Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe

Felsefe

Önemli olan bu dün­yada yaşarken Ruhu yükseltmek ve arındırmaktır
Plotinos için ölüm otomatik ola­rak ruhun kurtuluşu ve mutluluğu anlamına gelmediği gibi (çünkü kötü ruh­ları ölümden sonra daha kötü bir hayat beklemektedir) önemli olan bu dün­yada yaşarken ruhu yükseltmek ve arındırmaktır. Plotinos için ahlaki er­demler veya karakter erdemleri ruhun ancak aşağı kısmının, duyusal dünya­ya yönelik kısmının erdemleridir. İnsana has olan ve onun mutluluğunu sağ­laması mümkün olan biricik erdemler ise onun yukarı kısmına ait erdemler, yani entelektüel erdemlerdir. "Ahlaki erdemler bize bu dünyada hayatımızı geçirmemizde yardımcı olan düzen ve güzellik ilkeleridirler. Onlar arzularımıza ve tüm duyarlılığımıza sınır ve ölçü getirerek, yanlış yargılarda bulunmamıza engel olarak bizi yü­celtirler"
Sayfa 241 - İSTANBUL BiLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYlNLARIKitabı okuyor
Reklam
Ve...Putperest, Pagan Kültür Hıristiyanlığın içine girer...
İsa'dan sonraki ilk yüzyıl­larda Hıristiyanlığı kabul edecek olan insanların çoğunun Yunan geleneği içinde yetişmiş, eğitim almış, dolayısıyla Yunan felsefesini yakından tanıyan paganlar olmalarıdır. Justinus, Tatianus, Athenagoras, hatta 4. yüzyılda ya­şamış Aziz Augustinus gibi aslında putperest veya pagan kültür içinde doğ­muş, yaşamış, eğitim görmüş ve daha sonra hayatlarının bir döneminde Hı­ristiyanlığı kabul etmiş olan bu insanlar, Hıristiyanlığın Yunan felsefesiyle ta­nışması, hesaplaşması, ondan etkilenmesi ve nihayet kendi payına onu etkile­mesi sürecini hızlandırmış, genişletmişlerdir
Sayfa 275 - İSTANBUL BiLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYlNLARIKitabı okuyor
İslam felsefesinin gerçek kurucusu olan
****** Farabi'nin ana kabullerinden biri Aristoteles'le Platon'un felsefeleri arasında ciddi bir fark olmadığı, her iki filozofun felsefenin ana meselelerinde benzeri öğretiler ileri sürdükleri görüşü olmuştur. *****
Sayfa 260 - İSTANBUL BiLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYlNLARIKitabı okuyor
Plotinos için içinde yaşadığımız Dünya,
Mümkün olan tek ve en iyi dünyadır; ama bundan onun mükemmel bir dün­ya olduğu sonucu çıkmaz; o, yalnızca duyusal maddeden meydana getirilebi­lecek en iyi dünyadır; buna karşılık asıl anlamında, gerçek anlamda mükem­mel dünya, onun üzerinde yer alan akılsal, entelektüel dünyadır. Plotinos duyusal dünyanın doğası itibariyle kötü olduğunu ileri süren Gnostiklere karşı çıkar, ama ona fazla ilgi göstermez. Plotinos duyusal dün­yayı küçümser, ama onu yok etmeye çalışmaz. Kısaca o, kendi döneminde Hıristiyanlığın bazı temsilcilerinin savunduğu yönde bir çileci değildir. Sözle­rinde zaman zaman duyusal dünyayı, bedeni, bedensel hazları tümüyle redde­dici bazı ifadelerle karşılaştığımız doğru olmakla birlikte, bunlar onun meta­fiziğinin, psikolojisinin mantıksal sonuçları değildir. Plotinosçu metafizik, insandan duyusal, maddi iyileri, erdemleri (örneğin hazzı, sağlığı, hayatın kendisini) tümüyle yok etme­sini değil, onları kendi düzeyleri ve ölçüleri içinde tutmasını, ancak onların kendilerinde kalmayıp üzerlerine yükselmesini ister.
Sayfa 240 - İSTANBUL BiLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYlNLARIKitabı okuyor
Reklam
Benjamin Franklin vaktin nakit olduğunu söyledi; insanı “alet yapan hayvan” olarak tanımladığı için bu yargıya varabilmişti.
Naif olanın özgürlükten yoksun oluşu, düşünen kişinin özgürlüğüdür.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.