Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

François Georgeon

Sultan Abdülhamid yazarı
Yazar
Derleyen
8.4/10
60 Kişi
250
Okunma
22
Beğeni
3.677
Görüntülenme

Hakkında

1942'de doğdu. École des langues Orientales'i bitirdi. Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) bünyesindeki "Türk ve Osmanlı Araştırmaları Bölümü'nün yöneticisidir. Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye tarihi üzerine çalışmaları olan Georgeon'un Türkçede yayımlanmış başlıca eserleri şunlardır: Aux origines du nationalisme turc, Yusuf Akçura (1876-1935), Paris. 1980 [Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri: Yusuf Akçura (1876-1935), çev. Alev Er, Tarih Vakfı Yurt Yayınlan, 1998]; Modernleşme Sürecinde Osmanlı Kentleri (Paul Du-mont'la birlikte), çev. Ali Berktay, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1999; Doğu'da Kahve ve Kahvehaneler, (yay. haz.), çev. Meltem Atik-Esra Özdoğan, YKY, 1999; Osmanlı İmparatorluğu'nda Yaşamak (Paul Dumont'la birlikte), çev. Maide Selen, İletişim Yay., 2000; Doğu'da Mizah, (yay. haz.), çev. Ali Berktay, YKY, 2001; Osmanlı-Türk Modernleşmesi (1900-1930) Seçilmiş Makaleler, çev. Ali Berktay, YKY,
Tam adı:
Gregoire François Georgeon
Unvan:
Fransız tarihçi
Doğum:
1942

Okurlar

22 okur beğendi.
250 okur okudu.
12 okur okuyor.
324 okur okuyacak.
14 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çay, Kuzey Avrupa’da insanın içini ısıtan bir içecek olarak değerlendirilirken, Akdeniz ülkelerinde ve Doğu’da kahve, beyin ve sinirler için, huzur için yararlı görülür.
Reklam
Batı’da, özellikle romantizm dalgası sürerken, sömürgeciliğin ilk dönemlerinde Doğu egzotizminin büyüsüne kapılan birçok gezgin yazarın çok yaygınlaştırdığı bir imge varsa, bu da “Doğu kahvehanesi” imgesidir.
II. Selim
Kanuni Sultan Süleyman itidaliyle öne çıkarken oğlu ve selefi II. Selim (1566-1574) kendisine ''Sarhoş Selim'' ya da ''Mest Sultan'' lakabını kazandıran ölçüsüz şarap düşkünlüğüyle ünlüdür. Şehzadeliği sırasında Kütahya'daki sarayında Portekizli bir Yahudi'nin tedarik ettiği Kıbrıs, Girit ve diğer ülkelerin şaraplarını içmesi babasını büyük bir umutsuzluğa düşürmüştü. Minyatürlerde elinde bir şarap kadehiyle ve yanakları kızarmış oalrak tasvir edilir. Rivayete göre Kıbrıs'ın fethine de adanın şaraplarının şöhreti nedeniyle atılmıştır..
Sayfa 77 - İletişimKitabı okudu
İçki Yasağı Dönemleri
15. yüzyılın ortalarından 18. yüzyılın sonuna kadar geçen iki buçuk asır içinde imparatorlukta pek çok içki yasağı dönemi başladı. Bunlardan ilki Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatının son yıllarına rastlar. 1555'te gücünün zirvesindeki sultan imparatorlukta alkollü içecek üretiminin ve satışının yasaklanmasını ve bütün meyhanelerin kapatılmasını duyurdu. Savurgan bir sultan olan oğlu II.Selim döneminde alkol, haklarını geri kazandı. Selim'in yerine geçen III.Murad (1574-1595) Nisan 1575'te yeni yasak tedbirleri ilan etti. Dindarlığıyla ünlü bir sultan olan I.Ahmed (1603-1617) - meşhur Sultanahmed Camii'ni inşa ettiren padişah odur- hazineyi büyük gelir kapılarına uğratmayı göze alarak işi emanet-i hamr denen şarap gümrüğü binasını yıktırmaya kadar vardırdı.
İletişimKitabı okudu
"Sağlığı pek iyi olmayan Tir-i Müjgân, Abdülhamid on yaşında iken veremden ölür. (...) Annesi ölünce, babası küçük Abdülhamid'i hasekilerinden Perestû Kadın'a emanet eder; kendi çocuğu olmayan kadın Abdülhamid'i oğlu gibi yetiştirir."
Sayfa 31 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Sultan 2. Abdülhamid Han -10 şubat 1918-
Saygı ve Rahmetle "Osmanlı İmparatorluğu'nu büyük bir modern devlet ve büyük bir islâm gücü haline getirme düşünde başarısızlığa uğrayacaktı. Kabul etmek gerekir ki, önüne koyduğu bu hedef tek bir insanın sınırlarını çok aşıyordu."
François Georgeon
François Georgeon
Ulu Hakan
Ulu Hakan
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
Reklam
Şaşkınlara Kılavuz - 2
"Neyi-niye okumalı" sorunsalına kendi çapımda katkı sunmak adına kılavuzun ikincisi de hazır. İlki şuradaydı: #34963191 Yapı Kredi Yayınları'nın tarih üzerine bastığı ve bana kalırsa modern dünyayla birlikte modern öncesi dünyanın devletler yapılanmasını en azından imparatorluklar ve özelde Britanya

