İsmail Hakkı Bursevi

Çıktım Erik Dalına yazarı
Yazar
Çevirmen
9.3/10
159 Kişi
914
Okunma
165
Beğeni
9,4bin
Görüntülenme

Hakkında

İsmail Hakkı Bursevî, 14 Eylül 1652 tarihinde, Rumeli Vilayet-i Celilesinin Kayılar kazası Aydos karyesinde dünyaya geldi. Yedi yaşında annesini yitirerek öksüz kalan İsmail Hakkı'nın babası Mustafa Efendi İstanbul Aksaray'da sakin iken büyük yangında evi yanıp kül olunca Aydos'a yerleşmiştir. Bursa'da vefat etmiştir. Kabri Bursa'da Tuz Pazarı civarındaki dergahında olup ziyarete açıktır. Alim, mutasavvıf, şair, hafız, bestekâr ve hattat olup tefsirci ve Mevlana'nın Mesnevi'sinin en büyük şarihidir. İsmail Hakkı Bursevî, İstanbul'a taşındıktan sonra tasavvuf alanında eğitim almış ve birçok İslam bilgini yetiştirmiştir. Osmanlı alim, müfessir ve şeyhleri içinde eserlerinin çokluğuyla tanınan İsmail Hakkı Bursevî, Kutub Osman Efendi'den de ders almış,[1] 1685'te Osman Fazlı Efendi'nin tayin etmesiyle Bursa'ya giderek Halvetiye tekkesine şeyh oldu. Halvetî tarikatına mensup olduğundan dolayı, aynı zamanda 'Hâlvetî' lakabıyla da tanınır. Bursa'da verdiği tefsir dersleriyle büyük şöhret kazandı. Hayatının yirmi üç yılını adadığı Ruhu'l Beyan isimli dört ciltlik tefsirinin de büyük bir kısmını burada yazdı. Yazdığı eserlerinin sayısı 136 kadardır. İslâmî ilimlerde derin bilgiye sahip bulunması ve çok sayıda eser vermiş olmasına rağmen tasavvuf sahasında şöhret bulmuş Halvetiye tarikatı şeyhlerinden olan Bursevî, Ruhu'l-Beyan adlı ünlü Arapça Kur'an tefsirinin yazarıdır. Tefsirin Arapça orijinalinden Türkçeye aktarılması ile basımı Erkam Yayınları tarafından yapılmaktadır.
Unvan:
Osmanlı Alim, Müfessir
Doğum:
Osmanlı İmparatorluğu, 14 Eylül 1652
Ölüm:
Bursa, Türkiye, 1725

Okurlar

165 okur beğendi.
914 okur okudu.
170 okur okuyor.
933 okur okuyacak.
35 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Allah, Yûsuf’u mülkün doruğuna çıkarmak için evvelâ kuyuya düşürdü.”
Sayfa 343Kitabı okudu
Reklam
Her canlı ölümü tadacaktır.
Sayfa 33 - Ali İmran suresi 3/185Kitabı okudu
Nefsin ıslahı beş vakit namazla olur. Çünkü beş vakit namaz,nefsin ıslahı için farz kılınmıştır. Nefs terbiyesi Rabb huzurunda el bağlamakla olur. Zira nefsin ıslahı; huşu,tevazu ve mahvviyetle olur.
...VAKİT İRFAN VAKTİ...
1K DA 4.. ŞEBİ ARÛS(MEVLANA HAZRETLERİNİ ANMA) ETKİNLİĞİ; TARİH :17 Kasım 17 Aralık. Ölümü düğün gecesi (Şeb-i Arûs) olarak anlayan insana tesir edecek hangi güç vardır? O güçlü, yenilmez insan, Mevlâna'dır. Ölüme ve hayata,
Reklam
Selamün aleyküm insan kişileri, Aranızdan bir kişiye aşağıda yer alan seçmiş olduğu bir eseri hediye etmek istiyorum. Eseri yorumlarda belirtmeniz yeterlidir, hayırlısı olsun herkes için. Açıklanma Tarihi: Pazar Eserler:
İmanın Şubeleri
İmanın Şubeleri
Ahir Zaman Hadisleri
Ahir Zaman Hadisleri
Şeyh Ebülvefa ve Hızır Bey
Şeyh Ebülvefa ve Hızır Bey
Müsned-i Ebu Bekir Es-Sıddık
Müsned-i Ebu Bekir Es-Sıddık
Kalplerin Cilası
Kalplerin Cilası
Ölüm Daha Güzeldi
Ölüm Daha Güzeldi
Devr-i Risâlette İtikâdî Meseleler
Devr-i Risâlette İtikâdî Meseleler
Şahdamar - Körfez - Sesler -Şiirler II
Şahdamar - Körfez - Sesler -Şiirler II
Rind ile Zahid
Rind ile Zahid
Okumak Nedir?
Okumak Nedir?
Minnet Eylemem
Minnet Eylemem
3. Geleneksel Şeb-i Arus Etkinliği ( 17 Kasım-17 Aralık)
Hz. Mevlâna'yı Şems ile aynileştiren nasıl bir aşktı, ruhlarının birleşmesi nasıl bir bütünleşmeydi ki, asırlar geçtiği hâlde hâlâ gıptayla söylenmekte... Nasıl bir özdeşleşmeydi ki, "bir" olarak anılmakta... Nasıl bir coşkuydu ki, iki coşkun denizin kavuşması olarak görülmekte... Nasıl bir kutluluktu ki, O'nun kudreti karşısında

