Latife Hanım

İpek Çalışlar
Mustafa Kemal Atatürk'ün evlendiği kadındı o. Hırçındı, öyle yazdılar. Atatürk'e göre değildi. Zaten evlilikleri de bitti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ayrıldığı kadındı o. Latife Hanım'dı. İpek Çalışlar, Latife Hanım'da işte o kadını anlatıyor. Ama şimdiye kadar gördüğümüz, tanıdığımızdan başka bir Latife Hanım çıkıyor karşımıza. Kadın haklarının savunucusu, eşi karşısında sağlam duran, ona destek olan, kültürlü bir kadın. Şimdiye kadar hiç gün ışığına çıkmamış belgeler, yabancı kaynaklardan alıntılar, fotoğraflar Latife Hanım portresini daha ayrıntılı ve net çiziyor. Cumhuriyet tarihiyle birlikte Mustafa Kemal'in portresi de bir kez daha şekilleniyor. Eşiyle siyaset dahil birçok konuda tartışabilen, onunla gurur duyan, onu herkese tanıtmaktan hoşlanan bir erkek bu kitapta ortaya çıkan. Ayrıca, Latife Hanım da Atatürk'le birlikte olduğu dönemle sınırlı kalmıyor, çocukluğu, boşandıktan sonraki yaşamı da giriyor devreye. Öyle olaylar anlatılıyor ki bu kitapta, gölgede kalmış bir aşk gözler önüne seriliyor. Gölgede kalmış bir kişilik şahlanıyor. Kitaba, kadınca bir bakış açısı egemen oluyor. Bir kadını tanımak, Cumhuriyet tarihine bambaşka bir gözle bakmak, sonu hüzünle bitse de olağanüstü bir aşk macerasına tanık olmak için Latife Hanım'ı mutlaka okumalısınız. Yeni Türkiye'nin kuruluşuna katkıları olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin birinci adamına âşık bir kadından söz ediyoruz, unutmayın. İşte gölgede kalmış Latife! (Kitaptan) ... Nikâh günü yaşanan bu ilginç olayı, hemen hiç kimse fark etmemiş, bu nedenle anılarda da üstünde duran olmamıştı; ancak Latife o gün yaşadıklarını bir gazeteciye anlatmıştı: "Bir gün babam 40-50 arkadaşına İzmir'in ordularımız tarafından geri alınması şerefine bir resepsiyon veriyordu. Müstakbel kocamın bu daveti bir düğün partisine dönüştüreceğinden haberim yoktu. Ziyaretçilerin hepsi gelmiş, ben de mutfakta yemeğin hazırlanmasına nezaret ediyordum. Mustafa Kemal Paşa mutfağa geldi ve bir el işaretiyle beni çağırdı. Dudaklarında bir gülümsemeyle, 'Bu daveti düğüne dönüştürmemize bir itirazın var mı?' diye sordu. Babamla konuşup konuşmadığını sordum. O da 'Konuşacağız' dedi. Sonra da babama haber gönderdi. Babam, 'Size uygunsa bizim için de uygundur' demiş. Benim heyecanımı ve mahcubiyetimi tahmin edebilirsiniz. Ben belki de kocasıyla birlikte nikâh masasına oturan ilk Türk kızıydım. Ziyaretçilerden biri de müftüydü o da nikâhı kıydı. Gerçek bir Batı düğünüydü." Mustafa Kemal, Fevzi Paşa'ya hitaben, "Paşam siz benim, Abdülhalik Bey de Latife Hanım'ın şahitliğini kabul buyurun da bizim şu mihri müeccel ve mihri muacelleri tayin edip nikâhımızı kıyıverin" dedi. Mareşal şaşırmıştı. "Şey" diye başladı söze, "Paşam hiç haberimiz yoktu da bu karar ani oldu..." diye kekeledi. Bu konuşmalar olurken Latife Hanım salonu terk etmiş, Müftü Efendi'nin gelişi üzerine de başına bir örtü almıştı. (sayfa 109-110) (Tanıtım Yazısından)
Yazar:
İpek Çalışlar
İpek Çalışlar
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 524Basım Tarihi: Ağustos 2006İlk Yayın Tarihi: 2006Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9789759915179Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
524 syf.
