İsmail Gezgin

Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır? yazarı
Yazar
8.5/10
166 Kişi
643
Okunma
71
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme

Hakkında

1988 yılında Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünü bitirdikten sonra aynı okulda Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini de tamamladı. 1995 yılından bu yana Ege Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Turist Rehberliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İsmail Gezgin, Anadolu'nun birçok yerinde arkeolojik kazılara katılmasının yanı sıra İzmir ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında da bulunmuştur. İsmail Gezgin, Psikeart, Memlekent, Artist ve Gastro dergilerinde sanat, arkeoloji, tarih ve yemeğin kültür tarihi konulu yazılar yazmakta ve Çeşme'de yaşamaktadır.
Tam adı:
Prof. Dr. İsmail Gezgin
Unvan:
Türk Akademisyen, Arkeolog ve Yazar

Okurlar

71 okur beğendi.
643 okur okudu.
44 okur okuyor.
730 okur okuyacak.
13 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Önümüz kor ateş, ardımız ejderha kuyruklu zebani.
Sayfa 10 - Redingot Kitap
Ölümlü olan insan, ölümsüz bir dünyaya doğabilmek için ölüme katlanıyordu. Modası geçmeyen bu düşünce biçimi, etkisini giderek artırmış ve semavi dinlerde doruk noktasına ulaşmıştır.
Reklam
Mitler her ne kadar bazen bir karakterin yaşamını konu alsa da toplumsal bilinçdışının bilince yansımasıdır. Bu nedenle aktarılan mitik öykü bireyin değil toplumsalın öyküsüdür ve onun taleplerini dile getirir.
Carpe diem!
İnsani dilde hayvan olanın ânı yaşamasına karşın, bilmenin tüm olanaklarıyla donanmış insan ânı, şimdiki zamanı yaşayamaz. O geçmişle gelecek arasındaki bir sürece sıkışmış tarihsel bir varlıktır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Birlikte yaşam... dilin ve simgeselliğin varlık alanıdır.
"Mitler toplumların bilinçdışının dışa yansıması, bilince gelmesi olarak tanımlanır... İnsanın kurguladığı öteki dünya inancı ilk mitin içeriğini oluşturur. Bu keşif, bilinç ve bilinçdışı kavramlarının çok önceden oluştuğunu gösterir. Bu dünyanın geçici olması, insanın ölümden sonra yeniden, başka bir dünyaya doğacağı inancı belirleyebildiğim ilk mittir. Birlikte yaşam, toplumsal bilincin ve bilinçdışının oluşması için yeterlidir, çünkü dilin ve simgeselliğin varlık alanıdır. Biliyoruz ki modern insanın atası, kendisini kimliklendirebilmek için gayet iyi bir dil yeteneğine sahipti. Dil yeteneği, zihinsel kavrayışın derinliğine, gerçekliğin ve yaşanılanın başka boyutlarına işaret eder. Mağaraların duvarlarını renklendirmesinin sebebi budur... " -İsmail Gezgin, Sanatın Mitolojisi, Redingot Yayınları, syf: 39
birtakım normalleşme çabaları
önceden her ay okuduğum kitapları böyle bir liste halinde topluyordum, bir süredir yapmamışım. 6 şubattan önce 2 kitap okumuşum, onları da saymıyorum, mart ayında okuduklarım olsun bunlar: 1)
Kültürün Evrimi
Kültürün Evrimi
2)
Eleusis
Eleusis
3)
Choosing Theo
Choosing Theo
4)
Çoğunluğun Zorbalığı
Çoğunluğun Zorbalığı
5)
Şeytan Tozu
Şeytan Tozu
6)
Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam
Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam
7)
Davranışlarımızın Kökeni
Davranışlarımızın Kökeni
8)
Orestes
Orestes
9)
Herakles
Herakles
10)
Masalların Şifresi
Masalların Şifresi
11)
Iokaste
Iokaste
12)
Stone Blind
Stone Blind
Reklam
Homo saphiens'in durumu bitmek bilmez bir mana arayışıdır.
İsmail Gezgin
İsmail Gezgin

