Unutmanın Genel Teorisi

Jose Eduardo Agualusa
Angola bağımsızlığını kazanmadan hemen önce, Ludo yaşadığı apartman dairesinin kapısına bir duvar örer. Burası onun otuz yıl boyunca ayrılmayacağı yuvasıdır artık. Terasında yetiştirdiği birkaç sebze ve yakaladığı güvercinlerle beslenir. Isınabilmek için kitapları, mobilyaları yakar. Ve evin duvarlarını kendi hikâyesiyle kaplar, satır satır işler yalnızlığını. Ancak dış dünya bırakmaz Ludo’nun yakasını, yavaş yavaş sızar hayatına: Radyoda bir cızırtı, yan daireden bir ses, peşindekilerden kaçan bir adam, ayağına not bağlı bir güvercin. Ta ki bir gün küçük Sabalu, yan binaya kurulan inşaat iskelesine tırmanarak Ludo’nun terasına çıkana kadar... Angola’nın bağımsızlık öyküsüyle birlikte akan Ludo’nun öyküsü bu, evinden dışarı çıkmayan bir kadının duvarlarında yankılanan gerçek bir hikâye. “J.M. Coetzee ile Gabriel García Márquez’i karıştırın, José Eduardo Agualusa’yı elde edeceksiniz: Portekiz’in Nobel Edebiyat Ödülü için bir sonraki adayı.” — Alan Kaufman “Sayfalara sığmayan bir hayal gücü.” — The Irish Independent “Unutmanın Genel Teorisi, okuru ‘kahraman’la ‘kötü adam’ arasındaki çizgiyi çekmeye ve tarihle kurgu arasındaki ilişkiyi sorgulamaya davet ediyor. İyi edebiyatın yapması gerekeni yapıyor: Okuru koltuğuna mıhlıyor, bırakıp gitmek imkânsız.” — Maaza Mengiste “Portekizli Fernando Pessoa ve Arjantinli Jorge Luis Borges gibi, Portekizli-Angolalı yazar José Eduardo Agualusa da yarattığı kurgusal dünyalarla oynayan bir hokkabaz... Ortaya koyduğu parçalı türün ustası olan Agualusa polisiye bilmecelerden pastoral betimlere, oradan mekânın yansımalarına başarıyla geçiyor. Ancak onun kalbi hep kahramanlarından yana, - her karakterin hikâyesi okurun içine işliyor, algı ve empati sınırlarını genişletiyor.” —Star Tribune “Angola’nın en yaratıcı yazarlarından Agualusa, yaşanmış bir olay üzerine kurguladığı bu hikâyeyi, ülkenin zorlu geçmişini analiz etmek için en uygun araca dönüştürüyor... O, hiç şüphesiz, Portekizce konuşulan Afrika ülkeleri yazarları arasında öne çıkan ses. Romanın karakterlerinden biri diyor ki ‘İyi bir hikâyesi olan insan neredeyse kraldır.’ Bu doğruysa, Agualusa kendini kıtasının asilleri arasında görmeli.” — The Financial Times (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Jose Eduardo Agualusa
Jose Eduardo Agualusa
Çevirmen:
Sevcan Şahin
Sevcan Şahin
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: Nisan 2018Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786050827736Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
9/10 puan verdi
Unutmanın Genel Teorisi ‘sen bu kitabı seversin' diyen bir arkadaşım sayesinde, editörünün de övgüleri ile elime ulaşır ulaşmaz başladığım ve bittiğinde kendimi boşlukta bulduğum kitap. Angola'nın bağımsızlık mücadelesi verdiği dönemlerde Ludo kapısının önüne bir duvar örer ve kendisini dört duvarın içine hapseder. Otuz yılı aşkın bir süreyi
Unutmanın Genel Teorisi
Unutmanın Genel TeorisiJose Eduardo Agualusa · Timaş Yayınları · 2018817 okunma
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Angola bağımsızlığını kazanmadan hemen önce, Ludo yaşadığı apartman dairesinin kapısına bir duvar örer. Burası onun otuz yıl boyunca ayrılmayacağı yuvasıdır artık. Terasında yetiştirdiği birkaç sebze ve yakaladığı güvercinlerle beslenir. Isınabilmek için kitapları, mobilyaları yakar. Ve evin duvarlarını kendi hikâyesiyle kaplar, satır satır işler yalnızlığını. Savaşın kalabalığında ve açlığın coğrafyasında kirlenmeden, umudunu yitirmeden ayakta kalmaya çalışan bir kadının romanı. Vicdanın ve sağduyunun dramatik, fakat gerçekçi hikâyesi. Yine aynı şeyi söylemek istiyorum. Insanın insana yaptığını başka hiçbir varlık yapmıyor. #iyiinsanolmakduasıyla #savaşheryerdesavaş #mutlakaokunmalı.
Unutmanın Genel Teorisi
Unutmanın Genel TeorisiJose Eduardo Agualusa · Timaş Yayınları · 2018817 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Unutmanın Genel Teorisi, Angola’nın yakın tarihinin sürükleyici bir şekilde kurguya yedirildiği güzel bir kitap. Uzun bir süre Portekiz’in sömürgesi olmuş ülkenin sancılı özgürleşme sürecinin sonlarında, Angola’nın bağımsızlığını kazandığı dönemde başlıyor kitap. Kız kardeşi ve onun eşi ortadan aniden kaybolunca, yabancı ve kaosun hakim olduğu ülkede tek başına kalan baş karakter Ludo, evin kapısının önüne bir duvar örüyor ve nerdeyse otuz yıl boyunca evde tek başına yaşamına devam ediyor. Bu süre boyunca bir yandan Angola’da iç savaş devam ederken terastan gördüğü kadarıyla olaylara tanıklık ediyor, diğer yandan temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor Ludo. Hikaye sadece Ludo üzerinden ilerlemiyor; kurgu, paralel birkaç kişi çevresinde ilerliyor ve yazar her biri diğerinden ilginç karakterlerin hikayelerini birbirine ve/veya ana karaktere çok güzel bağlıyor. Yani, arka plana Angola’nın siyasi tarihini koyarak, ilginç parçalardan güzel ve sürükleyici bir bütün oluşturmayı başarmış yazar. Arka kapakta belirtildiği gibi Angualusa’nın tarzının Coetzee ya da Marquez’e benzediğini ben düşünmüyorum ama kitabı da yazarın tarzını da çok sevdim.
Unutmanın Genel Teorisi
Unutmanın Genel TeorisiJose Eduardo Agualusa · Timaş Yayınları · 2018817 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.