·
Puan vermedi
Daha çok roman tarzında bir biyografi. Latife hanım ile Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK arasında yaklaşık 2 yıl süren evliliğin anlatıldığı ve bunun sonucunda latife hanımın hayatının ne yönde ilerlediginin anlatıldığı bir eser. Okurken incelemeye şunu da yazayım dedigim çok düşünceler vardı şu an aklıma gelenler ... bir kadın düşünün ki, yıllarca cephelerde savaşıp, köylülerden bir milli mücadele baslatan ,vatanını her türlü kötülükten korumaya çalışıp bağımsız bir cumhuriyet kuran , vücudundaki son can parçasına kadar vatani milleti uğruna, kendini ideallerine adamış bir dünya liderine kafa tutmaya çalışıp, sakin bir ev adamı haline getirmeye çalışmış. Her zamanki kadın kaprisi, ama sonuçları çok acımasız. Benim fıkrim ATATÜRK latife hanımla bir aşk evliliği değil,Türk kadınına model olmasını ve yeniliklere açık bir kadın olduğu için mantık evliliği yapmış. Çok şey var yazmak istedigim ama hep şu düşünce öne çıkıyor ATATÜRK evlendigin adam, ATATÜRK...ötesi var mı!!!
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
Reklam
524 syf.
10/10 puan verdi
Latife hanımın yaşamı okunmadan, cumhuriyet tarihi anlaşılamaz !
Latife Hanımın, Mustafa Kemal Atatürk'le olan evliliği 2.5 yıl sürmüş olsa da, tarihe derin bir iz bıraktı.Bir ömür boyu Atatürk'e olan sadakatini korudu. Çoğu zaman Atatürkle ilişkisinde otoriter, şımarık, usandıran bir karakter olarak tasnif edildi. Görmezden gelindi ve Atatürk'ü kötüleyeceği düşüncesiyle karalandı.Ama yılmadı. Güçlü olmayı ve haklı olmayı sürdürdü. Çok saygın, naif ve güçlü bir karakterdi Latife hanım.. Entelleküel bilgi birikimiyle, kültürüyle, zeki bir kadındı.Okudukça karakterine, duruşuna büyük hayranlık duydum... Atatürk'ün Latife hanımla evlenmesi de çok yerinde bir karardı bana göre. Belki çok çok güzel bir kadın değildi ama zarafeti vardı. Akıl okuyabiliyordu mesela. Ileriyi gorebiliyordu. Bu yönüyle Atatürk'ün fikir hayatında da etkili oldu. Kadın meselesiyle yakından ilgilendi.Kadınların oy hakkına sahip olmasında, seçme-seçilme hakkını elde etmelerinde büyük bir payı vardı. Siyasette doğrudan aktif bir rol almasa da her zaman kadınların mücadelesini destekledi. Peki, biz Latife hanımın hakkını teslim edebilecek miyiz? Tarih kitaplarında neredeyse bahsedilme gereği duyulmayan, Atatürk'ün gölgesinde yaşayan bir kadın olarak betimlenen Latife hanım ne zaman özgürlügüne kavuşacak? Sadece Atatürkle yapmış olduğu evlilikle anılan Latife hanımın; entellektüel ve siyasi kimliğini ne zamana kadar görmezden geleceğiz? Bu soruların cevaplarını okurlara bırakıyorum..
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
6/10 puan verdi
İpek Hanım maalesef anlattığı bazı noktalarda doğruluktan sapmış. Anlatılan olayların aynısını farklı yazarlardan - özellikle Turgut Özakman gibi güvenilir bir yazardan - okumamış olsaydım inanma ihtimalim belki olabilirdi. Ancak İpek Hanım da alternatif tarih yazanlara özenmiş, bazı olayları olmasını düşündüğü gibi yazmış sanırım. Yalnız yazarken şunu unutmuş olmalı, yazdığı roman değil bir araştırma ve biyografi kitabı.
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
71 günde okudu
ATATÜRK ' ümün eşi LATİFE HANIM. İpek Çalışlar'ın anlatımıyla . zor bir adamın karısı olmak hele o adam ATATÜRK se.. neler yaşadı neler düşündü neler hissetti kim bilir bir kadın olarak Latife. belgelerle bir yaşam öyküsü. eğlenceli okumalar : )
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
Reklam
524 syf.
