Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oleg Grabar

İslam Sanatının Oluşumu yazarı
Yazar
8.8/10
5 Kişi
31
Okunma
6
Beğeni
907
Görüntülenme

Hakkında

Oleg Grabar Fransa doğumlu sanat tarihçisi ve arkeolog. İslam sanatı ve mimarisinde önde gelen isimlerden biri olarak kariyerinin uzun bir dönemini Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirmiştir.
Unvan:
Sanat Tarihçisi , Yazar
Doğum:
Strazburg, Fransa, 3 Kasım 1929
Ölüm:
Princeton, New Jersey, ABD, 8 Ocak 2011

Okurlar

6 okur beğendi.
31 okur okudu.
4 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İbni Miskeveyh, çeşitli kusurları sıralarken, “değerli olanın, herkesin elde etmek için yarıştığı şeylerin ardına düşmek…” der ve ekler: “Hazinesinde ender rastlanır bir eşya ya da değerli taş bulunduran bir hükümdar sözgelimi, onu yitirmenin açacağı kedere hazırlıklı olmalıdır.
Sayfa 88 - Kanat Yayınları 3. Baskı Çeviri: Nuran YavuzKitabı okudu
İslâm Sanatı ve Bizans
-Suriye ve Filistin'deki öncülü olan Bizans mimarisi bağlamında düşünüldüğünde- Emevi sarayı, șu dört özelliğin kendine has bileşimiyle mümkün kılınan özgün bir yaratım olarak görünüyor. Birkaç yüzyıl önce oluşturulmuş oldukça gelişkin bir tarımsal altyapı; büyük toprak sahiplerinin dış göçü; aristokrat bir yönetici grubun varlığı; yeni fethedilen dünyadan alınan temalar, fikirler, zevkler ve davranıș biçimleri ile bunların eski Arap alışkanlıklarıyla kaynaşması.
Sayfa 48 - Albaraka Yayınları
Reklam
Mihrap
Tanrısal lütfun yolunu açan bir kapı görünümü gibi gizemli bir yananlam taşıdığını öne sürmek olanağını doğuruyor.
Sayfa 104 - Kanat Yayınları 3. Baskı Çeviri: Nuran YavuzKitabı okudu
Tanrı ona [İsa’ya] bilgiyi, hikmeti, Tevrat’ı, İncil’i öğretir, İsrailoğullarına peygamber olarak gönderir, o da onlara der ki: Ben, rabbinizden delille geldim size. Balçığı yoğurur, kuş şekline sokar, ona üflerim, Allah’ın izniyle kuş olur.
Sayfa 73 - Kanat Yayınları 3. Baskı Çeviri: Nuran YavuzKitabı okudu
İslâm Sanatı ve Bizans
Müslümanlar tarafından kullanılan şey Bizans sanatı değil Bizans sanatının temalarıydı. Bizanslıların karmaşık bir ikonografi ve biçimsel bir temsil üslubu geliştirdigi dinî ve emperyal sembolizm örneğinde, Müslümanlar bunun herhangi bir kısmını benimsemeyi, tam da çok gelişkin olmasından dolayı reddettiler.
Sayfa 73 - Albaraka Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
370 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İslam sanatının oluşumu esasında fethedilen dünyanın her bir yanından formların derlenmesi ve bu birikimin dağılımıdır. Formlarla bağlantılı anlamların bilinçli olarak ayıklanması ve sayıca az da olsa, yeni, özgün bazı formların derlenmesi; bu birikimin bir tezahürüdür. Formlarla bağlantılı anlamların bilinçli olarak ayıklanması ve, sayıca az da olsa, yeni, özgün bazı formların oluşturulması olarak değerlendirilebilir. Erken ortaçağ İslam sanatı, her ne kadar İslam’ın fethettiği o geniş dünyaya yayılmışsa da, her eyalette aynı anda ortaya çıktığı söylenemez. Kronoloji ve Coğrafya açısından ilk kez sekiz ve dokuzuncu yüzyıllarda ve Cezire’de oluşturulduğunu söylenebilir. Kitabın baştan sonra oluşturduğu zircir bağlantılar, önemli noktaları defaatle sentezleyerek okuyucuya yeni bir bakış açısı kazandırdığı için yazarına şükranlarımı sunuyorum...
İslam Sanatının Oluşumu
İslam Sanatının OluşumuOleg Grabar · Alfa Yayınevi · 201834 okunma
370 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı okurken şunu göreceksiniz örneğin İslam Sanatı için resim heykel yasağı yoktur! Bunun hep böyle olduğunu düşünmüş olabilirsiniz ancak durum bu değil! Bu kitabı size bir çok din hakkında da farkı görüşleri sunuyor ve o dinler ile İslam sanatı arasındaki farki ve benzerlikleri de gösteriyor tabi.. Yahudilikte resim tasvir yasağı varken islamda kesinlikle yoktur örneğin... Akademik bir örnek kitap olduğu için sadece ilgilenenlerin almasını okumasını tavsiye ederim.
İslam Sanatının Oluşumu
İslam Sanatının OluşumuOleg Grabar · Alfa Yayınevi · 201834 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere islam sanatınının ilk ortaya çıkış dönemi sanat ve mimarisini oryantalist bakış açısıyla ele alan yazar Oleg Grabar; İslam, sanat, üç hak dinin özellikle islamla karşılaştırarak, sanata bakış açısı başlığı altında kutsal kitaplardan ayetlerle özellikle dinin tasvire yaklaşımını örneklerle ele alıp anlatması öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Kitapta genel olarak islam toprakları erken dönem olduğu için sadece daha doğrusu ağırlıklı olarak; Arap coğrafyası, Kuzey Afrika ve İspanya gibi ilk dönem islamın yayıldığı bölgelerdeki mimari eserlere ağırlık verilmiştir. Aynı zamanda: tarihi, islamın sanata bakış açısı, Cami, Saray ve kent mimarisi, Süsleme ögesi olarak arabesk motifi, başlıkları altında incelemelerde bulunuyor. Grabar, özellikle Cezire bölge mimarisi üzerine çalıştığını belirtip, bu yöreye ağırlık vermiş. Kitap dönemsel olarak Selçuklu Türklerinin tarih sahnesine çıkması ile sona eriyor. Erken dönem islam mimarisi olması sûretiyle.. Kitabın eksi yönü ilk dönem elde edilen bilgilerle yazılmış olması. Artı yönü ise tasvir konusunu Tevrat, İncil ve Kur’an-ı Kerim’in bakış açısıyla ele alıp anlatması. Çeviriyi yapan Nuran Yavuz gayet açık bir dil kullanarak çeviri yapmış fakat sanat tarihi terimleri konusunda biraz sıkıntılı olduğunu gördüm. Erken dönem İslam sanatına ilgisi olanlar okuyabilirler.
İslam Sanatının Oluşumu
İslam Sanatının OluşumuOleg Grabar · Kanat Kitap Yayıncılık · 201034 okunma