Harun Tepe

İnsan Hakları Felsefesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.2/10
8 Kişi
70
Okunma
19
Beğeni
1.918
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Harun Tepe, 1956 yılında Balıkesir'de doğdu. 1973'te Balıkesir Muharrem Hasbi Koray Lisesi'nden, 1978'de Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. 1978-1981 arası Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü'nde çalıştı ve Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Nüfus Dinamiği programında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1981 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde ikinci yüksek lisans eğitimine ve asistan olarak çalışmaya başladı. 1985 yılında felsefede yüksek lisans derecesini aldı. 1988-1990 yılları arasında DAAD burslusu olarak Almanya'nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberd Üniversitesi'nde doktora teziyle igili çalışmalar yaptı. 1990 yılında da Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'nin danışmanlığında yazdığı "Ontolojik Yaklaşım Açısından R. Carnap ve N. Hartmann'da Bilgi ve Doğruluk Sorunu" başlıklı doktora çalışmasını tamamlayarak felsefede doktora derecesini aldı. 1991 yılında Almanya'nın Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde "Doğruluk Kuramları" üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında felsefede doçentlik derecesini aldı. 17.4.2002'de profesör olarak atandı. 1991 yılından bu yana Türkiye Felsefe Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Kurum saymanı. Halen Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde çalışmakta ve etik, bilgi felsefesi, insan felsefesi, 18. yüzyılda felsefe, 20. yüzyılda felsefe, insan haklarının antropolojik temelleri, insan haklarının bilgisel temelleri, fenomenoloji gibi dersler vermekte, günümüzde etik, meslek etikleri, etiğin bilgikuramsal temelleri ve insan hakları konularında araştırmalarını sürdürmektedir.
Unvan:
Prof. Dr. (Felsefe); Yazar
Doğum:
Balıkesir, Türkiye, 1956

Okurlar

19 okur beğendi.
70 okur okudu.
2 okur okuyor.
34 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şiddet kullanılarak ve işgalle sonuçlanan başka ülkelerin topraklarına yapılan saldırıların bile adalet adına yapıldığının söylendiği, "adil savaş"tan söz edildiği günümüzde, hala adalet peşinde koşulması, felsefenin en eski başarısızlığı olarak görülmekte.
"Kim erdemli ve adil ise mutludur. Adil olmadan mutlu olunamaz." ( Platon , Gorgias)
Toplumda aynı konuda birbirinin karşıtı görüşlere sahip grupların oluşmuş olması söz konusuysa demokrasi, yalnızca çoğunluğun savunduğu görüşün hayata geçmesinden mi ibaret olmalıdır? Böyle bir soruya 'evet' yanıtı verdiğimizde, demokrasiyi çoğunluğun diktatörlüğü biçiminde formüle etmiş oluruz.
Sayfa 67
Felsefenin amacı düşüncelerin mantıksal açıklığıdır .
Dil ile gerçeklik arasındaki bağlantının kurulma noktası üzerine hiçbir şey söylenemez. Bir önermenin mantıksal biçimi , önermenin anlamlı olmasını olanaklı kılan bir yapıyı serimler, ama bu yapının ne olduğu , dil içinde dile getirilemez . Bunun ne olduğu gösterilebilir , ama söylenemez.
Reklam
Max Scheler'de İnsan
filozofların insan görüşlerinde ağırlıklı olarak ele alınan insan, akıl, tin sahibi olan, istemesini -arzularını- susturabilen, değer yargılarını aşabilen, özgür olabilen, içinde bulunduğu duruma hayır diyebilen insandır.
Harun Tepe
Harun Tepe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok