2 Cilt Takım

İkinci Cinsiyet

Simone de Beauvoir
Kadın doğulmaz, kadın olunur. Bu meşhur cümle, 1949 tarihli İkinci Cinsiyet’in odak noktasını oluşturur. Simone de Beauvoir böylece cinsiyet meselesini doğanın alanından çıkarıp kültürün ve tarihin alanına yerleştirirken, bir anlamda toplumsal cinsiyet tartışmasını da erkenden başlatmış olur. Bunu yaparken hem varoluşçuluk, fenomenoloji ve yapısalcı antropoloji gibi kendi çağdaşı olan düşünceleri hem de Hegel ve Marx gibi felsefe klasiklerini cinsiyet düzleminde yeniden okur. Beauvoir’a göre kadın, kendine has bir durum tarafından, tarih boyunca farklı koşullar altında yeniden üretilen Başkalık durumu tarafından belirlenmiştir: Kadın ile erkek arasında eşitsizlik vardır, kadın ikinci cinsiyettir ve hem bireysel hem de toplumsal bakımdan ezilmiştir. Bu durumun temelinde yatan öncesiz sonrasız kadınlık efsanesi, ataerkilliğin başlıca unsurlarındandır. Ataerkillik sadece kadını değil, erkeği de bu çerçevede üretir ve belirler. Öyleyse kadın ile erkek arasındaki eşitsiz ilişki kadının veya erkeğin doğasından kaynaklanmaz. Kadın ve erkek, doğal veya biyolojik belirlenimlerden ziyade tarihsel ve kültürel birer kurgudur. Öte yandan kadının ezilmişliği diğer ezilenlerin durumundan farklıdır. Kadınlar, aralarındaki farkları aşan ve kapsayan kadınlık durumunun bilinciyle hareket etmezler. Öncesiz sonrasız kadınlık efsanesinin etkisi altında kadın içkinliğe hapsolmuş, adeta içkinlikle özdeşleşmiştir. Bu kavramsal çerçeveden hareketle Beauvoir, kadının özgürlüğü, ev içi emek, annelik, evlilik kurumu, kadın bedeninin tahakküm altına alınması gibi, feminist düşüncenin güncel meselelerine dokunan birçok konuyu tartışmaya açar. Son kertede kadın ve erkek kurgularının tarihin diyalektik hareketine tâbi olduğunu ve bu hareket içinde aşılıp yıkılacağını düşünür. Ama bunun olmazsa olmazı kadının etkili eylemidir. Kadının ve erkeğin özgürleşmesi Beauvoir düşüncesinde kadının dünyada eylemesiyle ve üretmesiyle mümkündür ancak. 1970’lerden beri Türkçe basımı bulunmayan İkinci Cinsiyet’i yeni çevirisiyle Türkiyeli okura sunuyor, feminizm tartışmalarına katkıda bulunmasını diliyoruz.
Yazar:
Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir
Çevirmen:
Gülnur Acar Savran
Gülnur Acar Savran
Tahmini Okuma Süresi: 20 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 730Basım Tarihi: Aralık 2019İlk Yayın Tarihi: 1949Yayınevi: Koç Üniversitesi YayınlarıOrijinal Adı: Le Deuxième Sexe
ISBN: 9786057685100Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
730 syf.
