Seçme Öyküler

Yaz Geldi

Füruzan
Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan Parasız Yatılı'yı 1972'de Kuşatma, 1973'te Benim Sinemalarım izledi. Peş peşe çıkan bu üç kitaptaki öykü dünyasının özgünlüğü, diriliği, iç tutarlılığı, bütünlüğü, kendi kendini yetiştirmiş bir yazar olan Füruzan'ın yaratıcı gücünün yanı sıra ön hazırlığının sağlamlığını da koyuyordu ortaya. Eleştirmenlerce yapılan "Füruzan olayı" nitelemesi, "öyküye saygınlık kazandırdı" saptaması, Gecenin Öteki Yüzü (1982) ve Sevda Dolu Bir Yaz (1999) başlıklı kitaplarında yer alan öykülerle de doğrulandı. Füruzan öykülerinin bu denli sevilmesinin, kitaplarının yayımlandıkları tarihlerden bugünlere kadar pek çok baskı yapmasının nedenlerinden biri de sahicilik duygusunu çok güçlü bir biçimde yaratabilme başarısıdır. Sinemasal anlatım kullandığı çokça söylenmiştir, ama burada söz konusu olan, yalnızca onun gibi has edebiyatçıların gerçekleştirebildiği edebiyata özgü görselliktir. Sayısız ayrıntıyla örer öykülerini. Her ayrıntı işlevseldir: Renkler, ışıklar, kokular, sesler, biçimler... Öykü kişilerinden her birinin kendine özgü dili, kullandığı sözcükler, o sözcükleri kullanış biçimleri, susuşları, duruşları... Bu seçki, onun dünyasına açılan kapıyı aralıyor. "Yaz geldi. Sabah halam gidince, evde ekmek varsa alıyorum zeytinle çıkıyorum. Yazın çok seviniyorum, sokağa çıkınca. Hep bir şeyler oluyor. Yiyecek olmazsa evde, bu bahçenin arkasında karavanaları boşalttıkları yerler var. Onların içinden çok iyi yiyecekler bulunur. Ama ben zeytinle ekmeğe bayılırım. Yaz geldi artık, canım sıkılmaz. Hem ben buraları bilirim. Aç kalmam. Sen yabancısın. Buraya kaç vapur gelir gider bilir misin? Bilmezsin. O kadar kolay mı?"
Yazar:
Füruzan
Füruzan
Derleyen:
Nursel Duruel
Nursel Duruel
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 120Basım Tarihi: Ocak 2018Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750816291Dil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
·
Puan vermedi
·
11 saatte okudu
İlk defa bir Füruzan kitabı okuyorum. Hikaye karakterlerini o kadar benimsiyorsunuz ki o anda siz Seyyid veya annenim çocuğu oluverip çıkıyorsunuz. Sefaletin, fakirliğin ve ezilmişliğin duygusunu en derinlerinizde hissediyor ve anlıyorsunuz. Ayrıca hikayelerde dikkatimi çeken noktalardan biri de çocuk karakter analizleri: Çocuklar tüm duygu ve yönleriyle öylesine anlatılıyor ki bir an geliyor bir çocuktan mı bahsedildiğini unutuyorsunuz. Bir ufak eleştirim de hikayenin akışıyla ilgili. Anlatılan durumlar olayın akışını keserken hikayeyle aranıza az da olsa mesafe koyabiliyor.
Yaz Geldi
Yaz GeldiFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 2018321 okunma
Reklam
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
"Parasız yatılı imtihanlarının çocukları hep erken gelir. Hiç gecikmezler." #füruzan #yazgeldi Füruzan denince akla gelen ilk şey çocuk oluyor. Bu kitaptaki 6 öykünün de başkarakteri çocuktu. Çocuklar normal çocuklar değildir ama, dışlanmış, toplum dışına itilmiş, yoksul çocuklardır. Belki de en normal olan çocuklar Füruzan'ın çocuklarıdır. Normal ya da değil Füruzan'ın çocukları, Türk öykücülüğünün mihenk taşlarındandır. Öykü okumayı seven herkesin mutlaka tanışması gereken bir kalem Füruzan.
Yaz Geldi
Yaz GeldiFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 2018321 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Yapı Kredi Yayınlarının Doğan Kardeş serisinden, Füruzan'ın 'Yaz Geldi' başlıklı, seçilmiş beş hikayesini içeren kitabı bitirip kapattım. Bu seri, yazarlarla tanışma bakımından bana sorarsanız gayet güzel. Yazarın öne çıkan öyküleri seçilerek oluşturulmuş. Kitaptaki öykülere baktığımızda, ki beşini de ele alarak söylüyorum, öykülerin merkezinde 'çocuk' var. Çocuğun gözünden anlatılmış. Daha çok durum hikayesi diyebileceğim türden hikayeler . Hikâyelerde dönemin sosyokültürel, ekonomik yapısını da arka planda okuyabiliyorsunuz. Hikâyeleri okurken dikkatinizi çekecek olan bir diğer nokta, anlatımda ayrıntıların oluşudur. Her şeyi ayrıntılı bir şekilde kaleme almış Füruzan. Ve ilginç olan bir noktaya değinmek istiyorum. İstisnasız bu beş öyküde de can sıkan bir yoksulluk var. Füruzan'ın neden soyadı kullanmadığını dair bir araştırma yapmıştım nette. "Kariyeri boyunca hiç soyadı kullanmamasını: 'Ben o yıllar çok ünlü bir soyadı taşıyordum. Çok ünlü, çok saygıdeğer iki adamın kendi akıllarıyla,emekleriyle ve yetenekleriyle ünlendirdiği saygıdeğer bir soyadıydı. Ben, o ünlenmiş soyadının banasağlama ihtimali olan kolaylıklarına hiç yanaşmak istemedim. Ben, yazarlığımın sınanmasını öylebir şekilde tek başıma yapıp bu büyük addan yararlanmamalıydım.' şeklinde açıklar." Bunu okuduktan sonra Füruzan gözümde biraz daha devleşti. Okurken kahramanların duygularını hissedeceğiniz, içinizi burkacak bir kitap sizi bekliyor. Keyifli okumalar.
Yaz Geldi
Yaz GeldiFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 2018321 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.