Otogizoshi

Osamu Dazai
"Âşık oldum diye suç mu işledim? Antik çağlardan bu yana, dünya üzerinde yazılmış bütün trajedilerin bu soruyu konu edindiğini söylemek abartı olmaz. Her kadının içinde biraz bu acımasız tavşandan bulunduğu gibi, her erkeğin içinde boğulmamak için mücadele eden bir Japon rakunu mevcuttur. Otuz küsur yıllık başarısız bir kariyere sahip olan bir yazar olarak bunun doğruluğunu teyit edebilirim. Belki siz de aynı düşüncedesinizdir.” Osamu Dazai’nin kaleminden, savaşın gölgesinde bir babanın diline yansıyan masallar… Karanlık bir sığınağa hapsolmuş bir kız çocuğunun dünyası babasının sesiyle bu eserde aydınlanırken aynı zamanda Japon mitolojisine ve masal kültürüne de ışık tutar. Tümör Bahtsızlığı, Bay Urashima ve Ejderha Sarayı, Tiktak Dağı ve Dilsiz Serçe masallarının her biri orijinal anlatımları eleştirilerek mercek altına alınır ve okura "Daha farklı nasıl yazılabilirdi?” sorusu sorulur. Japon edebiyatının usta kalemi Osamu Dazai, savaş mağduru bir babanın diliyle kendi süzgecinden geçirdiği masalları okurlarına aktarırken kurgulanan masallar ve öğretileri karşısında eleştirilerini belirtmeyi de ihmal etmiyor.
Yazar:
Osamu Dazai
Osamu Dazai
Çevirmen:
Meliz Elendil
Meliz Elendil
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 2023İlk Yayın Tarihi: Ekim 1945Yayınevi: Tokyo MangaOrijinal Adı: Japonca: お伽草紙
ISBN: 9786259966410Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Ne İçin Yaşıyoruz? Kimin İçin Yaşıyoruz?
Bir noktadan sonsuz doğrunun geçmesi gibi olaylara tek bir açıdan bakmanın tüm gerçekliği yansıtmayacağını savunan yazar, Japon geleneksel öykülerini kendine uygun olarak yeniden tasarlamış. Osamu Dazai'nin son üç kitabına kadar olan tüm kitaplarında insana karşı duyulan anlayış ve insanı tanımaya yönelik betimlemelerle sıkça karşılaştım. Kısacası, Batan Güneş'e dek Osamu Dazai'nin tüm kitaplarda bir insan sevgisi ve acıma duygusunu işlediğini söyleyebilirim. Bu kitapta da toplum tarafından onaylanmış genel-geçer yargıları inceliyor, yeniden tartıyor ve bu yargıların yanlış yanlarını buluyor. Öykülere yeni, felsefik ve daha derin bir anlam katıyor. Açıkçası, buradaki öykülerin özünü daha önce başka bir kitaptan okumuştum. Ancak Osamu Dazai biçimli yeni durumları, bende gerçek öykülerden daha büyük bir ilgi uyandırdı. Özellikle Uraşima Taro'nun öyküsünde kendimi bulduğumu söyleyebilirim. Özünde, birçoğumuz da öyle değil miyiz? Çoğu zaman bu yaşamın "kendimize ait" olduğunu ne çabuk unutuyoruz. Zamanımızı anlamsizca başkalarını mutlu etmek için geçiriyoruz. "İşte, eğer böyle köle gibi yaşayacaksan, yaşama, daha iyi." diyor yazar. Gerçek mutluluğun kişinin kendi içinde olduğunu, dışarıdan alınıp bulunan mutluluğun içinde kesinlikle buruk bir kırgınlığın bulunduğunu savunuyor. Yine mutluluğun maddi değil, manevi varsıllıkla elde edileceğine de vurgu yapıyor.
Otogizoshi
OtogizoshiOsamu Dazai · Tokyo Manga · 2023119 okunma
Reklam
192 syf.
9/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
İç dünyası ve Dazai (ya da sadece hikâyeler)
Hava saldırısından korunmak için girdikleri dar sığınakta çocukları için hikâye anlatan bir babayı dinledik. Hikâyeler birbirinden etkileyici ve ilginçti. Benim için (muhtemelen çoğu okur için) Tiktak Dağı hikâyesi dehşet vericiydi. Tavşanın rakuna yaptıkları fazlasıyla caniceydi, ama okurken tavşana da hak verdim ve okurken rakunun konuştuğu kısımlarda “sus artık, öl be adam” der oldum. Sapık ve terbiyesiz bir rakundu. İlk hikaye ise insanoğlunu gayet güzel özetliyordu. Dazai yine güzel bir şeyler karalamış. Teşekkür ederim.
Otogizoshi
OtogizoshiOsamu Dazai · Tokyo Manga · 2023119 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
İsmi kadar içeriği de ilginç bir kitap okudum. Roman diye almıştım ancak kitap masal/ hikaye kategorisinde yer alıyor. Masal kitabı deyince çocuklara hitap ediyor diye düşünebilirsiniz ancak kesinlikle yetişkinlere hitap ediyor. Kitabımız savaş dönemi Japonyasında sığınakta saklanan bir babanın kızına masal anlatmasıyla başlıyor. Yaklaşık beş masal var ve bu masalların hepsi birbirinden bağımsız masallar. Tümor bahtsızı, ejderha sarayı, tiktak dağı, dilsiz serçe... Tiktak dağı masalı ürkütücü içeriği nedeniyle japonyada yasaklanmış ve yıllar sonra içeriği daha masum hale getirilerek bu şekilde yayınlanmasına izin verilmiş. Yazar bu durumu belirttikten sonra masalın versiyonlu halini de kendince uyarlamış. Japon betimlemelerine ve birkaç genel kelimelerine hakim değilseniz size hitap etmeyen bir kitap olacak. Bizdeki masallarda merak duygusu ön plandadır, iyiler ödüllendirilir kötüler cezalandırılır. Japon masallarında ise cezalandırılan ve ödüllendirilen karakterler ne iyilik yapmış ne de kötülük yapmışlar. Yazarın deyimi ile sadece talihsiz insanların hikayesi bunlar. Sadece bir masalı anlamak kolaydı kalan masalları okurken sıkıldım ve zorlandım. Japon edebiyatına yeni başlayacak iseniz bu kitaptan başlamanızı önermiyorum.
Otogizoshi
OtogizoshiOsamu Dazai · Tokyo Manga · 2023119 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
4 hikayeden oluşuyor. İkinci hikaye diğerlerinin iki katı, diğerleri birbirine yakın. Gayet güzeldi, sıkmadı ama çok da bayılmadım. Okunur çok da uzun değil zaten.
Otogizoshi
OtogizoshiOsamu Dazai · Tokyo Manga · 2023119 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.