Alexis de Tocqueville

Demokratik Zorbalık yazarı
Yazar
7.7/10
606 Kişi
2.530
Okunma
106
Beğeni
7,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (okunuşu aleksi dö tokvil), (29 Temmuz 1805 - 16 Nisan 1859) Fransız siyasi düşünür ve tarihçi. Türkiye'de Amerika'da Demokrasi Üzerine (1835, 1840) ve Eski Rejim ve Devrim başlıklı eserleriyle tanınmaktadır. İki eserinde de, gelişen hayat standartları ve toplumsal koşulları ve Batı toplumlarının pazar ve devletle kurduğu ilişkileri analiz etmiştir. Amerika'da Demokrasi Tocqueville'in ABD'ye yaptığı seyahatlerin ardından yazılmıştır ve sosyoloji ve siyaset bilimi alanlarında yazılmış erken dönem kitaplardan biri olarak kabul edilmektedir. Tocqueville, Fransız siyasetinde de ilk olarak Temmuz Monarşisi (1830-1848) ve daha sonra 1848 devrimlerini izleyen İkinci Cumhuriyet (1849-1851) döneminde olmak üzere aktif bir isimdi. III. Napolyon'un darbesinin ardından siyasi hayattan çekildi ve Eski Rejim ve Devrim üzerinde çalışmaya başladı. Fransız Devrimi'nin öneminin, XIV. Louis döneminde başlayan Fransız devletini modernleştirme ve merkezileştirme sürecine devam etmesinde olduğunu ileri sürmektedir. Devrimin başarısızlığa uğraması soyut Aydınlanma ideallerine bağlı vekillerin tecrübesizliğinden ileri gelmektedir. Tocqueville meclis hükümetini savunan klasik bir liberaldi fakat demokrasinin aşırılıklarından da şüphe duyuyordu.
Tam adı:
Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville
Unvan:
Fransız Siyasi Düşünür ve Tarihçi
Doğum:
Paris, Fransa, 29 Temmuz 1805
Ölüm:
Cannes, Fransa, 16 Nisan 1859

Okurlar

106 okur beğendi.
2.530 okur okudu.
59 okur okuyor.
1.344 okur okuyacak.
42 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir Tanıdık Senaryo
Eski monarşi döneminde Fransızların, kralın hiçbir zaman yanılmayacağı konusundaki fikirleri sabitti, olur da kötü bir şey yaparsa hatanın danışmanlarında olduğunu düşünüyorlardı.
İnsanlar neden isyan etmiyor’un cevabı
Toplum sakindir; kesinlikle kuvvetinin ve esenliğin bilincinde olduğu için değil, tersine kendisini zayıf ve hastalıklı sandığı için; bir çaba gösterirse ölmekten korkar: herkes sıkıntıyı hisseder fakat hiçbirinin daha iyisinin peşine düşmek için gerekli cesareti ve enerjisi yoktur; arzuları, pişmanlıkları, kederleri ve sevinçleri, ihtiyarların acizlikten başka bir şeyle sonuçlanmayan tutkuları gibidir, görünür veya kalıcı bir şey üretemez.
Sayfa 22 - Can, 7.Basım Mayıs 2022, çev: İnci Malak UysalKitabı okudu
Reklam
Reklam