Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mesnevi-i Nuriye

Bediüzzaman Said Nursî

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
·
Puan vermedi
·
51 günde okudu
MÜNDERECAT HAKKINDA Bu mühim mecmuanın cümle-i mukaddematından olan bir "İ'lem"de: "Bu Risale, bazı âyât-ı Kur'aniyenin şuhudî bir nevi tefsiridir. Ve ondaki mes'eleler Kur'an-ı Hakîm'in bahçesinden koparılmış çiçeklerdir. Bu risalenin ibaresindeki icmal ve îcaz ve fehmindeki zahirî müşkilât, sana tevahhuş vermesin. Tekrar tekrar mütalaa et, tâ ki ﻟَﻪُ ﻣُﻠْﻚُ ﺍﻟﺴَّﻤٰﻮَﺍﺕِ ﻭَ ﺍﻟْﺎَﺭْﺽِ ve emsali tekrarat-ı Kur'aniyenin sırrı sana açılsın.. * * * Bu Mesnevî-i Nuriye'deki risalelerin isimleri "Reşhalar, Katre, Hubab, Habbe" şeklinde gidiyor. Eğer Katre Risalesi'nin âhirinde merhum Şeyh Safvet Efendi'nin yazdığı gibi, her bir risaleye bir takriz yazılsa idi, o merhumun "Bu bir katre değil, bir bahrdır" dediği gibi biz de derdik: "O bir lem'a değil, bir şemstir. O bir reşha değil, bir bahrdır. O bir zühre değil, bir cinandır. O bir hubab değil, bir ummandır." *-*-* Mesnevi-i Nuriye - 259
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 20112,737 okunma
Reklam
270 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Diyânet İşleri Müşavere Kurulu’nun 23/5/1956 gün ve sayısız ehl-i vukuf raporuna istinâden Afyon Ağır Ceza Mahkemesi’nce Bediüzzaman Said Nursî’nin kitab ve sâir evraklarının kanunî mevzuata muhâlif siyasî ve idarî hiçbir mahzuru görülmemiş olmakla, sözü geçen eserler 23/6/1956 gün, 954/278 esas ve 955/218 karar sayılı ve kaziye-i muhkeme haline gelen beraat karariyle ve yine Isparta Sorgu Hâkimliği’nin 11/9/1956 gün, 954/28 esas ve 1956/65 karar sayılı ve aynen kazıye-i muhkeme haline gelen men-i muhakeme karariyle bilûmum Nur Risâleleri sâhiplerine iade edilmiştir.
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 20112,737 okunma
270 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin edebi dilinin zevkine vardığımız, müthiş tespitlerini, insandan kainata kadar neredeyse her konuya değindiği... İnsanın aklındaki, kalbindeki ve ruhundaki çıkmazlara yol gösteren; içimizdeki, toplumdaki ve bazı ilmi meseleleri aydınlatan; okuduktan sonra insana farklı vecihlerden baktıran, okumadan önceki halimizden farklı bir haller kesbettiğimiz... Yazarının: "Mesnevî Mecmuası, Risale-i Nur'un bir nevi çekirdeği ve fidanlığı hükmündedir." dediği gibi, bir çok konuyu ihtiva eden müthiş bir kitap. Çok zevkle ve şevkle tefeül çektiğim mübarek bir kitaptır kendisi. Üstad: "Kur'anı sözlerimle güzelleştirmedim, bilakis Kur'an sözlerimi güzelleştirdi." diyor. Ben de sözlerimle Risale-i Nur'u güzelleştiremem, o benim sözlerimi güzelleştirir deyip bir kaç kesit paylaşayım. Bu Risale, bazı âyât-ı Kur'aniyenin şuhudî bir nevi tefsiridir. Ve ondaki mes'eleler Kur'an-ı Hakîm'in bahçesinden koparılmış çiçeklerdir. Mesnevi-i Nuriye - 259 Bu Mesnevî-i Nuriye'deki risalelerin isimleri "Reşhalar, Katre, Hubab, Habbe" şeklinde gidiyor. Eğer Katre Risalesi'nin âhirinde merhum Şeyh Safvet Efendi'nin yazdığı gibi, her bir risaleye bir takriz yazılsa idi, o merhumun "Bu bir katre değil, bir bahrdır" dediği gibi biz de derdik: "O bir lem'a değil, bir şemstir. O bir reşha değil, bir bahrdır. O bir zühre değil, bir cinandır. O bir hubab değil, bir ummandır." Mesnevi-i Nuriye - 259
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 20112,737 okunma
270 syf.
