Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Gerçek olsaydı nasıl olurdu?
Merhaba Bugün Thomas More - Ütopya kitabıyla geldim. Ütopya 1516 da yazılmış ama bugün hala güncelliğini koruyor. Kitap iki kısımdan oluşuyor. İlk bölümde Thomas More kendi döneminin  siyasi yapı, toplumsal düzen, genel adaletsizlikler ve suça iten sebepleri eleştirip  zekice çözüm yolları sunuyor.  İkinci bölümde Ütopya ülkesi üzerinden kendine göre ideal devlet nasıl olmalı bize anlatıyor. Aradan geçen 500 yıla rağmen hala ortak dertlerimizin olması ve bunların artarak devam etmesi beni açımdan üzücü oldu. Okurken 'İdeal devlet nasıl olmalı? 'sorusu hep aklınızdan geçiyor ve bununla ilgili sizde yazarla birlikte düşünmeye başlıyorsunuz. Okunması kolay, dili akıcı, çokca anekdotu olan keyifli bir kitaptı.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
363 günde okudu
Kişinin içinde yaşadığı topluma karşı duyduğu hoşnutsuzluğun nedeninin daha iyi bir topluma karşı duyulan bir arzu olduğunu bu kitapta çok iyi görüyoruz. Kendince ideal devletini oluşturduğu, içinde birçok tartışmalı konu barındıran Thomas More'nın önemli bir yapıdır. Okurken ideal devlet nasıl olmalı sorusunu sürekli kendinize sorabilirsiniz? Kitabı okurken kendi yaşamıma da dıştan bakmamı sağlayan bir eserdi.
Ütopya
Ütopya
Thomas More
Thomas More
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Ütopya
Okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Sir Thomas More kurguladığı düş ülkede herşeyin herkese ait olduğu, her şeyin adilce paylaşıldığı, bütün ihtiyaçların insanlarca adilce paylaşıldığı komün bir hayatı tasvir eder. Mükemmel bir toplum ve devleti anlatır. Herkesin okuması gereken bir kitap.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
136 syf.
6/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Çoğu insan için baş yapıt olarak geçen Ütopya, kelimeye verdiği anlam ile tabii ki en önemli klasikler arasında. Yazıldığı döneme göre çok ileri görüşlü bir eser. Olması gerekeni çok güzel anlatıyor ancak belirli bölümlerde kendiyle çelişki de yaşamıyor değil. Genel olarak aktarılan fikri beğensem de kölelik ve din ile ilgili ayrılmış kısımların eserin bütününe uymadığını düşünüyorum.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
Kitap adı gibi ütopik bir cumhuriyeti anlatıyor. Okurken zaman zaman keşke tüm dünya bu şekilde yönetilse dediğim ya da inanılmaz gülünç ve saçma bulduğum yönetim adetleri vardı. Böyle bir düzen olabilir mi? Hiç sanmıyorum, kitapta da bahsedildiği üzere paranın söz konusu olduğu hiçbir yerde adaletten söz edilemez. Zenginler daha da zenginleşecek, fakirler daha da fakirleşecek ve bu düzen hep böyle devam edecek, maalesef ki kibir her zaman galip gelecek diye düşünüyorum.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Herkesin öyle ya da böyle kafasında kurguladığı, düşlediği bir varoluş ütopyası vardır. İşte Thomas More da kendi ütopyasını bir roman tadında Raphael Ve More karakterleri üzerinden zihin dünyasını da aktararak yazıya dökmüş.. İnsan okurken çoğu hususta aynı noktada ve sanki içini okumuşçasına hissediyor ve bir o kadar da bu 'iyi ütopya'sı karşısında kalbi kırılmıyor da değil. Çünkü More, bana göre yaşamın bam teli diyebileceğim vicdani noktada önemli düşünceler ortaya koyuyor, bilhassa Raphael'in anlattığı özel mülkiyet meselesine dair çok ilgi çekici anlatısı ve More'nin de cevabı her iki açıdan da önem arz ediyor ve okuyucuyu öz fikrini oluşturması adına yüksek bir muhakeme sınavına sokuyor. Okunup okutulmalı.. Ruhunda, zihninde ve vicdanında bir 'iyi ütopya'sı yaşatan herkese bin selam...