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
486 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap, kelimenin gerçek anlamıyla bir "hazine". Kısaca hikayesini özet geçelim. "Ferâhu'r-Rûh" isimli bu eser, 1449 yılında yazılmış "Muhammediye" isimli manzum esere İsmâil Hakkı Bursevî tarafından yapılan şerhtir. Muhammediye isimli eser, Yazıcıoğlu Mehmet (ö.1451) tarafından yazılmış olup, nazım yani şiir şeklindedir. Âlemin ve dünyanın yaratılışı, peygamberler, kıyamet, mahşer, cennet, cehennem gibi çok geniş konularda edebî bir dille, kısa ifadelerde derin manalar içeren eşsiz bir güzellikte kaleme alınmış. İşte "Ferâhu'r-Rûh", bu esere İsmâil Hakkı Bursevî (ö.1725) tarafından yapılan muhteşem bir şerhtir. Orjinal dili osmanlıca. El yazması orjinal metin, iki cilt. Günümüz türkçesine Mustafa Utku tarafından çevrilmiş hali ise 10 cilt. Siteye şimdilik ilk cildini eklettim, eğer günün birinde bu siteden sıkılıp çekip gitmezsem, zamanla diğer ciltlerini de ekletmeyi düşünüyorum. Kötü haber, baskısı artık yok. Edinmek isteyenlerin ikinci el kitap sitelerini veya sahafları araştırıp, eğer şans eseri bulabilirse iyi bir meblağı gözden çıkarmaları gerekecektir.
Ferahu'r-Rûh - Muhammediye Şerhi 1
Ferahu'r-Rûh - Muhammediye Şerhi 1İsmail Hakkı Bursevi · Uludağ Yayınları · 20005 okunma
436 syf.
·
Puan vermedi
Yazıcızâde Mehmed'in yazdığı, İslami camiada özellikle Rumelide yüzyıllarca sevilerek okunmuş Muhammediye adını verdiği eseri, İsmâil Hakkı Bursevî tarafından şerh edilmiş. İsmail Hakkı Bursevi bazen ayetler, hadisler, alim evliya sözleri, Peygamber sav öncesi döneme ait rivayetler,bazen kendi devrine ait bilgilerle şiirden anladığını açıklamış. Okuyucu on cilt boyunca daldan dala,dağdan dağa uçuyor kuş misali. -İlim öğreneceğiniz kişiler ve eserler hususunda itikad ve amelimizin saadeti açısından seçici olmaya mecburuz.Binaenaleyh işte bunun için bu zevatın güvenilir olduklarını araştırmak zorundayız.Araştırırken de iki adil şahidin şehadetiyle yani Kur'an ve Sünnete uygunluğu halinde buna kail olabiliriz. - Şeyhimizin iliminin hepsi keşif ve tarife dayalı olup şüphe ve tahriften arınmıştır. Kitaptan yapılmış bu iki alıntıya binaen keşif ve tarifin şüphe ve tahriften arındırılmış olmasının Kur'an ve Sünnete uygunluğunun ispatı da okuyucuya bırakılmış.
Ferahu'r-Rûh - Muhammediye Şerhi 6
Ferahu'r-Rûh - Muhammediye Şerhi 6İsmail Hakkı Bursevi · Uludağ Yayınları · 20001 okunma
Reklam
320 syf.
10/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Seyr-ü Sülûk Üzerine Yorum
Seyr-ü Süluk konusu hep dikkatimi çekmiştir, kendimi merak ettiğim için. Hele bunu İsmail Hakkı Bursevi hzretleri ele almışken çok heyecanlıydım. Yakındığım tek nokta, dilinin günümüze aktarılamamış olması; anlamadan okumak zorunda kalmak. Celaleyn tefsirine sahibim hamd olsun, bu eserle şair olduğunu da gördüm mübareğin. Üzgünüm zira hazırlayan kişi olarak üslubuna mütercim olamamışsınız. Herhalükarda Allah razı olsun.
Seyr-i Süluk - Üç Tuhfe
Seyr-i Süluk - Üç Tuhfeİsmail Hakkı Bursevi · İnsan Yayınları · 20169 okunma