının kitaba bulaşması bu alakasızlığı ortadan kaldırmış oldu! Kitabı okurken çok sıkıldım ama okudukça anladım ki: yazarın o dönem için anlattıklarını dünyada bilen kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ve yazar bunu yaparken Allah'ın varlığını inkar etmiyor. Kendi zihnini sorguluyor yani suçlu varsa, insandır mantığıyla hareket ediyor. Takdire şayan bir durum.. O yüzden de eğer yazarın yaşadığı dönemde bu kitabı okumuş olsaydım, "Aman Allah'ım bu ne muhteşem bir kitap derdim." Burası da bir gerçek. Kitabın sonuna doğru çok faydalı ve her dönem için geçerli olan bir bilgiyi aldım ve zihnime kazıdım: Bazı doğrular soylenmemelidir. Söylendiği zaman, o doğrular insanlar tarafından sizi meşgul eden yanlışlara çevrilir ve bu da sizin kendinizi hem işinize vermenize, hem de gelişmenize engel olur. O yüzden bazen bildiklerimizi kendmize saklamayı öğrenmeliyiz. Bunu zamanın akışına bıraktıkça, bizim haklılığımız ortaya çıkacaktır. Okumanızı öneririm ve keyifli okumalar dilerim.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,677 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Okurken her bir satırından, her bir cümlesinden keyif aldım. Bu kitap da; Descartes'in yöntem üzerine düşüncelerini aşama aşama saptadığını görüyoruz. Bunu yaparken de çıkış noktası şüphe oluyor. Descartes, 'Şüphe duymuyorsam, hiç bir şey üzerine düşünmüyorum diyerek, düşünce yapısındaki kuşkuculuğu açıkça ortaya koyuyor. Decartes bu düşünce
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,677 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Rene Descartes'in bu kitabı 6 bölümden oluşmuş. O yüzden yorumlarımı bölüm bölüm yapmayı daha doğru buluyorum. İlk bölümde Descartes ne kadar kitap okursak okuyalım isterse dünyanın en iyi okullarında okuyalım hiçbir şey bize düşünmek kadar öğretim sağlamayacaktır. Çünkü ne kadar çok şey öğrenirsek öğrenelim onları kullanamadıktan sonra ne
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,677 okunma