·
Puan vermedi
Yazıldığı dönemin toplumsal yapısı için  son derece meydan okuyan,cesurca yazılmış,cüretkâr bir kitap olduğu noktasında şüphe bırakmayan, yaşadığımız dönem için bile oldukça doğru tezleri ileri süren, doğru noktalara parmak basan aslında o yazıldığı dönemlerden günümüze kadar kadın-erkek eşitliğini sağlamak  konusunda çok az ilerleme sağladığımızı da göstermiş Simone de Beauvoir. Annelik, evlilik, cinsellik, genç kızlık,çocukluk gibi konularda içinde etnoloji, biyoloji, psikanaliz, sosyoloji, tarih gibi alanlara uzanan çok geniş alanlarda araştırmalar yapıp, kitabında bu alanlara başvurması; çeşitli edebi eserleri, yazarları ve Aristoteles, Hegel, Marx, Heidegger, Merleau Ponty, Bachelard, Lévi-Strauss ve tabii Sartre gibi düşünürleri kanıt olarak kullanması kendi düşüncelerini savunmak için ne kadar geniş bir yelpazeden yararlanmasına gerek duyduğunu gösteriyor. Kadınların erkeklere karşı büründükleri tavır, karakter ve duygu çeperini anlatırken aslında bu “kişilik özelliklerinin” içinde bulundukları durumla baş etme biçimleri olduğunu, kendilerini çeşitli alanlarda ispat etme isteklerinin dışa vurumunun nasıl olduğunu, "Kadın doğulmaz, kadın olunur” sözünün gerekçelerini, temelindeki düşüncelerini anlatmış bizlere.  Günümüzde de ne yazık ki kadınların iş hayatlarında,aile ve ikili ilişkilerinde, sosyal alanlarda geri planda bırakılışı, sürekli bir mücadele çabası, bizlere gösteriyor ki maalesef pek yol alamamışız. 
İkinci Cinsiyet
İkinci CinsiyetSimone de Beauvoir · Koç Üniversitesi Yayınları · 2019535 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Simone de Beauvoir İkinci Cinsiyet'te bizi kadın haline getiren şeyi tarih­sel, sosyolojik, antropolojik, psikolojik bir açıdan inceler.nFakat bu disip­linlerarası yazının gerisinde felsefi bir argüman durur. Bu argüman "başka­lık" mefhumuna, bu mefhum içinde yapılan bir aynına dayanmaktadır. İkinci Cinsiyet'in başlarındaki sert eleştirel ton kadınlık durumunu aşmış bir kadının aşamamış olanların suratına hakikati çarpmasını andırır. İkinci Cinsiyet'i devrimci bir kitap kılan şey "özel bir kadınlık durumu" ol­duğunu olumlamasıdır. Bu durum, "ikinci cinsiyet olma" durumudur. Bu du­rum gündelik hayatta belli bir kadın kişiliği oluşturur ki, Beauvoir ondan eleştirel bir biçimde söz eder. Fakat son kertede bu kişiliği de kurmuş olan şey tarihsel kadın kimliğidir. Ünlü "kadın doğulmaz, kadın olunur" sözünün duruma ilişkin verdiği ipucu, onun tarihsel, toplumsal, kültürel olduğudur. Bu sözün tam kalbinde elbette gizil bir biçimde sonradan "toplumsal cinsi­yet" adını alacak olan fikrin ta kendisi bulunabilir. Kadın denen yaratığı üre­ten şey doğa değil, bütünüyle uygarlıktır. Hepimiz dünyaya birtakım özellik­ler taşıyarak geliriz: Gözlerimizin rengi, saçımızın cinsi, cinsel organlarımız, hormon dengelerimiz, zihinsel, duygusal eğilimlerimiz, yeteneklerimiz farklı­dır. Ama bu özelliklerin, eğilimlerin ve yeteneklerin biçimlendirilmesi ve on­lara değer biçilmesi toplumsal ve tarihsel koşulların ürünüdür.
İkinci Cinsiyet
İkinci CinsiyetSimone de Beauvoir · Koç Üniversitesi Yayınları · 2019535 okunma
730 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İkinci Cinsiyet
Simone Fransız edebiyatına hakim, felsefeye ilgisi olan ve dönemin çarpıcı isimlerinden başarılı bir kadındır. Sarte ile aşkı, dostluğu birbirlerini etkilemiştir. En büyük destekçilerinden biri olan Sarte her zaman Simone'nun yanında olmuştur. Onların aşkı ve bağlılığı ölene kadar devam etmesine rağmen sarsıntılı hayatları da olmuştur.
İkinci Cinsiyet
İkinci CinsiyetSimone de Beauvoir · Koç Üniversitesi Yayınları · 2019535 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.