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
Kitap Arayışı İçinde Olanlara!
Konusu: İngiltere kralı VIII. Henry'nin elçisi olarak ülke ülke dolaşan Thomas More, seyahatleri esnasında tanıştığı filozoflarla uzun konuşmalar yapar. İdeal bir ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bu konuşmalarda Ütopya adındaki bir ülkeden bahsedilir. Elli dört şehirden oluşan bu adada tek dil konuşulur, sınıf ayrımı yoktur, kimse kimsenin dinine karışmaz ve asla diğer ülkelere savaş açılmaz. Ütopya tanımını ilk defa ortaya atan Thomas More, siyasetten sosyal hayata kadar her türlü konunun masaya yatırıldığı bu klasikleşen metinde okuru idealindeki dünyaya doğru bir yolculuğa davet eder; Batı düşüncesini şekillendiren aydınlanma felsefesi çerçevesinde ideal devlet ve ideal topluma giden yol haritasını çıkarır. İncelemem: Kitap oldukça sakin, yalın bir dille aktarılmış okurlara. Okuduğum zaman, keşke bizim de böyle yönetildiğimiz bir devletimiz olsaydı, diye yakınmadan edemedim. Maalesef. Adı üstüne, Ütopya. Her ne kadar kitapta birçok fikir, ideoloji benim görüşlerimi genişletsede, katılmadığım yerleri de elbette oldu. Ama artıları çok daha fazlaydı. Kitabı bitirdikten sonra, iyi ki okumuşum, dediğim kitaplar arasına girmeyi başarabilmiş bir kitap. Okumayan kalmasın diyorum :)
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
İnsanlar düşünmeye başladı başlayalı daha iyi bi dünyayı düşlemişlerdir yani Thomas More’un 1516 yılında yazdığı Utopia, türünün ilk örneği değildir. Ama edebiyata bir tür olarak Utopia kelimesini kazandıran kişi, çağının ötesinde bir medeniyet tasavvurunu Utopia adlı kitabı ile yazıya döken Thomas More’dur. Kitapta Utopia adası ile ilgili bilgiler okuyuculara kâşif Raphael Hytholoday aracılığı ile aktarılır. Utopia adası özel mülkiyetin bulunmadığı, bilim açısından gelişmiş, halkın refah içinde yaşadığı, barışın hüküm sürdüğü bir yerdir. Raphael’ in anlattıklarına göre dünyanın hiçbir yerinde Utopia’dan daha düzenli bir yer yoktur. Kitap yalnızca bir devlet tasavvurundan ibaret de değildir, yazarımız Raphael ile sohbetinin başında kendi hayatından da bir parça taşıyan bir çatışmayı gözler önüne sermiştir: Bilgelik ve iktidar uzlaşabilir mi? Oluşturulan devlet düzeni ile de karakterler arasındaki tartışma ile de zihinlerde birçok soru işaretini oluşturan, kişiyi düşünmeye sevk eden Utopia, yazıldığı çağdan bugüne birçok farklı şekilde yorumlanmıştır. Kimileri gerek kullanılan kelimelerin anlamlarından gerekse yazarımızın alaycı kişiliğinden dolayı bu kitabın bir şaka ya da eleştiri olduğunu, kimileri ise More’un yıllar öncesinden bugün bile ulaşamadığımız bir devlet düzenini büyük bir ciddiyetle tasarladığını iddia eder. Bugün bile üzerinden yıllar geçmesine rağmen yazarın tasavvur ettiği devletin refah seviyesinden çok uzakta bir hayli ülkenin olması, bizce onun çağ ötesi kişiliğinin bir emaresidir.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Ütopya
Tüm kitabı alıntılamak isterdim, hayalini kurduğumuz hayatı anlatmış yazar ancak gerçekleşmesi mümkün değil, çok ütopik O kadar uzak ki anlattıkları bize, bulunduğumuz coğrafyaya…
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Can Yayınları · 202020,5bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.