Muzaffer Çetingüç

Havacılık ve Uzay Psikolojisi yazarı
Yazar
9.8/10
21 Kişi
54
Okunma
2
Beğeni
2.155
Görüntülenme

Hakkında

1950 yılında Bursa’da doğdu. İstanbul Ü. Tıp Fakültesinden 1973 yılında tıp doktoru olarak mezun oldu. 1975 yılında “hava tababeti temel kursunu” bitirerek uçuş doktoru unvanı aldı. 1977 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde başladığı uzmanlık eğitimini 1980 yılında tamamlayarak psikiyatri uzmanı oldu. 1980 yılında Eskişehir Hava Hastanesine tayin oldu. 1992 yılında erişkin psikiyatrisi dalında doçentliğe yükseldi. 1998 yılında Hava Kuvvetlerinden albay rütbesiyle emekli oldu. 2000 yılında kurulan Havacılık Tıbbı Derneği’nin Başkanlığını halen de yürütmektedir. Ülkemizde konusundaki tek dergi olarak 2006 yılında yayınlanmaya başlayan Havacılık Tıbbı Bülteni’nin editörüdür. 2010 yılında kurulan Sivil Havacılık Akademisi’nde 3 yıl koordinatörlük görevi üstlendi. 2011-2014 yıllarında Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Tıbbı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevinde bulundu. 2014 yılı Kasım ayında Üsküdar Üniversitesinde göreve başlayan Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç İngilizce bilmekte olup, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Unvan:
Yazar, Akademisyen, Psikatrist
Doğum:
Bursa, Türkiye, 1950

Okurlar

2 okur beğendi.
54 okur okudu.
8 okur okuyor.
61 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Psikanalitik bakışla askeri pilot; kokpit denilen dar bir kabinde, uçuş tulumu, kask, maske, paraşüt ve omuz bağları içinde, ana rahmindeki fetüse benzetilir. Psikanalitik teorilere inananlar için buradan çıkan anlam, askeri uçak kokpitindeki pilotun ana rahmine regrese olmaktan duyduğu mutluluktur. Uzaya giden astronot, bilim adamı ve uzay turistlerinde, anne dünyadan ayrılma (separasyon) anksiyetesi olabileceği; aynı hissin daha fazlasının uzay aracına bir kablo ile bağlı olarak uzay yürüyüşü yapan (Extra - Vehicular - Activity - EVA) astronotlarda da (plasentasına göbek kordonuyla bağlı iken sonsuz boşlukta kaybolma kaygısı) gelişebileceği ileri sürülmüştür."
Sayfa 56 - Nobel Yayıncılık, 2016, PDF
“Etkin uçuş yapmayı belirleyen unsur cinsiyet değil, uçuşun gerektirdiği beceri ve performansı gösterebilmektir.”
Reklam
Pilotların da yükseklik korkusu olabilir...
“Hava Kuvvetlerinde görev yaptığımız 25 yıllık süreçte, yerden 10-30 bin ft. irtifalarda hiç anksiyete duymadan uçuş yapan bazı deneyimli pilot arkadaşlarımızın, yükseklik korkusu yüzünden lojmanda 4. kat dairelerinin balkonuna bile çıkamadıklarını görmüşüzdür.”
Sayfa 127Kitabı okudu
Kültürümüzdeki ‘derin acıların dilsiz olduğu’ sözleri de bastırılmış psikolojik travmaları işaret eder.
Sayfa 216 - NobelKitabı yarım bıraktı
Keşke ölçülseydi :)
“Pilot adaylarında aranacak bir nitelik de humor’dur. Kişilik testlerinde ölçülmeyen bu mizaha yatkınlık unsuru, iyi pilotların örtülü özellikleri arasındadır.”
Sayfa 129Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
644 syf.
10/10 puan verdi
·
162 günde okudu
Kitabın son sözünü incelememin önsözü olarak kullanmak istiyorum. “...Uçuş doktoru ve psikiyatrist David R. Jones’un bir gözlemi bu kitap için de geçerli olabilir: ‘Havacılık psikiyatrisi yazılarının çoğu, doğal olarak uçuş doktoru psikiyatristler tarafından yazılmıştır; ama maalesef bunların okuyucuları da çoğunlukla diğer psikologlar, psikiyatristler ve uçuş doktorlarıdır...’ “ Konunun asıl muhattaplarından biri, bir pilot olarak, bu kitaba tesadüfen denk geldiğim ve okuduğum için şanslıyım. Türkiye’de havacılık alanında yapılmış çok sayıda çalışma olmadığı için de güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Muzaffer hocamın yer yer kullandığı mizahi diliyle de okuması epey keyifliydi benim için. Havacılıkta güvenliğin temeli olan, ileride benim de çalışmayı düşündüğüm CRM (Crew Resource Management) konusu ise özellikle ilgimi çekti. Yalnızca psikiyatrist ve pilotların değil; uçakla seyahat eden herkesin bu kitaptan havacılığa ve insan psikolojisine dair öğreneceği çok şey olduğu kanaatindeyim.
Havacılık ve Uzay Psikolojisi
Havacılık ve Uzay PsikolojisiMuzaffer Çetingüç · Nobel Akademik Yayıncılık · 201654 okunma