Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gökhan

Sabitlenmiş gönderi
"Yaşadığımız bu kahrolası çağda, mutluluk dolu bir güne uyanacağımız ne malum?"
Sayfa 5
Reklam
Vahyin söz konusu olduğu yerde aklın bir işlevi yoktur.
Sayfa 102
"Agnostik sadece 'Ben bilmiyorum' demez. O, bir adım daha ileri gider ve büyük bir vurguyla 'Sen de bilmiyorsun' der."
Sayfa 63 - Robert Ingersoll

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dawkins'in Tanrısal Olasılık Yelpazesi
1. Koyu teist: Tanrı'nın var olma olasılığı yüzde 100'dür. C.G. Jung'un sözleriyle "inanmam, bilirim." 2. Fiili teist: Tanrı'nın var olma olasılığı son derece yük- sek ama yüzde 100 değil. "Kesin olarak bilemem ama Tan- rı'ya fazlasıyla inanırım ve onun burada olduğunu varsaya- rak hayatımı sürdürürüm." 3. Teknik açıdan agnostik ama teizm meyilli: Tanrı'nın var olma olasılığı yüzde 50'den biraz yüksek. "Çok kararsızım ama Tanrı'ya inanmaya meyilliyim." 4. Tamamen tarafsız agnostik: Tanrı'nın var olma olasılığı tam olarak yüzde 50. "Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu kesin olarak eşit olasılıktadır." 5. Teknik olarak agnostik ama ateizme meyilli: Tanrı'nın var olma olasılığı yüzde 50'den biraz düşük. "Tanrı'nın var olup olmadığını bilmem ama inançsız olmaya meyilliyim." 6. Fiilen ateist: Tanrı'nın var olma olasılığı son derece düşük ama sıfırdan yüksek. "Kesin olarak bilemem ancak Tanrı'nın epey olanak dışı olduğunu düşünüyorum ve burada olmadığını varsayarak hayatımı sürdürüyorum." 7. Koyu ateist: Tanrı'nın var olma olasılığı hiç yok. "Tanrı'nın var olmadığını bilirim."
Sayfa 34
Bilim gizemli bütün şeyleri keşfedecek tek yoldur ve ona göre Tanrı'nın yokluğunu da gelecekte ispat edecektir.
Sayfa 33
Reklam
Agnostik yasaya uygun bir topluluk içinde yaşamayı ister; böyle bir topluluğu yaratmanın ve sürdürmenin din dışında birçok yolu olduğunu da bilir.
Sayfa 25
Her şey bir hayal dünyasında eriyip gidiyordu.
Sayfa 52
İnsan, kendi belleği dışında hiçbir kayıt olmayınca en belirgin gerçeği bile nasıl kanıtlayabilirdi ki?
Sayfa 46
Geçmiş yalnızca değiştirilmekle kalmamış, resmen yok edilmiş,
Sayfa 46
Bir agnostik şöyle düşünür: "Ben nefes aldığımı, düşündüğümü, yaşadığımı ya da bu kâğıdın beyaz olduğunu biliyorum. Ama Tanrı böyle bir bilme biçimiyle bilinemez. Benim de başka bir bilme biçimim olmadığına göre Tanrı'yı bilemem."
Sayfa 16
Reklam
Russell'a göre ateist ise tıpkı bir Hristiyan gibi Tanrı'nın olup olmadığının bilenebileceği kanaatindedir. Hıristiyan, bir Tanrı'nın var olduğunun, ateist ise var olmadığının bilebileceğini savunmaktadır. Agnostik, bu konuda herhangi bir yargı vermez. O, Tanrı'nın varlığını kabul etmek veya reddetmek için yeterince kanıt olmadığı düşüncesini benimsemekte ve Tanrı'nın varlığının imkânsız olmasa da, olağandışı bulunduğunu söylemektedir.
Sayfa 24
"Geçmişi denetim altında tutan, geleceği de denetim altında tutar; şimdiyi denetim altında tutan, geçmişi de denetim altında tutar." Üstelik geçmiş, doğası gereği değiştirilebilir olmasına karşın, hiçbir zaman değiştirilmemişti. Şimdi gerçek olan, sonsuza dek gerçekti. Çok basitti. Tek gereken, kendi belleğinize karşı sonu gelmeyen zaferler kazanmanızdı. "Gerçeklik denetimi" diyorlardı buna: Yeni- söylem'de ise "çiftdüşün".
Sayfa 45
Geleceğe ya da geçmişe, düşüncenin özgür olduğu, insanların birbirlerinden farklı oldukları ve yapayalnız yaşamadıkları bir zamana; gerçeğin var olduğu ve yapılanın yok edilemeyeceği bir zamana: Tekdüzen çağından, yalnızlık çağından, Büyük Birader çağından, çiftdüşün çağından; selamlar!
Sayfa 38
İnsan, ardında tek bir iz bile, bir kâğıt parçasına karalanmış tek bir adsız sözcük bile bırakamadıktan sonra, geleceğe nasıl seslenebilirdi?
Sayfa 37
7,7bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.