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
214 syf.
9/10 puan verdi
İnsanlar, kuşaklar boyu sembolik dille birbirlerine masallar aktarır, bunların alt anlamlarının farkında olmadan. Kitapta bahsedildiği, kızına kırmızı başlıklı kız masalını anlatan annenin, regl olmaya başlayan genç kızın toplumsal rolü ve sorumluluklarını alt metinle farkında olmadan ona aktarması gibi. Yazar, kitapta prehistorik dönemdeki insanın doğayla ve birbirleriyle giriştikleri sosyal ve kültürel organizasyonlarla pagan inancından semavi dinlerin ortaya çıkmasına kadar olan dönüşümünü metaforlarla açıklıyor. Bunu o kadar sade ve akıcı bir dille yapıyor ki kitaba sıkıcı demek neredeyse imkansız. Yazar kitapta sıklıkla, yerleşik hayata geçen insanın toplumsal düzeni sağlamak için kadın cinselliğini kontrol altına almak istemesiyle yaşanılanların mitolojik öğeler ve dini öykülerle olan bağlantısını kuruyor. Sanatın bireysel kaygılarla değil, sürekli dönüşen insanın ortak bilinçaltındaki soyut kavramların (kaygıların, ölüm korkusunun) somut hale getirilmesiyle ortaya çıktığını vurguluyor. Dünya üzerinde birbirlerine uzak olan ülkelerde ortaya çıkan mitosların birbirleriyle olan ortak yanlarını da insanın ortak bilinçdışıyla açıklıyor. Kitap, mitolojiye ve sanata ilgisi olanların, mitlerin çıkış noktalarının nedenleri ve sonuçlarını derli toplu ve sade anlatımı için mutlaka okunmalı.
Sanatın Mitolojisi
Sanatın Mitolojisiİsmail Gezgin · Sel · 2008176 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Mit'oloji
Mitoloji nedir? Mit; kuşaktan kuşağa yayılan, toplumun düş gücü etkisiyle zamanla biçim değiştiren, tanrılar, tanrıçalar, evrenin doğuşu vb.yle ilgili, imgesel, alegorik bir anlatımı olan halk öyküsü. (... Kaynakça) Mitolojinin tam olarak ne olduğunu ve onunla bağlantılı olan arkeoloji, tarih, antropoloji gibi bilim dallarını çok iyi görseller ve belgeler halinde anlatıyor. Bu konuda merakı olan insanların kessinlikle okuması gereken bir kitap. Profesörümüzün Tafsiyesi üzerine almıştım ön yargılı davranıp uzun bir süre okumayarak büyük hata yapmışım çünkü çok kısa ve akıcı nasıl bittiğini anlamadım. Çok olağan üstü olaylar var, gerçekten böyle miydi? Diye bir sorguluyorsun... Yada araştırma gereği duyuyorsunuz. Kelimeleri seçerek ve aydınlatarak açıklamışlar. Kitaptan uzaklaştığım bir dönemde okumama rağmen beni yeniden kitaplara bağladı. Detaylara girmeden kısaca anlatmak istedim daha fazla yazacak olursam özetini geçireceğim diye korkuyorum, zaten çok ince bir kitap. Merak edip okuyan herkese şimdiden başarılar dilerim.
Gençlerle Baş Başa: Mitoloji
Gençlerle Baş Başa: Mitolojiİsmail Gezgin · Yordam Kitap · 202257 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
32 saatte okudu
İnsanı doğadan koparan, sadece homo sapiensle iletişim kurmasını sağlayan ve doğanın dilini tamamen unutturan kurgusal dillerin inşasını ve etkilerini anlatıyor. İnsanlık zalim olmaya ve ötekileştirmeye kurgusal dili geliştirmekle başlamıştır. Bu en çok da kadınların ötekileştirmesine sebep olmuştur. Bütün mitler, masallar ve hikayeler dışarıdan bakınca çok masum görülebilir ama şu anki vahşi kapitalist düzenin başrol oyuncuları olmuşlardır. İçerikleri ve üstlendikleri misyonları insanı, homo deus yapmaktır. Fakat iç içe yaşadığı doğanın kanunlarına karşı gelmesini, bazılarını ötekileştirmeyi ve bazılarına iltimas sağlanmasını öğütlemektedir. Dil, homo sapiensin ürettiği en etkili kitle imha silahı haline gelmiştir. Dil ile insanlar bir arada yaşayıp kendinden olmayanı öldürmeye, yok saymaya başlamıştır. Dil ile beraber ırklar ve ırkçılık çıkmıştır. Kısacası şu an ki yaşam tarzımızın mimarı kendisi… Kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır?
Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır?İsmail Gezgin · Redingot Kitap · 2020255 okunma