10/10 puan verdi
Bir insan düşünün, kendisinin ana dili olmayan ve doğru şekilde bilmediği çata pat konuştuğu lisanda ve o lisanın edebiyatında şaheser olan bir mecmualar silsilesinden terekküp eden külliyat bana ilhamen yazdırıldı diyen zatın adı Bediüzzamandır. Yani ilimde zamanın Çağın emsalsizi demektir. (Biiznillah) Sadece Bediüzzaman'a aid olan ve söylediği kaleme alınan sözlere, Risale-i Nur denir! Menbaı Kur'an'dır. İnsanlara irşad vazifesini gören mürşid eserdir. Felsefi ilimler insandaki garip huylarının terkine vesile olamıyor! Manevi cerrahiye olmazsa menfi hasletlerden, huylardan insan ruhunu ve kalbini soyutlayamıyor düzelmiyor! Bütün tasavvuf kitapların anlatmak istediğinin EN dik alasını bu eser özünü anlatmaktadır. Anahtar bir eserdir. Samimi ve ciddi okumakla daha iyi anlaşılacaktır. Eserde geçtiği üzre "Âhirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde, fâni dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme." Cümlesi ahirete iman etmiş kişi için hayatın her alanında gayeihayali olup bilhassa ahirete yönelik maddi-manevi bir eseri olmalıdır. Başka bir eserinde şöyle geçer, "Dünyevî dostlar ve rütbeler, kabir kapısına kadardır." Evet bütün çaba, gayret, himmet, okumak ve emekle sa'y edilen uğraşlar sadece dünyevî olursa rütbeler ve alkışlar kabir kapısına kadardır.
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 20112,737 okunma
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Böyle bir eser için inceleme yazmak çok zor. Belki de doğru değil... Yine de benim için anlamını aktarmaya çabalayacağım, Bu 6. kez bitirişim Mesnevi-i Nuriye'yi her okuduğumda başka bir yarama merhem olmasaydı 6 kez okumazdım sanırım. Yine yeterli değil kanaatımca. Bir teyze vardı 'ben daha 1. Söz'den (bismillah bahsi) çıkamadım.' derdi. Belki 30-40 defa okumuştur. Öyle de böyle hakikatler ışık gibi inceldikçe incelebiliyor, en başta renkleri daha sonra röntgen şuaı gibi derinleri görüyorsun. Üstadım der ki, -aklımda kalan cümleleriyle- Nasıl ki bedenimizin suya gıdaya ihtiyacı var; ruhumuzun da elbet bir suyu bir gıdası olmalı. Onlar da böyle hakikatlerdir, nurlardır. Her gün ihtiyacımız zaruri ve elzemdir. O vakit ne ruh sıkıntısı kalır ne de gavîleşme... Asrımızın hastalığı depresyona birebir çare. Küçükken bir ders sonrası Risale'lerden birini alıp " Dünyanın değil KAİNATIN tüm sırları bu kitapta yazıyor!!" diye bağırarak eve koşmuşluğum var... Hala daha bağırıyorum; Rabbim'in güzel ikramları alın, okuyun. Bu kitaplarda seni, sana daha iyi tanıtan kullanma kılavuzları var. Mesnevi-i Nuriye "İllem" leriyle bir çekirdek. Tarla sensin. Bağistan olacak gönlüne, su olacak hararetine. Dalaletin gözüne elmas, kılınç vuracak, iki cihan saadeti kazandıracak bir ab-ı hayat olacak.
