mukavvadan adam

Çünkü ruh yöneten,beden yönetilendir;ruh bâkî, beden fânîdir. Buna göre bâkî olanın menfaatini gözetmek,onu geliştirmek ve iyileştirmek, hiç kuşku yok ki, tabiî olarak bozulani ve gecici olanı ıslah edip düzeltmekten daha faydalı ve önemlidir.Dolayısıyla ruhu iyileştirmek ve kendisine özgü hastalıklardan kurtarmak, bedenlerimizin yararlarını gözetmekten çok daha önemli bir görevimizdir. Çünkü bizi biz yapan bedenlerimiz değil, ruhumuzdur.Zira cismânîlik, bütün cisimlerin ortak özelliğidir; canlılar âlemindeki her varlığın canlılığı da nefsi sayesindedir. Ruhlarımız bizim kişiliği-mizdir; dolayısıyla kendi kişiliğimizin iyiliğini gözetmemiz, bize yaban-cı seylerin iyiliğini gözetmemizden daha lüzumludur. Bedenlerimiz,ruhlarımızın, fiillerini gerçekleştirmede kullandikları araçlarıdır. Bu yüzden kendi kişiliklerimizi iyileştirmemiz, araçlarımızı iyileştirmemizden cok daha önemlidir.
Sayfa 61 - Türkiye Diyanet Vakfı
Reklam
Çünkü ruh yöneten beden yönetilendir; ruh baki , beden fanidir.
Sayfa 61 - Türkiye Diyanet Vakfı
Duyusal bakımdan sevilen ve sevilmeyen şeyler tabiatın ayrılmaz bir unsuru olmayıp alışkanlıklara , çokça uygulamaya bağlıdır.
Sayfa 59 - Türkiye Diyanet Vakfı

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Oysa düşünmek her zaman acı veren ağır bir iştir.
Sayfa 186
En işe yaramaz ama hayatta olan bir baba en ünlü ama ölmüş bir babadan bin kere daha iyidir.
Sayfa 32 - Ötüken
Reklam
Tabiatta bulunmayanı isteyen insan, mevcut olmayanı istiyor demektir. Mevcut olmayanı isteyen ise isteğinden mahrum kalır.
Sayfa 53 - Türkiye Diyanet Vakfı
Şu halde istediğimiz ve sevdiğimiz şeyleri bizim için elverişli kılınmış olanlardan seçmek suretiyle elimizden geldiğince mutlu olmaya çalışmalı, mutsuz olmaktan kesinlikle kaçınmalıyız. Elimizden gidene üzülmemeli, duyusal varlıklardan olup sürekliliği olmayan şeyleri istememeliyiz.
Sayfa 53 - Türkiye Diyanet Vakfı
Sonlu şeyleri arzulayan kazancının ve sevdiğinin bu şeylerden olmasını isteyen kişi mutsuz isteği eksiksiz gerçekleşen kişi de mutlu olur.
Sayfa 53 - Türkiye Diyanet Vakfı
Bu türlü bir şey ( hissi faydaları, duyu hazlarına ve duyu isteklerine konu olan nesnelere...) yakınlığına alışıldıktan sonra yabancılaşır, itaatına güvenilmişken baş kaldırır, kavuşulduktan sonra sırt çevirir.
Sayfa 53 - Türkiye Diyanet Vakfı
Zira aklın yöneldiği şeyler birbirine bağlı devamlı hareketsiz ve yok olmayan, dolayısıyla sürekli idrak olunabilen şeylerdir. Hissî faydaları, duyu hazların ve duyu isteklerine konu olan nesneler ise herkes için geçici şeylerdir. Elden ele dolaşan, korunması mümkün olmayan bozulması yok olması ve değişmesi kaçınılmaz olan şeylerdir.
Sayfa 51 - Türkiye Diyanet Vakfı
Reklam
Kuşkusuz bir insanın bütün isteklerini elde etmesi ve sevdiği bütün şeyleri kaybetmeden elinde tutması mümkün değildir. Çünkü içinde bulunduğumuz değişme ve bozulma aleminde değişmezlik ve süreklilik diye bir şey yoktur. Değişmezlik ve süreklilik yalnızca ve zorunlu olarak bizim için müşahadesi mümkün olan akıl aleminde geçerlidir.
Sayfa 51 - Türkiye Diyanet Vakfı
sevdiklerimizi kaybetmemek ve isteklerimizden mahrum kalmamak istiyorsak akil alemini gözetmeli; Seveceğimiz ve isteyeceğimiz şeyleri o alemden seçmeliyiz. Eger böyle yaparsak bir kimsenin elimizdekileri gaspetmesinden onlara bizim aleyhimizde olarak herhengi bir elin malik olmasından ve sevdigimiz şeyleri kaybetmekten kurtulmuş oluruz.
Sayfa 51 - Türkiye Diyanet Vakfı
. Tabiatta bulunmayani isteyen insan, mevcut olmayanı istiyor demektir. Mevcut olmayanı isteyen ise istediğinden mahrum kalır; nihayet, istediğinden mahrumkalan da mutsuz olur. Sonlu şeyleri arzulayan, kazancının ve sevdiği-nin bu şeylerden olmasını isteyen kişi mutsuz, isteği eksiksiz gerçekleşen kişi de mutlu olur.
Sayfa 52 - Türkiye Diyanet Vakfı
Kuşkusuz sebepleri bilinmeyen acıların şifası da bulunmaz.
Sayfa 49 - Türkiye Diyanet Vakfı
“İnsanoğlu topraktan yaratıldı. Suyun fazlası kendisine iyi gelmez. Çamur olur.”
İthaki
6,4bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.