Yorgun Savaşçı

Kemal Tahir

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
564 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Kimi yorgunluklar vardır, artar dinledikçe! (Yarışma Kitabı)
Yenilmek başka şeydir, yorulmak başka! Küllerinden doğmak ise bambaşka! Bazen yenilir, çabuk toparlanır, hızla ayağa kalkarsın. Ama bazen öyle yorulursun ki takatin kalmaz hiçbir şeye, konuşmaya dahi. "Atamıyorum üstümden yorgunluğu ne kadar dinlensem. Bizim yorgunluğumuz gövdemizde değil, ruhumuzda olsa gerek." (s. 34) Ruh
Yorgun Savaşçı
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · Bilgi Yayınevi · 19763,205 okunma
Reklam
564 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Kurtuluş Savaşının düzenli orduya geçilmeden önceki dönemini anlatan akıcı bir Kemal Tahir romanı! Topçu Yüzbaşı Cemilin istanbuldan kaçarak kuvai milliye birlikleri kurulması çabalarındaki savaşlardan bezmiş Anadolu coğrafyasından, Çerkes Ethem birliklerinin Anzavur ayaklanmasını bastırmasına kadar olan dönemi roman tadında anlatmış Kemal Tahir. Kurtuluş savaşı döneminin ne kadar zor ve çetin olduğunu da betimlemesi açısından tarihi bir kimliği de var eserin. Okunmalı. Yorgun Savaşçılara saygıyla! Keyifli okumalar.
Yorgun Savaşçı
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · Bilgi Yayınevi · 19763,205 okunma
564 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Milli Mücadele yıllarının bir kesitini anlatan romanı "Yorgun Savaşçı" ile Kemal Tahir tarihi bilgisinin derinliğini de hissettiriyor. Kemal Tahir’in kendisiyle, Osmanlı Devleti, cumhuriyet ve batılılaşma ile hesaplaşmasının sonucu olarak, 1965 yılında ortaya çıkan bu roman o dönem tarihi çarpıtmakla eleştirilmiş, 1979 yılında romanın TRT tarafından filme çekilmesi ile yeniden gündeme gelen eleştiriler, 1983'te filmin başbakan Bülent Ulusu’nun emri ile yakılmasına yol açmıştır. Romanın konusuna da biraz girelim mi? İttihat ve Terakki mensubu olan Topçu Cemil, cepheden evine döndüğünde çoktan İttihatçılar takımı ülkeyi savaşa sokmuş ve halk her yerde İttihatçılara kin kusmaya başlamıştır. Aynı İttihatçılar ise düşmanın işgaline karşı tekrardan bir araya gelip Osmanlı’yı kurtarmaya çalışırlar. İzmir’in işgali ve Manisa’nın düşmesiyle işler kızışır. Aynı sırada bu tarafta Cemil gibiler İstanbul’a yakın yerde milis birlikler toplamaya, Anadolu’ya silah kaçırmaya ve halkı mücadeleye ikna etmeye çalışırken diğer tarafta milli takımı diye anılan Atatürk ve arkadaşları çoktan Anadolu’ya geçmiş ve Milli Mücadele ateşini Anadolu’dan yakmıştır. Tarihi roman sevenler hele de kendi tarihimizle ilgili daha çok şeyi anlamak isteyenler bence bu eseri okumalılar. Objektif olmayı da unutmayalım lütfen.
Yorgun Savaşçı
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · Bilgi Yayınevi · 19763,205 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.