·
Puan vermedi
Latife Hanım,İzmir’in varlıklı bir tüccar ailesi olan Uşakizadelerden geliyor ve zamanında ülkenin en zengin ailesinin kızı olarak biliniyordu.Avrupa’da eğitim görme şansına nail olmuş,Sorbonne’da hukuk okumuştu;pek çok dil konuşabilmekteydi ve çok iyi eğitimliydi.Cesur,hitabet konusunda usta ve sağlam iradeli biriydi. Sıradışı bir kadındı. Mustafa Kemal ile Latife Hanım 1922 yılında,İzmir’in kurtuluşundan kısa bir süre sonra Uşakizadelerin köşkünde tanıştılar.O sıralarda Mustafa Kemal bu köşkü kendi karargâhı haline getirmiş,Kurtuluş Savaşı’nı buradan yönetiyordu. Latife heyecanına engel olamıyor,Atatürk’ün sürdürdüğü Kurtuluş Savaşı’na duyduğu hayranlıkla yüreği dolup taşıyordu; Atatürk onun Türkiye’nin modernleşmesine ilişkin fikirlerini paylaşıyor ve bunlara saygı duyuyordu.Atatürk’ün gözünde Latife, gelecekteki kadın modelini temsil ediyordu. Mustafa Kemal ile Latife’nin birbirine âşık olduğu apaçık ortadaydı ama bir aşk evliliğinden daha fazlası söz konusuydu "Ben evlenmiş olmak için evlenmiyorum. Anavatanımızda yeni bir aile yapısı oluşturabilmek için kendim öncülük etmeli, örnek teşkil etmeliyim.Yoksa kadınlar sonsuza dek hizmetkâr olarak mı kalmalı?“ diyordu Atatürk. ' ' Bir kadını tanımak,Cumhuriyet tarihine bambaşka bir gözle bakmak,sonu hüzünle bitse de olağanüstü bir aşk macerasına tanık olmak için "Latife Hanım"ı mutlaka okumalısınız.
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
·
Puan vermedi
Sevgili Dost, Elimizdeki eser bizleri tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor… Yazar roman tarzında aslında Latife hanım ile Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK arasında yaklaşık 2 yıl süren evliliğin anlatıldığı ve bunun sonucunda latife hanımın hayatının ne yönde ilerlediğinin anlatıldığı biyografi tarzında bir eserdir. Anlatılanları başka yazarların anlatılarıyla pek uymuyor..Aynı olaylar farklı yazarlarda özellikle alıntılı ve kaynaklı yazan TURGUT ÖZAKMAN’ın anlatımıyla uymuyor.. Bu nedenle bazı olayları olduğu gibi değilde roman kurgusu edasıyla olmasını düşündüğü gibi kaleme almıştır. Keşke gerçeklikten kopmadan kaleme alsaydı diye düşünüyorum.. Genel olarak okumak istifade etmek isteyenlere önerir..İyi okumalar dilerim..
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir çok farklı gözden okumak daha gerçekçi olmakla birlikte genel olarak gerçekçi bir yaklaşımın hâkim olduğunu düşünüyorum kitapta. Mustafa Kemal'in Latife Hanım ile aşk evliliği değil, inşa ettiği yeni Türkiye Cumhuriyeti için rol model olacak bir kadını uygun bulduğu için evlendiğine kani oldum. Latife Hanım İngilizce, Fransizca, Almanca,
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Kitabın konsept versiyonunu okudum. Her insan gibi bende maalesef ön yargıları olan biriyim. Bu kitabı okurken Latife Hanım'a ait ön yargılarımdan utandım açıkçası. Bu kadar donanımlı, zeki ve yürekli bir kadın tanıyabileceğim aklımın ucundan geçmezdi. Gerektiğinde kendini kocasına siper eden tam bir lider eşi. Bu kitapla Latife Hanım'a hayran oldum, Atam'da gözümde daha da yüceldi. O günün Türkiye'sin de eşini yanında taşıyan her alanda önünü açan onunla gurur duyan bir eş. Keşke ayrılmasalardı. Eminim Latife Hanım Atam'ı daha fazla yaşatabilirdi. Teşekkürler İpek Çalışlar bizleri harika bir Türk kadını ile tanıştırdın.
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
Reklam
524 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarih-Biyografi
Mustafa Kemal Atatürk'ün hiç bilmediğim, hiç okumadığım, hiç duymadığım Prensiplerinin yanısıra milli mücadelenin kadın öncülerinden Latife Hanım'ı yakından tanımamama vesile olan bir kitap oldu. Hem tarih hem biyografi anlamında bana çok şey katan ipek Çalışlara ayrıca teşekkür ederim. Sitare kadar güzel bir anlatım oldu.
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
524 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İpek Çalışlar'ın kaleminden anlatılan biyografik bir çalışma asıl çalışmasının 520 sayfa olduğu bu kitabın ise kısaltılmış olduğunu kapak ön yüzünde belirtmiş. Kısaca üzerinden geçilen kitapta önemli bazı detaylar eklenerek bilgi verilmiş özellikle bir zaman tartışmalara konu olan Topal Osman konusu da kitapta belirtilerek ayrıca aile tarafından da açıklaması eklenmiş .Bazı yerlerde çelişkili açıklamalara rastladım konu ile ilgili bilgilere sahip olmadığım için araştırma yapacağım. Neyse ki elimde fazlasıyla kaynak var onları da okudukça istediğim cevaplara ulaşacağıma inanıyorum. Ön bilgi için bu kitap bence yeterli idi
Latife Hanım
Latife Hanımİpek Çalışlar · Doğan Kitap · 20061,546 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.