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
648 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Sultan Abdülhamid
Sultan II.Abdülhamid gerek saltanatı müddetince, gerek tahttan hal' edildikten sonra ve gerekse günümüzde gündemden düşmeyen tarihi bir şahsiyet. 33 yıl iktidarda kalmış olan II.Abdülhamid'i daha iyi anlamak, öğrenmek ve türlü spekülasyonlardan uzak durmak için yıllar öncesinde başladığım dönemi üzerinde yaptığım okumalarda 49.kitabı da bitirmiş bulunuyorum. Kitap için en iyi II.Abdülhamid biyografilerinden biri diyebilirim kendimce. Kimi olayları ayrıntılı kimi olayları ise kısa fakat okuyucuya doyurucu bir şekilde vermiş yazar. Olabildiğince tarafsız yaklaşmış. Tek bir olumsuz tarafı ise -aslında gerçek olmayan- II.Abdülhamid'in hatıra defterinden yararlanmış olması. Aslında çoğu büyük tarihçi bu hataya düştü zamanında. Ama gene de II.Abdülhamid üzerindeki okumalarda gözardı edilemeyecek bir kitap.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012122 okunma
·
Puan vermedi
Osmanlı'nın belki de en çok tartışılan padişah hakkında yazılan son derece nesnel ve herhangi bir tercih yapmak zorunda hissetmeksizin eldeki verilere göre hakikati ortaya çıkarmaya gayret gösteren kıymetli bir eser. Böyle bir eserin hangi fikre sahip olursa olsun bir yabancı tarafından değil de, bizden biri tarafından yazılmasını arzu ederdim.
Sultan Abdülhamid
Sultan Abdülhamid
Sadece "Sultan" kelimesinin ilk harfinin yazım kurallarına riayet edilmeksizin "sultan" şeklinde yazılması tercümanın vermek istediği bir mesaj olsa gerek.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012122 okunma
Reklam
648 syf.
8/10 puan verdi
Kimilerine göre hilafetpenah emirü'l müminin zilullah fi'l-arz Abdülhamid Han Hazretleri olan kimilerine göreyse sadece grand assasin ve grand saigneur kızıl sultan müstebit Abdülhamid olan şahsiyeti François Georgeon günahıyla sevabıyla yazmış. Ermeni meseleleri hariç aşağı yukarı objektif bir kalem kullandığını söyleyebilirim. Bunun dışında kullandığı kaynakçada Sultan Abdülhamidin yazdığı bir hatırattan çok defa söz ediliyor ancak söylenene göre hatıratı Abdülhamid değil, başını Süleyman Nazif yazarak sonunu İsmet Bozdağ uyduruyor. O yüzden bazı bölümleri şüphe duyarak okumakta fayda var.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012122 okunma