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım Yayın · 20032,737 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
"Bu Risale, bazı âyât-ı Kur'aniyenin şuhudî bir nevi tefsiridir. Ve ondaki meseleler Kur'an-ı Hakîm'in bahçesinden koparılmış çiçeklerdir. Bu risalenin ibaresindeki icmal ve îcaz ve fehmindeki zahirî müşkülat, sana tevahhuş vermesin. Tekrar tekrar mütalaa et, tâ ki لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَ الْاَرْضِ ve emsali tekrarat-ı Kur'aniyenin sırrı sana açılsın. (Mesnevi-i Nuriye 261.sh - Risale-i Nur)
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım Yayın · 20032,737 okunma
·
Puan vermedi
11 yaşımdan beridir bıkmadan usanmadan okuduğum risaleler belkide en güzelleriden biri olan mesnevi nuriyedir. kesinlikle ben müslümanın diyrn herkesin okunması gereken bir kitap ben müslümanım diyen henüz  islam akidesini tam geliştirmeyen birinin gidip yabancı dinden uzak kitaplar okumasına şaşıyorum islam kütüphanesini neyimize neyinize yetmiyor bu kitabın en çokta " İ'lem Eyyühel-Aziz!" Diyişi ve altındada işlediği herkonu hansiklopedi olacak şekilde yazıların kısa ve özlü şekilde yazılması tek kelimeyle mühteşemdi ama size tavsiyen risaleler en iyi anlamak istiyorsanız yazıldığı yerler olan bağ bahçe ve dağlarda okuyun üzerindede uzun uzun her cümlede  tefekkür ederek okunsa daha faydalı olur yada geceleri herkes gafletteyken okusanız da çok güzel oluyor mühakkak okunması gereken kitap tabiki tefeklürle
Mesnevi-i Nuriye (Büyük Boy Sırtı Deri)
Mesnevi-i Nuriye (Büyük Boy Sırtı Deri)Bediüzzaman Said Nursî · Sözler Yayınevi · 20062,737 okunma
271 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Risale-i Nur tefsir kitaplarını okumak isteyip hangisinden başlasam diye düşünenlere Mesnevi-i Nuriye'den başlamalarını tavsiye ederim. Çünkü kitap Risale-i Nur 'un çekirdeği hükmündedir.
Mesnevî-i Nuriye
Mesnevî-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Rnk Neşriyat · 02,737 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Böyle bir eser için inceleme yazmak çok zor. Belki de doğru değil... Yine de benim için anlamını aktarmaya çabalayacağım; Bir teyze vardı 'ben daha 1. Söz'den (bismillah bahsi) çıkamadım.' derdi. Belki 30-40 defa okumuştur. Öyle de böyle hakikatler ışık gibi inceldikçe incelebiliyor, en başta renkleri daha sonra röntgen şuaı gibi derinleri görüyorsun. Üstadım der ki, -aklımda kalan cümleleriyle- Nasıl ki bedenimizin suya gıdaya ihtiyacı var; ruhumuzun da elbet bir suyu bir gıdası olmalı. Onlar da böyle hakikatlerdir, nurlardır. Her gün ihtiyacımız zaruri ve elzemdir. O vakit ne ruh sıkıntısı kalır ne de gavîleşme... Asrımızın hastalığı depresyona birebir çare. Küçükken bir ders sonrası Risale'lerden birini alıp " Dünyanın değil KAİNATIN tüm sırları bu kitapta yazıyor!!" diye bağırarak eve koşmuşluğum var... Hala daha bağırıyorum; Rabbim'in güzel ikramları alın, okuyun. Bu kitaplarda seni, sana daha iyi tanıtan kullanma kılavuzları var. Mesnevi-i Nuriye "İllem" leriyle bir çekirdek. Tarla sensin. Bağistan olacak gönlüne, su olacak hararetine. Dalaletin gözüne elmas, kılınç vuracak, iki cihan saadeti kazandıracak bir ab-ı hayat olacak.
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım Yayın · 20032,737 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.